Delikatan proizvod

Greške koje (gotovo svi) rade prilikom čuvanja sira u hladnjaku. Radite li ih i vi?

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sirevi su vrlo kvarljiva namirnica i nikada ne bi smjeli doći u dodir s plastikom

Sir je namirnica prisutna u mnogim domovima: svjež ili začinjen, u svakom slučaju je delikatan i kvarljiv proizvod, koji se mora pažljivo čuvati ako želimo izbjeći rizik od plijesni.


Često, kada ga kupujemo, sir se nalazi u plastičnim pakiranjima (ponekad je vakumiran, kako bi se zajamčilo dulje vrijeme čuvanja), no je li ovaj materijal stvarno učinkovit u zaštiti proizvoda od zraka i patogena?


U stvarnosti, plastika, osim što je materijal koji zagađuje okoliš i koji se ne može reciklirati, nije idealna za čuvanje sira.


Zapravo, guši proizvod, sprječavajući ga da “diše”. I to nije sve: kao što znamo, sir ima prilično veliku masnu komponentu koja u kratkom vremenu upija okus plastike.


1. “Neprijatelji” sira


Kada govorimo o čuvanju sira, morate paziti na ova tri faktora koji mogu ugroziti njegov okus i zdravstvenu ispravnost:


  • Vlažnost: ako se sir skladišti u suviše suhom okruženju, postaje tvrd i gubi svoja organoleptička svojstva.
  • Oksigenacija: sir koji nije izložen zraku (kao što je vakumirani sir) ne “diše” i time gubi arome i mirise.
  • Temperatura: ako je prehladno blokiraju se organoleptička svojstva sira, dok visoke temperature pogoduju fermentaciji i razmnožavanju bakterijskih kolonija.

Kako čuvati sir i greške koje ne smijete raditi?


Idealno okruženje za čuvanje sireva (osim ako su vrlo svježi, poput mozzarelle ili ricotte) je podrum koji jamči stalnu vlažnost i temperaturu između 10°C i 15°C.


Shvaćamo, međutim, da nema svatko podrum pa iz tog razloga u nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za dobro i dugotrajno čuvanje sireva, čak i u hladnjaku kod kuće.


2. Ne obraćate pozornost na temperaturu različitih odjeljaka


Ne nude svi odjeljci hladnjaka istu temperaturu, a to može biti vrlo korisno kada je potrebno pohraniti različite vrste sireva.


Kao opće pravilo možemo reći da svježe sireve treba staviti u najhladniji dio hladnjaka (najniži odjeljak koji ima temperaturu između 2°C i 4°C), dok odležane treba držati na najmanje hladnom mjestu (najviši odjeljak).


Nadalje, važno je paziti da unutarnja temperatura hladnjaka ostane konstantna i da ne trpi nagle promjene.


Izbjegavajte držati vrata dugo otvorena i stavljati još vruće namirnice u hladnjak, što bi povećalo temperaturu.


Nikako se ne preporučuje čuvanje sira u vratima hladnjaka koji su izloženiji naglim promjenama temperature.


3. Zamotavate ga u plastiku


Kao što smo objasnili, plastika je najgori materijal za očuvanje vašeg sira jer guši proizvod i lišava ga njegovih karakterističnih mirisa i okusa.


Začinjene i poluzačinjene tvrde sireve možete umotati u papir za pečenje i čuvati u staklenoj posudi s hermetičkim poklopcem.


Papir propušta zrak, a prisutnost posude osigurat će da se ne osuši previše.


Alternativno, odležane sireve možete zamotati u čistu i blago vlažnu pamučnu krpu: ova mala mjera opreza pomoći će vam da održite proizvod na odgovarajućoj razini vlažnosti.


Ako u hladnjaku imate različite vrste sireva, važno ih je uvijek držati odvojeno i ne držati sve u istoj posudi (ili krpi).


4. Zamrzavate sir


Sir je svježi proizvod koji se ne može zamrzavati: kakvu god vrstu sira imali kod kuće, pogreška je čuvati ga u zamrzivaču.


Proces odmrzavanja promijenit će strukturu sirne paste i ugroziti njezina okusna i mirisna svojstva.