Zanimljivo i egzotično

Hollandaise umak: Jedan od sjajnih klasičnih umaka sada stiže i u verziji s avokadom

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Slijedite ove savjete za stvarno jednostavan, svilenkast, elegantan umak.

Hollandaise umak jedan je od sjajnih klasičnih umaka koji je teško napraviti kod kuće, čak i za iskusne kuhare.  Koristi se za slavna i neodoljiva jaja Benedict i šparoge kuhane na pari, a posebno je spektakularan i s jastozima, rakovima, kozicama te škampima.


Ovo je hollandaise umak kakav nikad prije niste vidjeli. Nadograđen je jer među osnovne, klasične sastojke ide i avokado.


Slijedite ove savjete za stvarno jednostavan, svilenkast, elegantan umak, a zapravo bez mnogo truda. Stvarno svježe, jako živahno i stvarno zeleno!


Uživat ćete u umaku koji će oplemeniti svako jelo i dodati vam barem jednu sjajnu kulinarsku zvjezdicu u vašem društvu.


Sastojci


  • 1 vezica debelih šparoga, (350g)
  • 2 x 150 g krupnih fileta bijele ribe, bez kože, bez kostiju
  • 2 mlada luka
  • 1 limun
  • Malo vinskog octa
  • ½ hrpe estragona, (10 g)
  • 1 stvarno zreo avokado
  • 1 veliko jaje
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema


Ulijte 1 cm vode u veliku  tepsiju. Odvojite drvenaste krajeve sa šparoga, zatim stavite šparoge u tavu i na njih stavite riblje filete. Stavite na jaku vatru, poklopite i kuhajte na pari 5 minuta, odnosno dok se riba ne skuha.


U međuvremenu narežite mladi luk, sitno nasjeckajte zelene dijelove i stavite u manju tavu na jaku vatru s pola limunovog soka, 1 žličicom vinskog octa, prstohvatom morske soli i crnog papra i 100 ml vode.


Zakuhajte dok polovicu listova estragona ubacite u blender. Prepolovite avokado i očistite ga od koštica, izvucite meso u blender i dodajte samo žumanjak.


Ulijte mješavinu mladog luka, zatim miješajte dok ne postane svilenkasto glatka i začinite do savršenstva. Bijele dijelove mladog luka jako sitno narežite i pomiješajte s preostalim listovima estragona.


Poslužite ribu i šparoge uz Hollandaise s avokadom, završite s prstohvatima estragona i mladog luka te lagano kapajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Poslužite s kriškama limuna, za cijeđenje.