
Foto: iStock
Ukusne i hrskave
povezane vijesti
Granola pločice s jagodama i vrhnjem, one u domaćoj radinosti, puno su bolje od onih kupljenih.
Odlične su za doručak ili međuobrok, a možete ih napraviti i unaprijed tako da se možete opremiti sa zdravim i ukusnim obrokom koji će vam biti nadohvat ruke.
Sastojci
- malo ulja
- 180 g zobenih pahuljica
- 55 g nezaslađenih kokosovih pahuljica
- 30 g sirovih, oguljenih sjemenki bundeve
- 2 žlice neslanog maslaca
- 70 g smeđeg šećera
- 85 g meda
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
- 1 veliki bjelanjak
- 30 g liofiliziranih jagoda, plus još za preljev
- 1 žličica želatine u prahu
- 2 i pol žličice mlake vode
- 115 g šećera u prahu
- 2 žlice grčkog jogurta
Priprema
Rasporedite rešetke u gornju i donju trećinu pećnice, te ju zagrijte na 200°C.
Obložite lim papirom za pečenje, te papir lagano nauljite.
Na jedan veliki lim za pečenje s rubom rasporedite zobene pahuljice, a na drugi lim rasporedite kokosove pahuljice i sjemenke bundeve.
Pecite na odvojenim rešetkama, okrećući limove i miješajući na pola pečenja, dok lagano ne porumeni – smjesu s kokosom oko 10 minuta i zobene pahuljice oko 15 minuta.
Smanjite temperaturu pećnice na 160°C.
U velikoj vatrostalnoj zdjeli, zagrijavajte maslac u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi dok se ne otopi, oko 30 sekundi. Dodajte smeđi šećer, med, vaniliju i sol te miješajte pjenjačom dok se dobro ne sjedini i smeđi šećer ne otopi. Dodajte bjelanjak i snažno miješajte pjenjačom dok se potpuno ne sjedini.
Umiješajte zobene pahuljice, smjesu kokosa i jagode u smjesu maslaca. Prebacite u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno ih rasporedite i pomoću stražnje strane žlice ili mjerne posude lagano zbijte smjesu. Pecite dok ne porumeni, 24 do 28 minuta.
Prebacite lim na rešetku za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite smjesu zajedno s papirom za pečenje na dasku za rezanje, a zatim narežite na 12 pločica.
U srednjoj zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pećnicu pospite želatinu vodom. Ostavite da se hidratizira 5 minuta, a zatim zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi 5 sekundi. Promiješajte i ponovite zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici, ako je potrebno, dok se želatina ne otopi i ne otopi u vodi. Umiješajte šećer u prahu i jogurt.
Prelijte smjesu jogurta preko narezanih pločica. Pospite s još jagoda. Ostavite da se jogurt glazura stegne najmanje 30 minuta.
Pločice možete pripremiti do pet dana unaprijed, samo ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i držite u hladnjaku.