Skupocjena delicija

Škampi na jelovnicima sve manji, rjeđi i skuplji

Marina Kirigin

Prije 50 godina na noć se izlovljavalo od 200 do 300 kila škampa, a danas tek šest kila na noć. U isto vrijeme broj ribara povećan je za pet puta



Najbolji škampi na svijetu dolaze iz plavog kvarnerskog blata… – priča je poznatog pjesnika s kojom se slaže većina onih koji kušaju tu gastrodeliciju zastupljenu na stolovima restorana i kuhinja našeg primorskoga kraja. Ipak, o ukusima se ne raspravlja. Ima i onih koji će reći da je kvarnerski škamp identičan onom iz sjevernog mora. Prema riječima Arona Smešnyja, magistra morske ekologije, postoje ljudi koji škampe mogu razvrstati iz kojeg mora dolaze, kao što dobri poznavatelji vina znaju prepoznati koje vino piju.


U čast tom raku koji živi na morskom dnu Kvarnera, koji je ekonomski najvažnija vrsta u Jadranu, u Mošćeničkoj Dragi održavaju se Dani kvarnerskog škampa.


– Priča se da je kvarnerski škamp nastao spontanim križanjem jadranskog škampa i škampa iz južnokineskih mora koji su svojevremeno stigli na oplatama britanskih brodova. Ipak, znanost je utvrdila njegov nešto drukčiji put dolaska u Kvarner. Prije tridesetak godina kvarnerski škampi poslani su na analizu u Norvešku gdje je utvrđeno da je kvarnerski škamp isti kao norveški, odakle je vjerojatno prenesen u more Kvarnera. Kvarnerski škamp se od norveškog razlikuje po blijedocrvenoj boji i nešto tanjem oklopu, a o okusu da i ne govorimo – smatra Krešimir Brnin, nastavnik ugostiteljskog posluživanja iz Ugostiteljske škole Opatija, koji je u sklopu predavanje o kvarnerskom škampu, govorio i o njegovoj upotrebi u gastronomiji.   

Zaleđeni iz uvoza


– U našim restoranima kvarnerski škamp često nalazimo u ponudi. Najčešće se rade rižoti, buzare ili škampi na žaru, što se može reći da je čista klasika u ponudi. Upravo namjera ove manifestacije je bila da i u tom smislu napravimo korak naprijed. Naime, pojavom i prihvaćanjem novih trendova u gastronomiji nailazimo i na drukčije pripremljena jela od škampa. Primjerice, svježi repovi škampa u umaku od soka limuna i naranče ili kuhane, lagano sotirane repove s bučinim uljem i sezamom umotane u mladu učkarsku skutu… Upravo zato pokušali smo navesti ugostitelje koji su se uključili u manifestacije da ponude još nešto novo uz svakodnevnu klasičnu ponudu. Istina je da škampa nema u onakvim količinama kao nekada i da su manji. Također, vrlo često se događa da u nedostatku škampa iz našeg mora, ugostitelji posežu za uvoznim zaleđenim škampima. U jelovnicima restorana sve je to svedeno na isto i nudi se kao škamp. Upravo zato bi kvarnerski škamp trebalo brendirati, te u jelovnicima istaknuti da se radi o domaćem ili uvoznom, a onda i cijena može biti drukčija – objašnjava Brnin.


Kada su kvarnerski škampi u pitanju, možda najveći problem predstavlja činjenica da ih je sve manje, a postavlja se i pitanje hoće li ih biti za deset do petnaest godina. Odgovor na ta pitanja pokušao je dati Smešny koji je govorio o ribolovu škampa. Naime, škamp je rak koji živi na morskom dnu. On u mulju glinaste konzistencije kopa jazbine koje mogu biti i kompleksne forme. Da bi ih se ulovilo, koriste se dva ribolovna alata, vrša i povlačna mreža – koća. Škampi se kod nas love u Riječkom zaljevu, Kvarneru, Kvarneriću i Velebitskom kanalu, a koćarenje je dozvoljeno samo u nekim dijelovima.   

Područja pod zaštitom




– Ulovi danas nisu niti deset posto ulova od onih prije trideset do četrdeset godina. Da bi se ulovi vratili na prvobitno stanje, potrebno je naći adekvatan omjer između dana u kojima se na jednom području lovi koćom i dana u kojima se na tom istom području lovi vršama. Da bi se to moglo odrediti, potrebno je uložiti u istraživanja koja će naći taj omjer, a temeljem rezultata istraživanja sastaviti novi Pravilnik o korištenju alata na području kanala. U izradi tog Pravilnika moraju sudjelovati sami ribari, a milijuni eura koji će se uložiti u istraživanje bit će isplaćeni već u vrlo kratkom roku jer će se broj sati za izlov, a ujedno i potrošnja goriva, smanjiti na deset posto od sadašnjih, a ulovi povećati i do deset puta. Preostalo slobodno vrijeme može se koristiti za vođenje ljudi na more i upoznavanje zainteresiranih u metode ribolova te na taj način promovirati proizvod i povećati njegovu dodatnu vrijednost – ističe magistar morske ekologije koji je iznio i podatke o izlovu škampa. Smešny kaže kako se 60-tih godina prošlog stoljeća na noć izlovljavalo od 200 do 300 kila škampa, a kako se danas ta brojka svela na svega šest kila na noć. U isto vrijeme broj ribara povećan je za pet puta.


– Neka područja danas su pod zaštitom i zabranjen je izlov rakova. Primjerice, koćarenje je zabranjeno u Velebitskom kanalu gdje je nekad bilo jako puno malih rakova. Kada koća prolazi, muški škampi izlaze iz mulja, idu braniti svoje leglo i zato ženke u ulovu koćom nisu prisutne, dok ih u vrši uvijek ima. Da bi sačuvali populaciju, važno je ne izloviti previše ženki. Interesantno je da što su ženke starije, imaju više jaja – govori Smešny.



– Škamp je vrsta raka latinskog naziva Nephrops norvegicus. Spada u skupinu deseteronožnih rakova, a navedena skupina je danas zastupljena s 241 vrstom u Jadranskom moru. Škamp, za razliku od svojih slatkovodnih rođaka, živi isključivo na muljevitom dnu, što je i glavni razlog njegove značajne pojavnosti u Jadranu. Vezanost uz muljevito dno tiče se njegove ekologije, izgradnje tunela u kojima ova vrsta provodi veći dio svog života. Iz nastambi izlazi samo u potrazi za hranom i u vrijeme parenja. On je komercijalna vrsta i predmet ribarstvene eksploatacije dugi niz godina. Najbolji ulovi bilježe se u vrijeme svitanja, u sumrak, te u noćima  s punim mjesecom. s obzirom na visok stupanj ugroženosti, njegov je izlov reguliran Zakonom o morskom ribarstvu. Ako uzmemo u razmatranje da je sedam centimetara ukupne duljine odrasle jedinke dopuštena veličina za izlov, a znanstvena istraživanja pokazuju da se najmanja veličina spolno zrelog škampa kreće oko te dimenzije, perspektive za budućnost nisu sjajne – konstatacija je Marina Kirinčića, ravnatelja Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a koja stoji u letku draške manifestacije.



Ekomuzej


– Dani kvarnerskog škampa u Mošćeničkoj Dragi, osim predavanjima te okruglim stolom na temu škampa, obilježeni su i specifičnom gastroponudom u restoranima. Nude se »klasična« jela od domaćeg škampa, kao i nešto moderniji specijaliteti.


Tjedan »škampa« obilježen je i otvaranjem Ekomuzeja Ribarstva i pomorstva te izložbom »Sačuvane prirodne ljepote kvarnerskog podmorja« u sklopu koje su izlagali Milvana Arko Pijevac, Danijel Frka, Branislav Danevski, Andrej Jaklin, Smiljana Zavrtanik, Grega Verč, Tom Turk i Claudio Zori.