GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS Festival u Italiji

Gorgonzola Fig je najbolji sladoled na prestižnom festivalu sladoleda

Sandy Uran

Slatki članak« ostao je puka želja. No, tko zna, jednoga dana možda nam se ostvari želja da posjetimo Festival sladoleda u Bologni i da po »službenoj dužnosti« dobijemo zadatak degustirati brojne raznovrsne vrste sladoleda. Festival je završio, a mi smo doznali tko su ovogodišnji laureati, čiji bi sladoled vijedilo kušati.


Dakle, pobjednici Gelato Festival World Masters su iz Belgije, Češke Republike i Nizozemske: Mathieu Eyckmans iz gelato shopa Oyya iz Brugesa koji je predstavio okus naslovljen »Gorgonzola Fig«. Riječ je o kremastom sladoledu čiju okosnicu čini gorgonzola sa slatkom smokvom. Na drugo mjesto se kvalificirala Martina Bezinová iz gelato šopa Ham Ham iz Velke Dobre s okusom »Summer pear« iliti slatka i osvježavajuća kruška priređena kao sorbeto u kojem nema mlijeka ili vrhnja. Marten Riedstra iz gelato shopa »Ljsslalon Ljskald« iz Lemmera u Nizozemskoj pažnju žirija osvojio je sladolednom kreacijom naslovljenom »Sweet & happiness«. Riječ je o sladoledu od jogurta koji krase brojni začini.

Troje gelato majstora svoje će zemlje predstavljati i na svjetskom finalu čije je održavanje predviđeno za prosinac 2021. u Italiji.
Nažalost, natjecateljica iz našega kraja, Marija Škorić iz Novog Vinodolskog, iz Restorana Vinodol sa sladoledom »Sweet Tonka« nije ušla među tri najbolja, ali je zato bila u finalnom natjecanju.
Žiri koji je imao zadatak ocijeniti 28 okusa sladoleda predvodio je Giancarlo Timballo, predsjednik organizacijskog odbora Gelato World Cup. U žiriju su bili i Sergio Colalucci i Mentore Valandro, članovi organizacijskog odbora Gelato World Cupa te Beppo Tonono, trener talijanskog tima koji je osvojio Gelato World Cup 2020.
Inovacija ovog izdanja Festivala sladoleda sastojala se u »hibridnom« sistemu natjecanja. Natjecatelji su iz sigurnosnih razloga, zbog pandemije, mješavinu i sastojke sladoleda te dekoracije poslali na natjecanje u posebnim rashladnim »paketima«.Docenti Carpigiani Gelato University pripremili su sladoled u proizvodnom laboratoriju, a u tome su im pomagali natjecatelji – supervizori koji su s njima komunicirali putem streaming prijenosa. Potom je žiri sastavljen od profesionalnih majstora sladoledara iz »Comitato della Coppa del Mondo di Gelateria« krenuo s ocjenjivanjem direktno tijekom komunikacije sa slastičarem natjecateljem. Sladoledar je potom iz svoje slastičarnice, u prijenosu uživo, detaljno opisivao svoju kreaciju sladoleda započevši priču o tome kako je nastala ideja za taj sladoled, kako je napravio selekciju sastojaka kojima se koristi pri izradi sladoleda te što ga je ponukalo da se prijavi na ovo natjecanje.