
Foto: MEDITERRANEAN
Priprema je prilično jednostavna
povezane vijesti
Gazpacho, porijeklom iz Andaluzije, hladna je juha na bazi rajčica koja je stekla popularnost ne samo u španjolskoj kuhinji već i u cijelom svijetu.
S obzirom na to da je idealno osvježenje za vruće dane, donosimo četiri recepta koja će vas zasigurno oduševiti.
GAZPACHO
Težina: Jednostavno
Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g rajčica
- 100 g crvene paprike
- 50 g zelene paprike
- 60 g krastavaca
- 60 g ljubičastog luka
- 150 g odstajalog kruha
- 2 žice octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- sol, papar
- Po želji – narezane rajčice, krastavci ili paprike te krutoni od kruha
Priprema: Gazpacho pripremite ujutro ili ranije poslijepodne kako bi se do večeri mogao ohladiti i poslužiti kao predjelo. Rajčice oprati i narezati na veće komade, očistiti i narezati češnjak i luk. Paprike oprati, ukloniti im sjemenke i narezati na komade. Krastavac oguliti i kušati, ako je malo gorak mogao bi pokvariti okus jela. Krastavac zatim narezati na ploške. Kruh namočiti u vodi i dobro ocijediti. Sve sastojke staviti u blender i miksati dok smjesa ne postane glatka. Kušati i začiniti prema vlastitom ukusu. Prebaciti u posudu i staviti u hladnjak do posluživanja. Poslužiti s krutonima od kruha ili narezanim rajčicama, paprikama ili krastavcima. Tko voli, uz gazpacho može poslužiti i tvrdo kuhano jaje narezano na ploške.
GAZPACHO S BADEMIMA
Težina: Jednostavno
Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja
Sastojci za 6 do 8 osoba:
- 1 kg zrelih rajčica
- 1 srednja crvena paprika
- ½ krastavca
- ½ ljubičastog luka
- 1 dl maslinovog ulja
- 40 g badema
- 1 feta odstajalog kruha
- 3 žlice octa
- 1 jalapeno papričica
- 2 režnja češnjaka
- 1 zreli avokado
- sol i papar
Priprema: Rajčice oprati i narezati na komade. Papriku i krastavac očistiti i narezati. Ljubičasti luk oguliti i narezati na komade. Kruh namočiti u vodi i ocijediti. Avokado narezati na ploške. Sve sastojke ubaciti u bledner i izraditi dok smjesa ne postane glatka. Staviti u hladnjak i nakon nekoliko sati poslužiti.
Foto: KAJAKIKI
GAZPACHO OD KRASTAVCA
Težina: Jednostavno
Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja
Sastojci za 6 do 8 osoba:
- 8 krastavaca
- 1 luk srebrenac
- sok 1 limuna
- 1 žličica soli
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 do 2 čaše vode
- sol
- vezica peršina
Priprema: Krastavce oguliti i narezati na ploške. Luk očistiti i narezati, a peršin nasjeckati. U blender ubaciti sve sastojke i dio maslinovog ulja. Miksati i postepeno dodati ostatak ulja. Gustoću juhe regulirati hladnom vodom. Po potrebi dosoliti. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati i poslužiti s krastavcem narezanim na ploške ili kocke.
Foto: SVETLANA BELOZEROVA
GAZPACHO OD LUBENICE
Težina: jednostavno
Priprema: 30 min
Sastojci za 4 osobe:
- 450 g očišćene lubenice
- 300 g cherry rajčica
- 100 g crvene paprike
- 120 g luka srebrenca
- 15 g octa
- 25 g maslinova ulja
- 60 g mljevenih badema
- sol, papar
- Za posluživanje:
- 150 g kozjeg sira
- slatko vrhnje
- sjeckani bademi
- listići mente
Priprema: U blender staviti narezanu lubenicu, narezane rajčice i očišćenu i narezanu papriku i luk srebrenac. Izblendati dok ne postane kremasto. Po želji procijediti. Začiniti octom, maslinovim uljem, solju, paprom te dodati mljevene bademe. Promiješati i staviti u hladnjak na sat vremena. Ovaj gazpacho može se poslužiti uz kozji sir narezan na kockice, popržene listiće badema, mentu i par kapi slatkog vrhnja.
Foto: ALEKSANDR GAVRILYCHEV