Pravilna prehrana

KAKO SE ZDRAVO HRANITI Bijelo meso – lako probavljivo i pogodno za sve uzraste

Šarlota Brnčić

foto iStock

foto iStock

Bijelo meso ima sve prednosti mesa, odnosno bjelančevine, željezo i vitamin B, ali uz manji udio masti. Zato ga možemo konzumirati češće od crvenog mesaKada biramo što ćemo pripremiti za ručak, najradije biramo – bijelo meso. Ono je lako probavljivo i pogodno je za sve uzraste. Kako razlikovati bijelo i crveno meso? Pod bijelim mesom podrazumijevamo sva ona mesa koja imaju manju količinu mioglobina, proteina koje mesu daje karakterističnu crvenu boju i koji ima funkciju skladištenja kisika. Općenito, crveno meso ima sadržaj mioglobina koji varira između 0,4 i 2 posto, dok je bijelo meso između 0,3 i 0,05 posto. U bijelo meso spadaju piletina, puretina, zec, teletina, svinjetina i janjetina.


Bijelo meso ima sve prednosti mesa, odnosno bjelančevine, željezo i vitamin B, ali uz manji udio masti. Zato ga možemo konzumirati češće od crvenog mesa i posebno je prikladno za one na dijeti, ali i za djecu i starije osobe.


Svinjetina je negdje na pola puta između crvenog i bijelog mesa, tako da se gastronomski smatra »ružičastim« mesom. Sadržaj mioglobina je viši od drugih bijelih mesa, kao što je piletina (0,05 posto), ali slično kao kod teletine (0,1-0,3 posto), što je svojstvo koje omogućuje da spada pod bijelo meso. Poput drugih vrsta bijelog mesa kada je sirova je ružičaste boje, a kuhanjem postaje bijela. poput svih drugih vrsta bijelog mesa svinjetina prije konzumacije mora biti dobro termički obrađena.


Puno proteina
Bijelo meso, kao i svako meso, bogato je bjelančevinama, vrlo važnim hranjivim tvarima jer djeluju kao »građevinski materijal« nužan za izgradnju tkiva i jamče ispravno funkcioniranje većine organa i sustava, uključujući imunološki sustav. Konkretno, mesni proteini smatraju se »plemenitim« proteinima jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba.


U prehrani je bijelo meso najbolji izbor jer ima puno proteina, a malo masti. To podrazumijeva da prilikom pripreme za kuhanje uklonite vidljive masnoće. Umjerena konzumacija


Prilikom termičke obrade treba primjenjivati one metode kuhanja koje ne zahtijevaju previše ulja. Od bijelog mesa, zbog manje prisutnosti vezivnog tkiva u odnosu na crveno meso, najlakše se probavljaju piletina i puretina koje su zato prikladne za hranjenje djece, trudnica i starijih osoba.


Može li mesa ipak biti previše? U našem tijelu nema organa koji se koristi za akumulaciju i skladištenje proteina: nakon što se zadovolje potrebe za proteinom, višak se eliminira katabolizacijom jetre i bubrega. Dugoročno gledano, prekomjerna proteinska dijeta može uzrokovati zamor ovih organa. Iz tog razloga, konzumacija mesa, a općenito i izvora bjelančevina, ne smije premašiti onu koju preporučuje Larn (preporučena razina unosa hranjivih tvari) i mediteranska prehrana.U zdravoj i uravnoteženoj prehrani, umjerena konzumacija mesa omogućuje da iskoristite njegove važne hranjive tvari bez ikakvog rizika za zdravlje. Dobro je preferirati bijelo meso, zato što, za razliku od crvenog, nema znanstvenih dokaza koji ukazuju na rizike u slučaju prekomjernog unosa. Mediteranska prehrana sugerira konzumiranje mesa tri do četiri puta tjedno, ograničavajući konzumaciju crvenog mesa na ne više od dva puta tjedno.


Svinjetina u slatko kiselom umaku


Sastojci za 2 osobe: 400 g svinjetine, 1 mrkva, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1 kapula, 150 g ananasa, 2 žlice maslinova ulja


Za paniranje: 80 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žlica ulja, voda


Za slatko-kiseli umak: 200 ml pasate od rajčice, 100 g smeđeg šećera, 100 ml bijelog vinskog octa, 2 žlice škrobnog brašna, 200 ml vode, 3 žlice soka od ananas, 2 žlice soja umaka


Priprema: Za početak pripremite sve sastojke. Svinjetinu (but) narežite na kocke, mrkve ogulite i narežite na štapiće, paprike operite, uklonite im sjemenke i opne te narežite na štapiće. Kapulu narezati na ploškice, a ananas na kockice veličine kao i meso.


U posudici pomiješati brašno s praškom za pecivo i uljem te dodajte onoliko vode koliko je potrebno da dobijete gustu smjesu.


U wok staviti dva prsta ulja i kada se zagrije u njemu pržiti komadiće svinjetine umočene u tijesto.


Kada meso postane zlatno žute boje, valja ga izvaditi iz ulja i ocijediti na papiru.


Izliti ulje iz woka, prebrisati salvetom i uliti dvije žlice ulja. Na jakoj vatri popržiti kapulu, mrkvu i obje vrste paprike. Posljednji ubaciti ananas, a tek onda posoliti.


Povrće pržiti 3 do 4 minute jer mora ostati hrskavo. Povrće prebaciti u drugu zdjelicu. U wok staviti pasatu, šećer, bijeli vinski ocat, umak od soje i sok od ananas. Kada zakuha umiješati 2 žlice škrobnog brašna rastopljene u 2 dcl hladne vode. Kada se umak zgusne, ubaciti meso i povrće, promiješati i pustiti na vatri još jednu minutu. Poslužiti s rižom na maslacu.


Pileći ražnjići


Sastojci za 4 osobe: 800 g pilećih prsa, 24 ploške tanko narezane pancete, 250 g tikvica, 150 g šampinjona, 4 grančice ružmarina


Priprema: Pileća prsa narezati tako da dobijete 24 komada mesa. Tikvice oprati i narezati na 24 ploške, a šampinjone očistiti i također narezati tako da dobijete 24 komada. Svaki komadić mesa obložiti ploškom pancete, a unutra umetnuti listić ružmarina.


Sada možete početi slagati ražnjiće. Na svaki štapić stavite 3 komada mesa, te jednako toliko komada tikvica i gljiva.


Peći na srednje jakoj vatri 15 do 20 minuta. Pazite da se slanina postepeno topi kako bi se meso sigurno ispeklo i ostalo sočno.


Ražnjiće poslužite odmah uz rižu na maslacu ili sezonsku salatu