
FOTO/Pexels
Unesite malo svečanosti na meni.
povezane vijesti
Ovo je idealna torta za obožavatelje zimskih okusa. Unutrašnjost je prirodno zaslađena medom i melasom, te začinjena omiljenim začinima koji podižu raspoloženje, poput đumbira i klinčića. Sam vrh namažite jastučastim oblacima kreme od sira – jer zašto ne? Vrijeme je blagdana, unesite malo svečanosti u svoje deserte. Po vrhu pospite cimetom i uživajte u gingerbread torti koju svi vole.
SASTOJCI
- 1 ⅔ šalice bijelog integralnog pšeničnog brašna ili običnog integralnog brašna
- 1 ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- ½ žličice fine morske soli
- ¼ žličice mljevenih klinčića
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ¼ žličice sode bikarbone
- 1 veliko jaje
- ⅓ šalice meda
- ⅓ šalice melase*
- ½ šalice mlijeka po izboru
- 6 žlica (¾ štapića) neslanog maslaca, otopljenog
Glazura od krem sira
- 227 g krem sira, omekšanog na sobnu temperaturu
- 2 žlice neslanog maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 1 ¼ šalice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
UPUTE
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Lagano namastite lim za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir, sol, klinčiće, muškatni oraščić i sodu bikarbonu. U srednjoj posudi umutite jaje dok se lagano ne umuti. Dodajte med i melasu i miješajte dok se ne sjedini, a zatim umiješajte mlijeko i otopljeni maslac.
Ulijte mokru smjesu u suhu i miksajte samo dok se ne sjedini. Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i pecite oko 21 do 25 minuta, dok kolač ne porumeni i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Kolač stavite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi. Pričekajte da se napravi glazura dok se kolač potpuno ne ohladi.
Za pripremu glazure: U srednjoj posudi za miješanje ili zdjeli miksera pomiješajte omekšali krem sir i maslac. Mikserom (ili vlastitom snagom) umutite kremasti sir i maslac dok ne postanu pjenasti. Dodajte šećer u prahu i vaniliju i miješajte žlicom dok se ne sjedini (inače će šećer u prahu letjeti posvuda), a zatim umutite glazuru dok ne postane fina i pahuljasta.
Glazuru ravnomjerno rasporedite po vrhu torte. Po želji na vrh prosijte još cimeta. Zatim ga narežite i poslužite. Ovu tortu najbolje je čuvati u hladnjaku do 4 dana.