Nešto drugačije

Hasselback krumpiri idealni su za ukusno iznenađenje na blagdanskom stolu

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Nek' vas ne iznenadi činjenica da ih je zapravo iznimno jednostavno za napraviti

Sigurno ste do sada imali prilike vidjeti, a možda i uživati u ukusnim rebrastim pečenim krumpirima. Hasselback krumpiri inače potječu iz Švedske, a ime su dobili po restoranu gdje je recept prvi puta predstavljen.


Nek’ vas ne iznenadi činjenica da ih je zapravo iznimno jednostavno za napraviti, a sjajno će ići uz vaše omiljeno povrće ili meso – taman za blagdanski stol!


Sastojci


  • 5-6 većih krumpira
  • prstohvat soli
  • jedna i pol žličica maslinovog ulja po krumpiru

Za punjenje/preljev:


  • 60 ml maslinovog ulja
  • puna žličica soli
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 grančice ružmarina


Priprema


Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator).


Dok se pećnica grije, očistite krumpire i na strani na kojoj će se peći odrežite tanku krišku kako se ne bi kotrljao dok ga režete.


Stavite krumpir između dva drvena štapića ili plosnate kuhače, što će vam koristiti kao alatka da krumpir ne zarežete previše.


Krenite rezati krumpir na tanke ploške debljine oko 2 mm. Pospite i utrljajte svaki od krumpira s maslinovim uljem i pospite ih sve zajedno s prstohvatom soli, stavite ih na pladanj zajedno sa češnjakom i ružmarinom te ih pecite pola sata.


Nakon ih izvadite iz pećnice, a u ovoj bi fazi kriške krumpira trebale biti manje slijepljene. Preko njih polijte maslinovo ulje iz drugog dijela recepta a potom ih ravnomjerno posolite.


Pecite krumpire još 40 minuta te ih svakih 10 minuta podlijevajte uljem sa lima u kojem se peku.


Kada krumpir omekša u sredini, pojačajte pećnicu na 220°C (200°C ako koristite ventilator), ponovno premažite krumpir i pecite još 10 – 15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.


Poslužite odmah dok su vrući i dok su rubovi hrskavi, piše RecipeTinEats.