Efekt zategnutosti

Ima li smisla koristiti kreme za učvršćivanje kože?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Što su kreme za učvršćivanje?Jednostavno rečeno, učvršćujući proizvodi za tijelo pomažu koži da „učvrsti“ izgled i čini je zategnutijom. Nedostatak čvrstoće može se pripisati prirodnom trošenju kolagena u našim tijelima kako starimo. Kreme za učvršćivanje proizvodi su koji će pojačati proizvodnju kolagena i elastina u koži kako bi se tonizirali i stegnuli. Pogotovo tijekom ljeta, kada se pokazuje više kože, ideja o kremi koja “učvršćuje” kožu, prilično je privlačna.


Kako djeluju kreme za učvršćivanje?


Znanost koja stoji iza krema za učvršćivanje, kao i mnogo toga u njezi kože, svodi se na poticanje našeg tijela na proizvodnju kolagena, posebno nakon što pređemo dob u kojoj naša tijela to čine prirodnim putem. Znamo da nakon 25. godine naša tijela počinju proizvoditi manje kolagena brzinom od oko 1% manje godišnje u koži, tako da do 50. godine gotovo da se ne stvara novi kolagen i kolagen koji ostaje postaje slomljen, fragmentiran i slabiji, piše učvršćivanje kože


Zašto je kolagen toliko presudan za održavanje zategnute i čvrste kože? Kolagen, komponenta je kože koja pruža strukturu. Slaba količina kolagen dovodi do opuštenosti kože. Drugi dio te jednadžbe je slabi elastin, koji je komponenta kože koja joj daje onaj toliko željeni plumping efekt. Postoje sastojci koji mogu pomoći u poticanju proizvodnje kolagena i elastina, ali kratki odgovor na glavno pitanje ostaje: nemojte očekivati ​​čuda.


Što zapravo rade kreme za učvršćivanje?
Evo što ne možete očekivati: Ove kreme nisu sredstvo za mršavljenje niti mogu postići stezanje kojim se mogu pohvaliti različiti laserski uređaji (uključujući one koji koriste toplinu, hlađenje, ultrazvuk ili radio frekvenciju za otapanje masti i zatezanje kože). Niti će se natjecati s kirurškim zahvatima, uključujući abdominoplastiku, liposukciju i injekcije biostimulacijskih punila. Ipak, kreme za učvršćivanje često se koriste zajedno s ovim postupcima kako bi se poboljšali njihovi rezultati.


One također neće ukloniti strije ili celulit, tako da je važno imati realna očekivanja o tome što želite postići prije nego što potrošite novac na razne kreme za učvršćivanje.


Važno: ovo nisu čudotvorne kreme i u najboljem slučaju djeluju skromno. Neke su zaista jako dobre hidratantne kreme i pomažu u nakupljanju gornjeg sloja kože, što samo po sebi kožu može privremeno učiniti glađom i zategnutijom.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Prednosti krema za učvršćivanje kože


Unatoč tim upozorenjima, pravi tematski materijali mogu pomoći u poboljšanju izgleda kože. Razumno je očekivati ​​da će vam ovakav proizvod pomoći da izgledate dobro, na primjer, u haljini s prorezom.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Koji sastojci pomažu “učvrstiti” vašu kožu?


Popis koji slijedi uključuje nekoliko najčešćih sastojaka koji se nalaze u proizvodima za ućvršćivanje tijela.


Retinol: Naravno, retinol zauzima istaknuto mjesto na popisu. To je “možda najbolje proučavani sastojak koji moramo ojačati temelje kože”, napominje dr. Zeichner. “Izravno potiče naše stanice kože da pojačaju proizvodnju kolagena”, kaže hes.


Antioksidanti: Antioksidanti, poput vitamina C i koenzima Q10, djeluju poput aparata za gašenje požara kako bi ugasili upalu u koži uzrokovanu oštećenjem slobodnih radikala i omogućili koži optimalno funkcioniranje.


Hidroksi kiseline: Hidroksi kiseline poput glikolne kiseline pružaju blagotvorni učinak, čine kožu sjajnom i potiču stvaranje kolagen.


Peptidi: Peptidi, glavni sastojak krema za učvršćivanje tijela, glasnici su koji poručuju stanicama kože da rade određeni posao. Prvi peptidi koji su se pojavili na tržištu djelovali su stimulirajući kolagen, međutim molekule peptida obavljaju i druge poslove poput smanjenja upale i tonusa kože. Peptidi koji se obično koriste u kremama za učvršćivanje djeluju jačajući kožu kako bi poboljšali elastičnost i čvrstoću.


Kofein: Kofein, koji se obično koristi u ovakvim vrstama proizvoda, pomaže stezanju krvnih žila kako bi se riješili viška tekućine u koži, a također pomaže tijelu da razgrađuje višak masnoće.


Shiitake gljive: Konačno, određeni botanički sastojci poput shiitake gljiva često se nalaze u kremama za učvršćivanje jer pomažu povećanju proizvodnje elastinskih vlakana.