
Mato Matić uz bačvu u kojoj SuperIstrian odležava punih šest godina
U slučaju vina SuperIstrian polazna je ideja bila sljedeća: treba spojiti 40 posto merlota s 40 posto cabernet sauvignona, to bi bio taj internacionalni štih, i dodati u tu mješavinu 20 posto borgonje, kao osebujni regionalni pečat Istre
– Htjeli smo se zapravo našaliti, iako smo to napravili s jednim vrlo ozbiljnim vinom. Naime, kako se Istru često uspoređuje s Toskanom, poželjeli smo testirati i jednu vinsku usporedbu, po uzoru na čuvenu kupažu SuperTuscan napraviti i jedan naš super cuvee. Zamislili smo ga kao internacionalno vino s jakim lokalnim štihom, i tako je nastao naš SuperIstrian, ovim nas je riječima Mato Matić, direktor vinarije Roxanich iz mjesta Kosnožići na Poreštini, uveo u priču o jednoj od vrlo specifičnih autorskih vinskih kreacija po kojima je ova vinarija nadaleko poznata.
Zajedno s vlasnikom vinarije Mladenom Rožanićem, Mato Matić se često našao pred izazovom stvaranja vina prema unaprijed dogovorenim i u zajedničkoj raspravi oblikovanim očekivanjima i vizijama. Želimo baš takvo i takvo vino, često su znala zaključiti njih dvojica, i zatim je na scenu stupila vinarska umjetnost.

Bačve, što starije, to bolje
U slučaju vina SuperIstrian polazna je ideja bila sljedeća: treba spojiti 40 posto merlota s 40 posto cabernet sauvignona, to bi bio taj internacionalni štih, i dodati u tu mješavinu 20 posto borgonje, kao osebujni regionalni pečat Istre. Svaka je sorta zasebno vinificirana uz četiri tjedna maceracije, a zatim su spojena u velikim drvenim bačvama u kojima je odležavalo 90 posto mješavine, dok je 10 posto odležavalo u barrique i tonneau bačvama. »Što starijim, to bolje«, podvlači Mato Matić. Odležavanje je trajalo ni manje ni više nego šest godina, zatim je vino iz velikih i malih bačava spojeno u velikom inox tanku odakle je nakon nekoliko mjeseci punjeno u boce. Prva serija SuperIstriana napravljena je od berbe 2006., a trenutačno je na tržištu ovo vino iz berbe 2009. godine. Uzgred, sva su vina vinarije Roxanich osebujna upravo po dugom odležavanju, i s tom je tehnologijom ova vinarija krenula među prvima u Istri uopće.
Vlastite prepoznatljive note
Uz crveno meso i meso divljači
Bojom je SuperIstrian na tragu terakote, drukčiji je to ton crvene boje nego kod većine crvenih vina, i lagano je neproziran; mirisi mu evoluiraju od tipičnih crveno-voćnih, poput višnje i šljive, preko mirisa rahat lokuma od ruže, površine cigare, suhog orahovog drva pa sve do potpetice nove kožne cipele; a na prvom gutljaju zaskoči nas aroma rakije, koja se zatim od zrelog voćnog spektra razvija sve do arome debele žute bundeve. Ovo je vino prilično jako sa 14 posto alkohola, i usprkos svojim vrlo specifičnim aromatskim osobinama u gastronomiji može imati vrlo široki spektar sljubljivanja, smatra Mato Matić.
