Slobodno vrijeme

Ove 4 igre imaju super utjecaj na razvoj dječje snalažljivosti i inteligencije

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Koje igre vaši mališani vole?

Iznenadili biste se koliko koristi igre mogu imati za djecu i koliko pomažu u njihovom razvoju. Na primjer, ako se vaše dijete voli igrati doktora, moglo bi pokazati puno više empatije prema drugoj djeci. Ili ako se vole igrati šminkom, to bi im moglo povećati samopoštovanje kada zakorače u tinejdžerske godine.


Čvrsto vjerujemo da bi djeca trebala biti izložena što je moguće više pozitivnim stvarima, i zato bismo htjeli predložiti neke igre koje će biti vrlo korisne za vašu djecu i koje će dati svoj doprinos u razvijanju inteligencije i snalažljivosti kod najmlađih.


Pogodi tko


Igra Pogodi tko ima mnoge važne obrazovne prednosti za djecu. Osim osnovnih pogodnosti ovih igara, poput izmjenjivanja, slijeđenja pravila i sportskog ponašanja, igra također može:


  • Naučiti djecu kako razlikovati boje
  • Naučiti djecu kako prepoznati suprotnosti, poput „velikih usta“ i „malih usta“
  • Naučiti djecu opisnim vještinama, poput opisivanja crta lica i kose
  • Poboljšati artikulaciju
  • Razviti logično razmišljanje
igre

FOTO/Unsplash


Šah


Šah je još jedna vrlo korisna dječja igra. Naravno, potrebna je velika strategija, rješavanje problema i kritičko razmišljanje. Ova će igra pomoći i u bržoj obradi informacija.


Jenga


“Jenga” zahtijeva puno koncentracije, poboljšava koordinaciju očiju i ruku i donošenje odluka, a ideja igre je naučiti djecu strpljenju. I ne samo to, Jenga je dobra za trening mozga i mogla bi poboljšati kognitivne sposobnosti.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Scrabble


Scrabble obogaćuje dječji rječnik, poboljšava pamćenje, a istraživanja dokazuju da oni koji puno igraju Scrabble koriste druge dijelove svog mozga dok donose leksičke odluke, od onih koji ga ne igraju.