Recept

Hrskava piletina s medom i sezamom odlična je ideja za večeru

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Gotova u manje od pola sata, hrskava piletina prelivena ljepljivim umakom od meda, sezama i soje predstavlja idealan recept za brzi ručak ili laganu večeru.

Ako volite spoj slatkog i slanog, ova piletina s medom i sezamom oduševit će vas!


Gotova u manje od pola sata, hrskava piletina prelivena ljepljivim umakom od meda, sezama i soje predstavlja idealan recept za brzi ručak ili laganu večeru.


Sastojci


Za umak:


  • 2 žlice tekućeg meda
  • ½ žlice rižinog vinskog octa
  • 2 žličice tamnog sojinog umaka
  • 1 žličica tostiranog sezamovog ulja

Za piletinu:


  • 4 pileća zabatka, bez kože i kostiju, narezana na zalogajne komade
  • 1 žlica biljnog ulja + dodatno za prženje
  • ½ žličice morske soli
  • 1 veliko jaje, razmućeno
  • 80 g glatkog brašna (oko 2¾ unce)
  • ½ žličice tostiranih sezamovih sjemenki
  • kuhanu rižu, za posluživanje

Priprema


Prvo počnite s pripremom umaka: u posudi ili vrču izmiješajte sve sastojke za umak zajedno sa šest žlica hladne vode. Stavite sa strane.


Zatim se bacite na pripremu mesa. U zdjeli pomiješajte komade piletine, ulje i sol. Dodajte jaje i promiješaj, zatim dodaj brašno i miješajte metalnom žlicom dok piletina ne bude ravnomjerno obložena.


U velikom woku ili tavi zagrijte dovoljno ulja da pokrije dno, na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zacakli, dodajte piletinu u serijama i pržite nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatna i pečena. Odložite piletinu na tanjur obložen papirnatim ručnikom.


Izlijte sav višak ulja iz tave. Smanjite vatru na srednju, vratite piletinu u tavu i kratko je zagrij dok ne počne cvrčati. Dodajte pripremljeni umak i kuhajte 3–4 minute dok se ne zgusne i ne obloži komade piletine.


Umiješajte sezamove sjemenke i poslužite odmah uz prilog, savjetuje BBC.