Cupcakes&Bagels

Njoj ni korona ne može ništa: Naša Tihana Canjuga u Stuttgartu otvorila mali raj za ljubitelje cupcakesa i bagelsa

Mija Dropuljić

FOTO/Franzi Molina

FOTO/Franzi Molina

Unatoč njemačkoj birokraciji i pandemiji koronavirusa, naša gastro blogerica Tihana Canjuga je svoj san pretvorila u stvarnost.Tihana Canjuga, mnogima poznatija kao gastro blogerica koja stoji iza bloga Just cake the cupcake, godinama svojim receptima zaslađuje životne brojnih pratitelja. A od nedavno njene delicije možete i kupiti – i to u Stuttgartu gdje Tihana sa suprugom živi već pet godina. Kraljica cupcakesa, kako je od milja volimo zvati, je unatoč pandemiji koronavirusa prošli tjedan otvorila svoj mali gastro raj Cupcakes&Bagels.


Tihana se prije pet godina sa suprugom u želji za boljim životom preselila u Njemačku, gdje je i dalje isprobala nove recepte i svima nama izazivala zazubice. Uskoro je Tihana počela razmišljati o mogućnosti da svoju ljubav i strast pretvori u posao.


Ideja o otvaranju vlastitog bistroa rođena je u siječnju 2018. godine kada se gastro blogerica odlučila poslovno osamostaliti. Dva mjeseca je radila na poslovnom planu i razvijanju ideja te je počela tražiti način financiranja i adekvatan prostor za što joj je trebalo skoro tri mjeseca. 


FOTO/Franzi Molina
“Zapravo sam se oduvijek željela osamostaliti jer to povezujem s određenom slobodom. Istina da radiš duplo više sati nego bi na nekom normalnom poslu, ali ipak je nešto što si sam izabrao i uživaš u tome. Kad živiš svoj san mislim da ne postoji radno vrijeme. Ja sam oduvijek željela profesionalno peći kolače jer sam jako puno radila za svoj blog i samim time se rodila ideja s ovim konceptom”, objasnila je Tihana. 


Prema planu Tihana i njen suprug su bistro trebali otvoriti puno ranije, no na njihovo i naše iznenađenje, papirologija u Njemačkoj je jednako komplicirana kao i kod nas. 


FOTO/Franzi Molina


“Nakon što smo riješili lokaciju, financiranje i ideju došao je trenutak da otvorimo, ali to se, nažalost, nije dogodilo jer nisu bile sređene sve dozvole. Iako sam mislila da se to u ‘sređenoj’ državi kakva je Njemačka ne može desiti, skužila sam da zapravo ništa nije drugačije nego u Hrvatskoj. Uvijek fali jedan papir, službenici su dosta spori. Čekali smo više od godinu dana za dozvolu koja je došla baš u vrijeme pandemije”, istaknula je Tihana. 


Kako je dozvola došla na samom vrhuncu pandemije, bilo je posve nemoguće otvoriti Cupcakes&bagels u onom klasičnom smislu, no to Tihanu nije spriječilo u radu.


Preusmjerila je poslovni plan na “to go” ponudu s dostavom, no njeni gosti su toliko bili željni slatkih cupcakesa i ukusnih bagelsa da su dolazili do nje.


Ističe kako su se zbog ulaganja i čekanja financijski iscrpili te je bilo potrebno krenuti u bilo kojem obliku. No, na koncu se “to go” akcija nije samo financijski isplatila nego je Cupcakes&Bagels prije službenog otvaranja vrata dobio izvrsnu reklamu. 


FOTO/Franzi Molina


I tako je nakon prepreka zvanih njemačka birokracija i pandemija koronavirusa prošlog tjedna Tihana napokon otvorila vrata svog gastro raja, a odabir slastica koji se nalaze u ponudi njene pratitelje nije nimalo iznenadio. 


“Cupcakes&Bagels je koncipiran kao cafe s ponudom doručka cijeli dan, svježe pečenim cupcakesima i bagelsima. Uređenje mi je bilo jako bitno.


Većina novijih cafea i barova u Stuttgartu imaju industrijsko uređenje i nekako su hladni pa sam se ja odlučila da idem u drugom smjeru. S cupcakesima si jako pase rozi ton koji sam birala i sve je u kombinaciji sa zelenom i puno cvijeća. Već ovaj prvi tjedan dobili smo jako puno komplimenata oko uređena”, ponosno je objasnila Tihana. 


FOTO/Franzi Molina


Nakon brojnih prepreka na koje je naišla u želji da svoj dugogodišnji san pretvori u stvarnost, na Tihani je da se napokon bavi onom što istinski voli – svojim kulinarskim umijećem nekom zasladi i uljepša dan. A ako vas putem uskoro odvede u Stuttgart, pojedite barem jedan cupcake i u naše ime. 


FOTO/Franzi Molina