
Tiramisù od pince ili colombe / iStock
Nakon Uskrsa uvijek ostane popularne talijanske colombe ili pince. Niti čokoladnih jaja ne manjka. Stoga smo pronašli dva recepta u koja ćete ukomponirati ostatke uskršnjeg slavlja
Za Uskrs bližnje rado darujemo pincama i colombama koje ako se ne pojedu nakon nekoliko dana postanu suhe.
Djecu darujemo čokoladnim jajima koja se ponekad mjesecima »vuku« po kući.
Pronašli smo dva recepta u kojima možete iskoristiti slatke ostatke.
Prvi je tiramisu, koji ako iz recepta uklonite alkohol možete poslužiti i djeci, a drugi čokoladna torta koja će zadovoljiti i najzahtjevnije sladokusce, čiji čokoladni dio čine upravo ostaci čokoladnih jaja.
Tiramisù od pince ili colombe
Sastojci za 6 zdjelica:
160 g ostataka pince ili colombe
250 g sira mascarpone 250 g
75 g soka naranče
korica 1 nešpricane naranče
3 svježa jaja
20 g limuncina
30 g tamne čokolade ili gorkog kakaa
60 g šećera
Priprema: Za pripremu tiramisua narežite colombu ili pincu na ploške pa na šire trake (kao piškoti), posložite na pleh obložen masnim papirom i pecite 5 minuta sa svake strane na 160 stupnjeva.
Za to vrijeme krenite s pripremom kreme. Žutanjke odvojiti od bjelanjaka i pjenasto ih umutiti sa šećerom. Nakon što žutanjci udvostruče volumen postepeno dodati mascarpone, a zatim koricu naranče. U drugoj posudi bjelanjke istući u snijeg i postepeno ih lagano miješajući umiješati u smjesu s žutanjcima. Sok od naranče pomiješati s limuncinom (ili nekim drugim likerom koji volite). Ako ste se odlučili za čokoladu, tada ju valja naribati ili nasjeckati na sitno. Kremu prebaciti u dresir vrećicu i njome napuniti dna zdjelica za posluživanje. Na kremu posložiti prepečeni biskvit, namočiti ga dobro sokom od naranče i likera, zatim staviti još jedan sloj kreme, posuti kakaom ili čokoladom i ponoviti postupak dok ne potrošite sve sastojke. Hladiti sat vremena i poslužiti.
Torta od čokoladnih uskršnjih jaja

Foto iStock
Sastojci za kalup promjera 20 cm:
200 g badema
150 g šećera
150 g maslaca
125 g čokoladnih jaja
3 jaja
1 vrećica vanilin šećera
sol
Po želji: 2 dcl slatkog vrhnja ili sladoled od vanilije
Priprema: Tostirati bademe, ohladiti i usitniti u mlincu za kavu sa 100 g šećera. Čokoladna jaja nasjeckati i otopiti na pari. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Maslac izraditi, zatim u njena umiješati preostali šećer (50 g), pa redom vanilin šećer, bademe i na kraju jedan po jedan žutanjak. Posljednja u smjesu ide otopljena čokolada. Bjelanjke istući u snijeg s prstohvatom soli te ih umiješati u smjesu s čokoladom. Peći u kalupu obloženom masnim papirom 35 minuta na 180 stupnjeva. Tortu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije.