Svježom mentom obogatite hladnu juhu od krastavaca i jogurta, hladni umak od rajčice, pire od grahorica kao što su grašak, slanutak ili bob. Menta može biti i jedan od sastojaka marinade za tikvice ili patlidžane. A s mentom možete pripremiti i domaći sladoled
Kada vam netko spomene metvicu sigurno je prvo čega ćete se sjetiti ukusan čaj ili mentol bomboni, no menta je puno više od toga. Ova začinska biljka koju mnogi imaju i na svojim balkonima i vrtovima ne koristi se samo za čaj. Metvicom ćete upotpuniti brojna jela, kao što su ona na bazi rajčica, krastavaca, graška ili mladog krumpira, ili voća kao što su citrusi, ananasa, dinje ili lubenica, a nerijetko se koristi i kao začin za janjetinu. Ne zaboravimo niti kombinaciju mente i čokolade. U Europu je došla iz Egipta gdje se uzgajala zbog svojih ljekovitih svojstava. Vjerovali ili ne postoji više od 250 vrsta, od kojih se najviše koriste klasasta metvica (spearmint) i paprena metvica (pepermint), koja se koristi za pripremu slatkiša i likera. O dobrobitima koje menta ima na probavni sustav i dišne puteve nećemo pisati jer to sigurno svi već znate. Radije ćemo vam dati ideju kako da ju koristite u pripremi jela. Ako možete birati radije ju koristite svježu, osim za čaj kada je bolja ona sušena.
Svježom mentom obogatite hladnu juhu od krastavaca i jogurta, hladni umak od rajčice, pire od grahorica kao što su grašak, slanutak ili bob. Menta može biti i jedan od sastojaka marinade za tikvice ili patlidžane. Na bliskom istoku neka mesna jela poslužuju se uz jogurt začinjen nasjeckanom metvicom, a njome možete aromatizirati i maslinovo ulje. Listiće mente možete staviti i u posudice za pravljenje leda i imat ćete zanimljiv dodatak omiljenim napitcima. Njena primjena u slasticama je uistinu brojna, spomenut ćemo samo neke kao što su granita, tradicionalan desert sa Sicilije, zatim različiti sorbeti, a nećemo zaboraviti niti koktel mojito. Mi vam donosimo recept za sladoled.
Sladoled od mente s čokoladom
Sastojci: 2 šalice slatkog vrhnja, 1 šalica mlijeka, jedan veliki ili dva manja stručka lišća mente, 6 žutanjaka, pola šalice šećera, sol (pola žličice ili manje), 2 čajne žličice ulja. Priprema: U posudi s debljim dnom, zagrijte mlijeko i slatko vrhnje do vrenja, uklonite s vatre i u njega stavite oprano lišće mente. Pustite da se namače 2 sata i procijedite gnječeći žlicom lišće kako bi pustilo što više ekstrakta.U drugoj posudi pjenasto umiješajte jaja i šećer, a zatim ih spojite s mlijekom i vrhnjem. Smjesu stavite na vatru srednje jakosti i često miješajući kuhajte dok se ne zgusne. Posolite. Ohladite i stavite u zamrzivač na 4 sata (nakon 2 sata promiješajte kako bi razbili kristale leda). Smjesu prebacite u aparat za sladoled, a kada je skoro gotova otopite čokoladu s uljem i postepeno umiješajte u ohlađeni sladoled (neka čokolada formira tanke niti). Smjesu prebacite u drugu posudu i ostavite još 4 sata u zamrzivaču i poslužite. Ako nemate aparat za sladoled, nakon što umiješajte čokoladu, sladoled stavite u hladnjak na 2 sata, pa promiješajte i zatim ostavite da se zaledi na još 4 sata prije posluživanja.