Recept

Grilani patlidžan s posipom od oraha i šipkom je jednostavno, ali efektno jelo

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Sočna kombinacija grilanih patlidžana, hrskavih pekan oraha i svježeg dresinga za brzi gurmanski obrok

Ako tražite jednostavno, a efektno jelo koje spaja bogate, dimljene okuse s osvježavajućim notama, ovi grilani patlidžani savršen su izbor.


Hrskavi posip od pekan oraha daje dodatnu teksturu, dok rukola i šipak unose svježinu i živost na tanjur. Priprema je brza, a rezultat izgleda i miriše kao da dolazi iz restoranske kuhinje.


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 30 min pripreme


SASTOJCI:


ZA POSIP:


  • 2 šalice sjeckanih pekan oraha
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1/4 žličice kumina
  • 1/8 žličice ljute papričice
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica kapule u prahu
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice papra

ZA PATLIDŽANE:


  • 4 mala patlidžana prerezana na pola
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice papra

ZA DRESING:


  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/2 šalice jogurta
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice papra

I JOŠ:


  • rukola
  • 1 šipak

PRIPREMA: Sve sastojke za dresing staviti u blender i dobro sjediniti. Kušati i začiniti prema potrebi. U posudu s neprijanjajućim dnom staviti sastojke za posip i miješati na laganoj vatri dok orasi ne postanu hrskavi, od 5 do 10 minuta.


Smjesu odložite sa strane do posluživanja.


Patlidžane prepoloviti i zarezati meso. Premazati maslinovim uljem i začiniti. Dobro zagrijati grill tavu. Patlidžane peći od 3 do 4 minute, samo na prerezanoj strani. Kada postanu zlatnožute boje staviti ih na tanjur.


Premazati svaku polovicu dresingom, posuti posipom od pekan oraha, povrh složiti rukolu i posuti zrnima šipka.