Wok by Matija u Adamićevoj

Što veća mašta, to bolji wok

Alenka Juričić Bukarica

Kod ovog načina pripreme namirnice ostaju hrskave i ne gube okus jer se pripremaju kratko na jakoj vatri. Zato su jela puna okusa, a namirnice ne gube boju, tvrdi ekipa riječke franšiže projekta Matije Nikolića



Kod woka samo je mašta granica. I sve što je ovdje zajedničko s kineskom kuhinjom je činjenica da je hrana termički obrađena u woku. Reći će to u simpatičnom riječkom carstvu jela pripremljenih na ovaj specifičan način Wok by Matija u Adamićevoj ulici. Ovdje Riječani već gotovo godinu dana mogu guštati u finim, ali i vrlo zanimljivim, te zdravim kombinacijama s domaćim noodlima, odnosno tjesteninom, te rižom s kurkumom.



Vesela ekipa Woka by Matija tijekom prosinca će imati puno razkloga za slavlje. Naime, 18. prosinca, ovaj ugostiteljski objekt slavi svoj prvi rođendan. Tijekom predstojećeg perioda najavljuju i kako će uljepšati građanima predblagdansko vrijeme te će na terasi nuditi toplu čokoladu i kuhano vino. Marko Ćoza istaknuo je kako i na ovaj način nastoje dati svoj obol ponudi grada. Uz ostalo, nedavno su imali i svoju »malu marunadu«.



Kako je pojasnio Marko Ćoza, vlasnik ovog malog carstva woka, mogu se birati kombinacije noodla ili riže s raznim kombinacijama povrća, morskih plodova ili mesa te umaka. Tako će oni koji se odluče za primjerice Prvi poljubac, guštati u tjestenini ili riži u kombinaciji s piletinom, mrkvom, lukom, kupusom, tikvicama i slatko-ljutim umakom. Gospon Jack nudi kombinaciju s junetinom, mrkvom, lukom, kupusom, tikvicama i dimljenim Jack Daniels umakom, a tko voli patku odlučit će se za Kak patak ili Bad luck Donald Duck gdje se tjesteninu ili rižu spaja s mesom od patke, mrkvom, lukom, tikvicom, jabukom, bambusom, klicama i pekinškim umakom. Tu je još desetak drugih kombinacija koje ovise o dobu godine i ponudi sezonskih namirnica.   

Obiteljska tjestenina


– Jela iz woka pripremljena su od namirnica iz eko uzgoja, nastojimo što više toga nabaviti od malih obiteljskih proizvođača, tako da ponuda ovisi o sezoni prema kojoj slažemo menije. Inače, cijeli projekt Wok by Matija osmislio je Matija Nikolić, natjecatelj Masterchefa i zaljubljenik u gastronomiju. Noodls, odnosno tjesteninu radi njegova obitelj na imanju u Lonjskom polju, i to od domaćeg durum brašna. Pri tome na kilogram brašna ide 10 jaja. Ono što je super kod woka je to da kod pripreme namirnice ostaju hrskave i ne gube okus dugotrajnim kuhanjem jer se pripremaju kratko na jakoj vatri. Zato su jela puna okusa, a namirnice ne gube boju. Tako da se šarena jela iz woka sviđaju i mališanima, kazao je Ćoza dodajući kako se namirnice za pripremu u woku režu na male komade, odnosno trakice. Meso se, pak, paca. U Woku by Matija, tako spremaju piletinu, junetinu, janjetinu svinjetinu i patku.   

Svako meso u svom pacu




Svako meso, reći, će ide u svoj pac kako bi dobilo poseban i drugačiji gušt. U woku jako fine ispadnu i lignje, kozice, ali i gljive, otkrili su.


   – Wok može svatko pripremiti i kod kuće. Bitna je, dakle, kratka priprema i da se wok dobro izvrti da bi se sastojci podjednako tostirali, a opet ostali hrskavi. I ne treba zaboraviti, koliko ste maštoviti u kombiniranju namirnica, toliko će wok biti dobar, pojasnio je Dragan Čakarić te otkrio kako ovamo na jela iz woka dolaze sve generacije, te kako ovdje wok na kraju završe dimljenom solju, sojinim klicama ili komoračem. A da mašta čini čuda i kod slastica, u Woku by Matija, pokazali su na primjeru čokoladne chilly torte te chesse cakea kojeg su kombinirali s – tostiranim bučinim sjemenkama. Uz što će odlično »leći« domaći sok od bazge. A nekome i Velebitsko pivo… Što reći nego, gastro igre nemaju kraja. A zaigrano i veselo, osim samog interijera, djeluje i terasa »17 koraka iza ugla«, za koju su izradili namještaj od paleta te i na ovaj način pokazali kako je eko-đir doista u modi.