Slatki članak« ostao je puka želja.
povezane vijesti
No, tko zna, jednoga dana možda nam se ostvari želja da posjetimo Festival sladoleda u Bologni i da po »službenoj dužnosti« dobijemo zadatak degustirati brojne raznovrsne vrste sladoleda. Festival je završio, a mi smo doznali tko su ovogodišnji laureati, čiji bi sladoled vijedilo kušati.
Dakle, pobjednici Gelato Festival World Masters su iz Belgije, Češke Republike i Nizozemske: Mathieu Eyckmans iz gelato shopa Oyya iz Brugesa koji je predstavio okus naslovljen »Gorgonzola Fig«. Riječ je o kremastom sladoledu čiju okosnicu čini gorgonzola sa slatkom smokvom. Na drugo mjesto se kvalificirala Martina Bezinová iz gelato šopa Ham Ham iz Velke Dobre s okusom »Summer pear« iliti slatka i osvježavajuća kruška priređena kao sorbeto u kojem nema mlijeka ili vrhnja. Marten Riedstra iz gelato shopa »Ljsslalon Ljskald« iz Lemmera u Nizozemskoj pažnju žirija osvojio je sladolednom kreacijom naslovljenom »Sweet & happiness«. Riječ je o sladoledu od jogurta koji krase brojni začini.
Troje gelato majstora svoje će zemlje predstavljati i na svjetskom finalu čije je održavanje predviđeno za prosinac 2021. u Italiji.
Nažalost, natjecateljica iz našega kraja, Marija Škorić iz Novog Vinodolskog, iz Restorana Vinodol sa sladoledom »Sweet Tonka« nije ušla među tri najbolja, ali je zato bila u finalnom natjecanju.
Žiri koji je imao zadatak ocijeniti 28 okusa sladoleda predvodio je Giancarlo Timballo, predsjednik organizacijskog odbora Gelato World Cup. U žiriju su bili i Sergio Colalucci i Mentore Valandro, članovi organizacijskog odbora Gelato World Cupa te Beppo Tonono, trener talijanskog tima koji je osvojio Gelato World Cup 2020.Inovacija ovog izdanja Festivala sladoleda sastojala se u »hibridnom« sistemu natjecanja. Natjecatelji su iz sigurnosnih razloga, zbog pandemije, mješavinu i sastojke sladoleda te dekoracije poslali na natjecanje u posebnim rashladnim »paketima«.
Docenti Carpigiani Gelato University pripremili su sladoled u proizvodnom laboratoriju, a u tome su im pomagali natjecatelji – supervizori koji su s njima komunicirali putem streaming prijenosa. Potom je žiri sastavljen od profesionalnih majstora sladoledara iz »Comitato della Coppa del Mondo di Gelateria« krenuo s ocjenjivanjem direktno tijekom komunikacije sa slastičarem natjecateljem. Sladoledar je potom iz svoje slastičarnice, u prijenosu uživo, detaljno opisivao svoju kreaciju sladoleda započevši priču o tome kako je nastala ideja za taj sladoled, kako je napravio selekciju sastojaka kojima se koristi pri izradi sladoleda te što ga je ponukalo da se prijavi na ovo natjecanje.