Konoba "Kali" u Medveji zna kako s omiljenom biljkom travnja

Šparoga i bljušt savršen par

Alenka Juričić Bukarica

Ako se želi kombinirano jelo treba znati da se izdanke veprine kuha nešto duže, potom se dodaje šparoga, a bljušt ide na kraju, objašnjava Vidović i dodaje da se šparogi može ublažiti gorčina ako se kratko prokuhai u mlijeku



Šparoga blues po učkarskim padinama i okolici naveliko je počeo. Krenulo je i staro i mlado. I oni iskusni, a bogme i oni koji nisu baš sigurni koja su najbolja mjesta i koja je razlika između šparoge (ili šparugi) i bljušta (odnosno blušća).


Oni malo manje vični penjanju po škrapama i probijanju kroz šikaru radije će put place po koji mac. Ili uz cestu, iako prodavačima »on the road«, kažu, posljednje vrijeme nije lako. I Lovran je opet prodisao u znaku »šparugijade« u okviru koje se prošlog vikenda u centru u velikoj padeli krčkalo kila i kila zelenih izdanaka te litre i litre jaja.


Jedanaesti festival šparuga, naime, traje do 24. travnja. Nekoliko ideja kako pripremiti šparoge ovog su nam puta dali u Medveji, točnije ponad nje, u obiteljskoj konobi Kali. Kuhar Tomislav Vidović spojio ih je s pršutom i plodovima mora pojašnjavajući kako ih se može dobro kombinirati s bljuštom i veprinom.




Netko kombinira, no većina priprema samo šparogu. Iako, šparoga je nešto jača, gorča, dok je bljušt nježniji tako da zajedno čine odličan par. A točka na i će biti mladi izdanak veprine. 


   – Ako se sve ovo želi kombinirati treba znati da se izdanke veprine kuha nešto duže, potom se dodaje šparoga, a bljušt ide na kraju, rekao je Vidović. Inače, ako se šparogi želi malo ublažiti gorčinu, može je se kratko prokuhati u mlijeku. A koristi se onaj dio do tvrde stabljike, odnosno dok ne počne – pucketati…    Šparogasti vam dobar tek!


Potrebno:(za 4 osobe) 200 g šparuga200 g pršuta narezanog na fete20 komada maslina2-3 čajne žličice kaparažlica senfa1,5 dcl bijelog vinamaslinovo uljesolpaparPriprema: na vrućem maslinovom ulju na naglo popržiti pršut. Izvaditi ga na tanjur, a u toću popržiti šparoge i dodati ostale sastojke pa krako prokuhati (minutu, dvije). Ako se želi malo gušći umak kuhati koju minutu duže. Pršut vratiti u umak i poslužiti.