Fini recepti

Pročitajte kako napraviti četiri slasna jela s tunom iz konzerve

Glas Istre

Među ljubiteljima ribe, tunjevina pronalazi sve više pristalica. Bogata je omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka i infarkta



Ukoliko želite, na tunjevinu možete doliti malo bijelog vina da dobije na aromi; ukoliko volite rajčicu, možete je pripremiti i na crveno tako da dodate malo koncentrata ili pasiranu rajčicu, samo, pažljivo da ne preuzme okus tunjevini



2. Špageti s tunom


Sastojci: 250 grama špageta, jedna veća konzerva tunjevine, malo maslinovog ulja, jedna režanj češnjaka, sol i papar po želji.Priprema: Špagete skuhati u posoljenoj vodi da budu al dente; u dubljoj tavi zagrijati ulje i dodati ugrubo narezan češnjak da požuti pa ga izvaditi van, dodati tunu, zapeći dvije do tri minute, dodati procijeđene špagete, sve skupa još malo promiješati na vatri.


3. Salata s rižom


Sastojci:200 grama riže, jedna veća konzerva tunjevine, jedan mladi luk, pet-šest maslina, 10-ak mini rajčica, pola zelene, pola žute paprike, malo peršina, nekoliko listova zelene salate, maslinovo ulje, sok pola limuna, sol i papar po želji. Priprema:Rižu skuhati u posoljenoj vodi da bude al dente, pustiti da se ohladi; rajčice porezati na pola, paprike na komadiće veličine nokta, luk i masline na kolutiće, peršin iskosati na sitno, sve to dodati riži, tunjevinu iscijediti i dodati smjesi, začiniti i sve dobro izmiješati. servirati na listu salate.


4. Lazanje s tunjevinom


Sastojci:200 grama lazanja; za mliječni umak: 400 mililitara slatkog vrhnja, jedna žlica vegete, 300 mililitara mlijeka, dva jaja,  dvije žličice gussnela Dolcela, 300 grama fileta tune u biljnom ulju; za sirni nadjev: 200 grama svježeg sira, 150 grama sira edamera, jedno jaje, tri žlice kiselog vrhnja, jedna žlica nasjeckanog peršina, sol, papar; za posipavanje: 50 grama sira edamera.


Priprema:Mlijeko i slatko vrhnje pomiješajte, dodajte vegetu, razmućena jaja i gussnel razmućen u malo hladnog mlijeka. Svježi sir pomiješajte s naribanim sirom, dodajte jaje, kiselo vrhnje, peršin, sol i papar. Pleh (30×20 centimetara) premažite uljem, rasporedite dio lazanja, prelijte s malo mliječnog umaka, a zatim po lazanjama rasporedite trećinu mješavine sa sirom. Po siru rasporedite trećinu količine tune. Po tuni rasporedite dio lazanja, prelijte ih mliječnim umakom i nastavite slagati dok ne potrošite namirnice. Završite slojem lazanja. Prelijte preostalom količinom umaka, posipajte naribanim sirom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Izrežite na kocke kad se malo ohladi.