Ključ dugovječnosti

Hara Hachi Bu: japanska tajna zdravijeg i duljeg života

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Neprocjenjiv savjet koji treba odmah primijeniti u praksi

U Japanu mnoge obitelji prenose tajne Hara Hachi Bua, filozofije koja se smatra ključem japanske dugovječnosti.


Ovaj način života počinje od stola, od hrane koju uvodimo u prehranu i uči nas kako da živimo zdraviji i duži život.


Ali koji je princip Hara Hachi Bua? Odgovor je zatvoren u ovim riječima koje zvuče gotovo čarobno.


Ova se izreka može prevesti kao “jedite dok niste 80% siti“. Vrijedno učenje koje se mora tumačiti doslovno.


Zapravo se sastoji u tome da bez pretjerivanja cijenimo jela koja kušamo, a ova filozofija nema nikakve veze s osjećajima krivnje ili s putem mršavljenja koji namjeravamo slijediti.


Više je usredotočena na važnost ne prekoračenja tijekom obroka za dobrobiti koje naše tijelo dobiva ovom praksom.


Jesti bez pretjerivanja i ustajanje od stola kada niste potpuno siti eliksir je života jer ne opterećuje probavni proces.


Uravnotežena, ali umjerena prehrana može spriječiti prekomjerno stvaranje slobodnih radikala, izbjegavajući oksidativni stres za tijelo i povezane bolesti.


Ovo je učenje rođeno na Okinawi, otoku u istoimenom japanskom arhipelagu, gdje ima mnogo stogodišnjaka.


Okinawa je plava zona, odnosno područje gdje je očekivani životni vijek znatno viši od svjetskog prosjeka.


Stanovnice Okinawe manje pate od raka, srčanih bolesti i demencije nego, primjerice, Amerikanke, a žene žive dulje od bilo koje druge žene na planetu.


Hoće li to biti slučajnost? Sigurno ne. Osim dobrobiti koje daje pravilna prehrana, Japanci nas mogu naučiti da pazimo na vrijeme obroka, jedemo sporije i uživamo u odmoru za tijelo i mozak.