Pričajući o hrani koja je karakteristična za Zaluki i ovaj dio matuljske općine, Velimir Perčić je naveo kako se uglavnom jelo težačku hranu – kompir i fažol, jota...
Prvo seljačko gospodarstvo u Primorsko-goranskoj županiji ide dalje. Već četiri godine ona stara – domaće je domaće, u Villi Plasa u Zalukima, malom mjestu matuljskog zaleđa, potvrđuje istinitost. U ovom OPG-u nema namirnica iz supermarketa, začina iz Indije ili češnjaka iz Kine.
Ovdje caruju čisti sok od jabuke, gulaš koji se kuha tri, četiri sata, domaći pršut ili raznorazne kombinacije sa sezonskim povrćem. Čisti »anti Coca-cola pristup«… U Villi Plasa, točnije od šefa kuhinje Darka Pošćića i vlasnika Velimira Perčića, doznali smo koju o ovdašnjim tradicijama na tanjuru kao i ideju kako prikratiti čekanje dok ne krenu prve šparuge i mlado povrće. Ovaj vakum u neku ruku dokida crveni radić koji ipak nije dobar samo u salati.
– Domaćeg radića sad već ima, bilo je toplo pa je krenuo i vrijedi ga iskoristiti. Odlična je kombinacija s tikvom. On je malo gorak, zbog čega ga neki baš ne preferiraju, ali ga slatkasta tikva ublaži. Dodate još malo pršuta i imate odličan umak, rekao je Pošćić koji je pokazao i kako napraviti umak od vrganja te tradicionalne slatke salenjake.
Riječ je o kolačićima koji su se u ovom području uvijek radili za Pust. Što ne znači da ne možete »sagriješiti« te ih umijesiti i u korizmi.
1 kg glatkog brašna 2 jaja 0,5 kg svinjskog sala 1 čaša mlijeka domaća marmelada šećer u prahu |