Male, ali bitne pogreške

Uređujete dnevni boravak? Ovo je 7 najčešćih grešaka koje činimo prilikom preuređenja tog prostora

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Ove greške se najčešće prikradu ljudima koji samostalno uređuju svoj domUređenje interijera se možda na prvu čini kao veoma jednostavan zadatak, no pojedine pogreške mogu itekako utjecati na to kako doživljavate i kako se na koncu osjećate u tom prostoru. 


Stil uređenja je individualna stvar i svi znamo kako se o ukusima ne raspravlja. Netko preferira elegantni minimalizam, netko drugi vintage stil, a netko treći se odlučiti za industrial dizajn.


Nebitno koji stil preferirate, pojedine greške prilikom uređenja dnevnog boravka su univerzalne i znaju se potkrasti u bilo kojem trenutku. 


Dnevni boravak vam ima tek jedan izvor svjetlosti
U početku se često čini kako je jedan izvor svjetlosti, pogotovo ako je jače, posve dovoljno. No, posebice u dnevnom boravku je od velike važnosti da imate više različitih izvora svjetlosti koje možete prilagoditi ovisno o raspoloženju i prigodi. 


Odabrali ste tamni namještaj, a imate nizak strop


Namještaj tamnih boja izvrsno funkcionira kod stanova s visokim stropovima. Nažalost, ako imate nizak strop, tamniji namještaj će dodatno zatvoriti prostor i dnevni boravak će se čini još nižim.


FOTO: Unsplash
Prilikom uređenja interijera uvijek gledajte širu sliku, a ne pojedini detalj


Odabrani namještaj je prevelik


Velika kutna garnitura je stvorena za uživanje uz dobar film ili omiljenu seriju, no veliki namještaj ne paše u svaki prostor. Ako imate manji dnevni boravak, prilagodite dimenzije namještaja kako biste imali prostora. Ne želite boraviti u skučenom prostoru.


Imate premalen tepih


Ako niste znali, tepih optički povećava prostoriju u kojoj se nalazi. No, ovo pravilo vrijedi samo ako je tepih ispravne veličine. Maleni tepih koji je veličine vašeg stolića uz kauč nema tu “sposobnost”. Birajte uvijek tepihe većih dimenzija.


Imate puno manjih biljaka


Biljke su izvrstan odabir – ne samo da su fantastičan ukras nego pridonose boljem zraku u prostoriji u kojoj se nalaze. No, umjesto da imate više manjih biljaka, birajte one veće. Izgledaju efektnije, oživljavaju prostor i više utjecaja imaju za zrak.


FOTO: Unsplash
Uvijek preferirajte veće biljke


Zavjese su postavljene krivo


Zavjese bi trebale biti postavljene što više uz strop te bi trebale pratiti dužinu cijelog prozora. Tako propuštate dovoljno prirodne svjetlosti u dnevni boravak.


Birate samo one komade koji se vama osobno sviđaju


Prije smo rekli kako se o ukusima ne raspravlja, no prilikom uređenja interijera bitno je da svi komadi čine zaokruženu i kompletnu sliku. Stoga prilikom odabira namještaja i detalja promatrajte širu sliku i pazite da si oni međusobno nadopunjuju.