Recept

Granola pločice s jagodama i vrhnjem možete napraviti i unaprijed

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Ukusne i hrskave

Granola pločice s jagodama i vrhnjem, one u domaćoj radinosti, puno su bolje od onih kupljenih.


Odlične su za doručak ili međuobrok, a možete ih napraviti i unaprijed tako da se možete opremiti sa zdravim i ukusnim obrokom koji će vam biti nadohvat ruke.


Sastojci


  • malo ulja
  • 180 g zobenih pahuljica
  • 55 g nezaslađenih kokosovih pahuljica
  • 30 g sirovih, oguljenih sjemenki bundeve
  • 2 žlice neslanog maslaca
  • 70 g smeđeg šećera
  • 85 g meda
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice soli
  • 1 veliki bjelanjak
  • 30 g liofiliziranih jagoda, plus još za preljev
  • 1 žličica želatine u prahu
  • 2 i pol žličice mlake vode
  • 115 g šećera u prahu
  • 2 žlice grčkog jogurta

Priprema


Rasporedite rešetke u gornju i donju trećinu pećnice, te ju zagrijte na 200°C.


Obložite lim papirom za pečenje, te papir lagano nauljite.


Na jedan veliki lim za pečenje s rubom rasporedite zobene pahuljice, a na drugi lim rasporedite kokosove pahuljice i sjemenke bundeve.


Pecite na odvojenim rešetkama, okrećući limove i miješajući na pola pečenja, dok lagano ne porumeni – smjesu s kokosom oko 10 minuta i zobene pahuljice oko 15 minuta.


Smanjite temperaturu pećnice na 160°C.


U velikoj vatrostalnoj zdjeli, zagrijavajte maslac u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi dok se ne otopi, oko 30 sekundi. Dodajte smeđi šećer, med, vaniliju i sol te miješajte pjenjačom dok se dobro ne sjedini i smeđi šećer ne otopi. Dodajte bjelanjak i snažno miješajte pjenjačom dok se potpuno ne sjedini.


Umiješajte zobene pahuljice, smjesu kokosa i jagode u smjesu maslaca. Prebacite u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno ih rasporedite i pomoću stražnje strane žlice ili mjerne posude lagano zbijte smjesu. Pecite dok ne porumeni, 24 do 28 minuta.


Prebacite lim na rešetku za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite smjesu zajedno s papirom za pečenje na dasku za rezanje, a zatim narežite na 12 pločica.


U srednjoj zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pećnicu pospite želatinu vodom. Ostavite da se hidratizira 5 minuta, a zatim zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi 5 sekundi. Promiješajte i ponovite zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici, ako je potrebno, dok se želatina ne otopi i ne otopi u vodi. Umiješajte šećer u prahu i jogurt.


Prelijte smjesu jogurta preko narezanih pločica. Pospite s još jagoda. Ostavite da se jogurt glazura stegne najmanje 30 minuta.


Pločice možete pripremiti do pet dana unaprijed, samo ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i držite u hladnjaku.