
FOTO: iStock
Malo drugačija grickalica
povezane vijesti
U dane jeseni je pogled kroz prozor dovoljan da donesete odluku kako navečer ostajete kod kuće. A to je zapravo savršena prilika za uživanje u opuštenom filmskom ili serijskom maratonu. A što je neizostavan dio svake takve večeri? Naravno, grickalice!
Problem je što su klasični snackovi poput čipsa puni soli, masnoća i praznih kalorija, pa nakon uživanja često dolazi i onaj neugodan osjećaj grižnje savjesti. No, imamo rješenje!
Donosimo jednostavan recept za snack od luka i parmezana koji je trenutno pravi hit na društvenim mrežama.
Hrskav, slan, zasitan, a pritom bogat proteinima i hranjivim sastojcima i idealna alternativa kupovnom čipsu. Istina, ovo nije “fitness čudo” koje možete jesti bez granica, ali u usporedbi s klasičnim čipsom ima manje ugljikohidrata i hranjiviji je, pa će vas zasititi brže i s manje količine.
Sastojci:
- 1 velika glavica luka
- oko 300 g ribanog parmezana
- malo maslinovog ulja
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica slatke paprike u prahu
Priprema:
Odrežite oba kraja luka i ogulite ga. Pomoću ribeža ili mandoline narežite ga na tanke ploške. Na lim za pečenje obložen papirom rasporedite oko 200 g parmezana.
Zatim preko parmezana posložite ploške luka tako da ga potpuno prekriju. Tanko premažite luk maslinovim uljem pomoću kista, zatim pospite češnjakom i paprikom u prahu. Na kraju preko svega rasporedite preostalih 100 g parmezana.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 18 minuta, sve dok se parmezan ne zazlati, ali pazite da ne zagori. Ostavite da se malo ohladi, pa izrežite na komade ili jednostavno lomite rukama. Poslužite i uživajte!
Ako ste ljubitelji slanih grickalica, ovaj snack od luka i parmezana postat će vaš novi favorit.
Jednostavan je za pripremu, a rezultat je hrskava, aromatična poslastica koja savršeno utažuje želju za nečim slanim, a pritom nudi više nutritivnih vrijednosti od klasičnog čipsa.
Sljedeći put kad poželite uživati u večeri uz film ili seriju, zaboravite vrećicu čipsa i pripremite ovaj domaći, trendi hit snack.