Dekoracija

Volite cvjetne bukete na stolu? Donosimo ideje sa cvijećem koje neće odmah uvenuti

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Bar smo se jednom razočarali u cvijeće koje je jučer bilo predivno, a danas je uvenulo.

Malo tko ne voli na stolovima kao središnji ukras imati cvjetni aranžman. Bilo da se radi o buketu, vlastito aranžiranom cvijeću ili tek jednoj ruži, nešto je posebno u tome kada uz jutarnju kavu uživate s pogledom na divnu dekoraciju.


No, svi smo se barem jednom razočarali u buket koji uvene nakon nekoliko dana i čini vam se da ste novac bacili u vjetar. Zato smo pronašli cvijeće koje vam neće tek tako uvenuti pa ćete u svom lijepom aranžmanu moći duže uživati.


Krizanteme


Krizanteme su jednostavno cvijeće koje tolerira gotovo sve vrste zemlje, ali valja ih posaditi u proljeće da im se korijenje stigne primiti prije zime. U vazi će trajati minimalno deset dana, ali uklonite im donje listove prije slaganja buketa.


cvijece

Foto: iStock


Karanfili


Neodoljivi karanfili stižu u različitim bojama pa si možete složiti šarene bukete. U vazi mogu izdržati od dva do tri tjedna.


Foto: iStock


Lukovi


Neodoljivi lukovi imaju oblik malenih kuglica, a u vazi će trajati više od deset dana.


Foto: iStock


Žednjak


Ovaj sukulent možda nije prvi odabir kada razmišljate o vazi s cvijećem, ali trebao bi se pronaći u svakom vrtu jer je vrlo izdržljiv i tolerira sušu. Postoje mnoge vrste, ali u vazi će vam trajati čak i više od mjesec dana.


Lavanda


Zahvaljujući svom predivnom izgledu i nevjerojatnom mirisu, lavandu obožavamo u vazama. U vodi će trajati tjednima, a kada se osuši ponovno imate prekrasan buket koji traje mjesecima.


Foto: iStock


Hortenzija


Hortenzije izgledaju prekrasno i kada se osuše za što im treba poprilično puno vremena. Stavite ih u vazu i ostavite da se osuše prirodnim putem. Vrlo ne zahtjevan način da imate buket koji može trajati i godinu dana.


Foto: iStock


Sadarka


Ova se trajnica s razlogom dodaje u bukete. Vječni je to cvijet prekrasnog izgleda koji izgleda neodoljivo kada ga posadite u vrt, ali i kada se složi s drugim cvijećem u vazi. Idealan su odabir za ljubitelje minimalizma jer i sam u vazi predstavlja doista dojmljivu dekoraciju, a trajat će desetak dana.


Foto: iStock