Paštete

Pašteta ne mora biti dosadna: Inspirirajte se neodoljivim gastro čarolijama uz ovih 6 recepata

Dijana Ljubanović

FOTO/Podravka

FOTO/Podravka

Mogli bi u svoje male specijalitete obogaćenima paštetom uvrstiti i sendviče svježeg, neočekivanoga okusa, palačinke, košarice ili tortilje.



Mnogo je načina da uživate u slasnim okusima i teksturama paštete. Bilo da se maže na omiljeni kruh sa sjemenkama, obogaćuje krekere ili koristi aromatična terina kao dio ukusnog recepta…


Bezbroj je mogućnosti jer pašteta je kraljica kulinarskih transformacija. Savršeno će se uklopiti u gastro priču sa sirom, povrćem, uz jaja, orašaste plodove, voće ili gljive.


Što god dodate pašteti, ona će se savršeno sljubiti sa slanim, neutralnim ili slatkim okusima i prožeti u uživanje u hrani kojoj je nemoguće odoljeti.




Pokušajte uzeti samo jednu krišku kruha s bogatim premazom Podravka pašteta classic, Pileće jetrene paštete ili Pileće paštete s vrhnjem. Gotovo nemoguća misija.


S obzirom da se godišnji odmori polako primiču kraju i gotovo su se svi vratili u grad, vrijeme je za prigodna druženja s najužim prijateljima koje tijekom ljeta niste tako često viđali.


Očarajte ih svojim kulinarskim majstorijama u kojima će vam uvelike pomoći ovi bogati, kremasti namazi stvoreni od čistih, kvalitetnih sastojaka pomno odabranog mesa.


Paštete kao ukusno predjelo


Neke ideje mogu vašu omiljenu paštetu pretvoriti u elegantno i ukusno predjelo. Poslužite bilo koju od tri neodoljive Podravka paštete sa svježom baguetom, narezanim prepečenim kruhom. Neka vaši gosti poslužuju sami  sebe ili unaprijed namažite paštetu na kruh ili tost i posložite ih na ukrašenom poslužavniku s mnogo ljubavi.


Također, mogli biste razmisliti i o kombinaciji paštete i jaja. Zvuči tako otmjeno, zar ne? Prožimanje mekih sastojaka, učinit će goste zadovoljnima, a vas ponosnima na vaše kulinarske kreacije.


Mogli biste u svoje male specijalitete obogaćenima paštetom uvrstiti i sendviče svježeg, neočekivanoga okusa. Dodajte im zelenu salatu, rikolu ili rajčice i  pred vama je fantastičan  obrok.


Plate sa sirom ukusna su predjela jednostavna za izradu koja su savršena za lijepe večernje gastro užitke. Dodavanjem paštete savršen je kompliment raznim sirevima. Na taj ćete način dodati složen i ukusan okus jednostavnim zalogajima, a također se dobro kombinira s ostalim proizvodima koji se nalaze na pladnjevima sira, poput sušenog voća i orašastih plodova.


Možete otići i korak dalje te napraviti maštovite košarice finog okusa, a koje će se i skladno uklopiti u vaš Instagram feed. Potražite inspiraciju u receptima koje smo izdvojili u nastavku.


Košarice punjene paštetom za uživanje u trenutku


Sastojci:


-12 ploški tosta


-20 g maslaca


Nadjev:


-2 Podravka Pileće jetrene paštete (2×95 g)


-200 g krem sira


-1 žlica naribanog sira ribanca


-1 -2 žlice desertnog vina


-3 ploške pršuta


-2-3 mlada luka


Priprema:


Tost stavite na drvenu podlogu i pomoću kalupa (čaša, konzerva,..) izrežite krugove. Posložite ih u kalupe za muffine koje ste prethodno premazali maslacem.


Stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite nekoliko minuta da dobiju zlatnu boju po rubovima. Ostavite „košarice” da se ohlade u kalupima i zadrže oblik.


Kad se ohlade izvadite ih i spremne su za punjenje. Za nadjev u zdjelicu stavite Pileće jetrene paštete, krem sir, sir ribanac i prošek. Sastojke izmiješajte u homogenu smjesu.


Zatim dodajte sitno narezani pršut i mladi luk. Lagano promiješajte i nadjevom napunite košarice. Poslužite odmah ili držite u hladnjaku do posluživanja.


FOTO/Podravka

FOTO/Podravka


Tortilja sendvič s paštetom


Sastojci:


-2 pšenične tortilje


-2 Podravka Pileće paštete classic


-100 g skute (ili plavog sira)


-20 g mlade rikule


Priprema:


Na svaku tortilju nanesite paštetu. Jednu tortilju pospite razmrvljenom skutom i po njoj rasporedite rikulu. Preklopite drugom toriljom da namaz bude prema dolje. Lagano pritisnite da se nadjev sljubi. Narežite trokute i poslužite.


FOTO/Podravka

FOTO/Podravka


Pikantne pogačice


Sastojci:


-300 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka


-150 g maslaca


-200 g svježeg kravljeg sira


-3 Podravka Pileće paštete


-sol


– crni papar mljeveni


Za premazivanje:


-1 jaje


Za posipavanje:


-1 žličica kumina


-1 žličica maka


-1 žličica sezamovih sjemenki


Priprema:


U prosijano brašno umiješajte maslac, paštetu, malo soli i papra i dobro ocijeđeni kravlji sir. Umijesite glatko tijesto i ostavite neka odstoji na hladnom mjestu dva sata. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto debljine 1 cm. Kalupom po želji oblikujte pogačice, stavite ih na pobrašnjeni lim, premažite razmućenim jajem i pospite sjemenkama po želji. Pogačice pecite u zagrijanoj pećnici na 200-220°C 20 minuta.


FOTO/Podravka

FOTO/Podravka


Napuljske palačinke


Za palačinke:


-1 jaje


-100 g Pšenično glatko brašno


-200-250 ml mlijeka


-sol


-ulje za pečenje


Za nadjev:


-1 Podravka Pileća jetrena pašteta


-2 svježe rajčice


-100 g mozzarelle


-sol


Priprema


Žumance i mlijeko dobro izmiješajte, dodajte brašno i malo soli, pa pjenjačom ili električnom miješalicom izradite jednoličnu smjesu i ostavite je neka stoji na hladnom mjestu oko sat vremena.


Umiješajte potom čvrsti snijeg od bjelanjka i ispecite osam palačinki. Mozzarellu i rajčicu narežite na ploške. Svaku palačinku namažite paštetom, složite ploške rajčice i sira, posolite, popaprite i pospite origanom.


Palačinke preklopite na pola, stavite ih u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C 10 minuta. Pred kraj pečenja prelijte ih kiselim vrhnjem i još kratko pecite.


FOTO/Podravka

FOTO/Podravka


 Pašteta s pistacijama


Sastojci:


-1 manja glavica luka


-1 češanj češnjaka


-30 g maslaca


-1 Podravka Pileća pašteta s vrhnjem


-1 žlica kiselog vrhnja


-40 g pistacija


Priprema:


Lagano na maslacu propirjajte nasjeckani luk i češnjak. Ohladite i dobro umiješajte u paštetu. Dodajte vrhnje i 30 g nasjeckanih pistacija te dobro izmiješajte. Smjesu stavite u zdjelicu, pospite preostalim pistacijama i rashladite. Paštetu poslužite na prepečencu ili krekerima.


FOTO/Podravka

FOTO/Podravka


Punjeni kruh s paštetom


Sastojci:


-1 manji kruh francuz


-2 Podravka Pileće paštete s vrhnjem


-8 kiselih krastavaca


-50 g kuhanih pilećih prsa


-50 g tvrdog sira


Priprema:


Kruh izdubite uz pomoć manjeg nožića, a kisele krastavce, pileća prsa i tvrdi sir narežite na sitno. Za nadjev u posudu stavite paštete, kisele krastavce, pileća prsa i sir i sve skupa izmiješajte da smjesa bude glatka.


U vrećicu za ukrašavanje stavite nadjev, pa napunite izdubljeni kruh. Omotajte ga u prijanjajuću foliju pa ga stavite na kratko u hladnjak kako bi se stegnulo. Ohlađeni kruh narežite. Poslužite hladno uz razne nareske, sireve ili ukiseljeno povrće.


FOTO/Podravka

FOTO/Podravka


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Podravka.