Avantura za gurmane

Evo zašto je Gorski kotar slasna avantura za gurmane

Sanda Milinković

Idiličnim putevima breza i borovnica donosimo djelić gastro avanture u koju se svi ljubitelji dobre hrane moraju upustiti

Bijeg od vrućih ljetnih dana, nesnosnih temperatura i gužvi po prometnicama pronašli smo u zelenom srcu Hrvatske.


Gorski kotar ne samo da pruža utočište i hlad tijekom najtoplijeg godišnjeg doba nego vas pritom mazi svojom bogatom ponudom.


Zavodljiva snaga čiste netaknute prirode i zraka, kombinacija su zbog koje će vam se probuditi sva vaša osjetila uključujući i apetit pa bi put u Gorski kotar valjalo začiniti gastroslasnim zalogajima koji vas tamo čekaju.


Ako ste pravi gastro pustolovi, onda preporučujemo da se odvažite na   #Gastroventure à la Gorski kotar, najslasniju gurmansku avanturu koja pomiče unutarnje vrhunce užitka koji se ne propuštaju ni zaboravljaju.


U sklopu inicijative, goranski restorani kroz svoje jelovnike pripremaju jela bazirana na sezonskim, nutritivno visokovrijednim, namirnicama iz gorske prirodne riznice.


Naša gastro avanturu koja budi gurmana željnog slasnih obroka, slatkih deserata i dobre kapljice što prati različite namirnice i daje im dodatnu punoću okusa, započinjemo u Ravnoj Gori.


Izlaskom iz auta dočekani smo s ugodna 24 stupnja što je u ovo doba godine nakon „prženja“ na riječkom asfaltu više nego dovoljan razlog da nam izmami osmijeh na lice.


Gastro adresa na koju jednostavno morate doći gladni!


Praćeni jutarnjim zrakama sunca ulazimo u Bistro Breza gdje nas simpatično osoblje dočekuje s kavom koju pijemo na prekrasnoj terasi prepunoj drvenih detalje.


Dok uživamo u svježem zraku Gorskog kotara s jedne nas strane okružuju umjetnički naslikane breze koje se protežu čitavim vanjskim zidom terase, a s druge prava šuma i njezini dražesni stanovnici – pčelice i leptiri.



Bistro Breza nudi prave goranske delicije poput domaćeg kupusa i kobasica, koljenica i neizostavnog goranskog krumpira, a gastro pustolovi ne bi smjeli propustiti lovački gulaš sa njokima i domaće rezance sa četiri vrste sira.



Lokalnoj kuhinji ovdje nije odolio niti trener svih trenera Ćiro Blažević, koji je jednom prilikom izjavio da se baš na ovoj adresi jede „najbolja juha“ od goranskih vrganja.


U sklopu avanture, isprobali smo odrezak od vepra s domaćim knedlima od šljiva u umaku od šljiva uz sir parmezan što je prava rapsodija okusa. Pogotovo kada se isproba uz kapljicu snažnog crnog vina koje će njegovati vaša nepca svojom raskoši.


Ovo je jelo specijalitet restorana koji se savršeno uklapa u priču o autohtonoj kuhinji, a sve namirnice stižu svježe i od lokalnih OPG-ova.


Osim odreska od vepra, doznajemo da je ovdje vrlo popularan i biftek od jelena u umaku od borovnica koji će zadovoljiti i one najzahtjevnije gastro pustolove.




Gastro avanturu u Bistrou Breza završavamo s desertom koji je svojevrsni zaštitni znak kada je u pitanju Gorski kotar. Pogađate? Štrudla od borovnica!


Ako mislite da ste isprobali sve vrste ovog slatkog predaha, varate se baš poput nas jer još nikada nismo imali priliku degustirati štrudlu od borovnica praćenu ledenim šlagom i izrazito ledenim borovnicama sa strane koje su nas još više osvježile. Ovo je gastro adresa na koju jednostavno morate doći gladni!



Poseban način posluživanja gulaša u zelenoj oazi specijaliteta


Nastavljamo putevima breza i borovnica do Fužina pa stižemo u Lovački dom Arnika gdje nas dočekuje obitelj Kovačević; mama Snježana, kćer Petra i šogorica Dolores.


Obiteljska gastro adresa nudi veliku terasu upotpunjenu brojnim detaljima poput crvenih ruža na stolovima, posudama za vodu pomoću kojih se i vaši četveronožni najbolji prijatelji mogu osvježiti te simpatične starinske lončiće u funkciji vaza koji stoje na smjerokazima i upućuju vas prema recepciji, jogu, suvenirima i toaletu.





Glavna zvijezda menija u srpnju je lovački gulaš koji za stol stiže u vintage bakrenom kotliću. Pitamo je li to spremljeno samo za potrebe snimanja pa nas ugodno iznenađuje odgovor da se svim gostima gulaš servira upravo na ovaj način radi još izraženije autentičnosti i povezivanja sa Gorskim kotarom i tradicijama njegova stanovništva.


Uz gulaš se poslužuju lovački njoki spravljeni od kruha, pancete i špinata, ali i klasični njoki koje su pripremile vrijedne ruke domaćica. Do kraja ovog mjeseca na meniju su glavne zvijezde, osim gulaša od divljači, još i jela od vepra i mahuna te tijekom cijele godine dostupna i popularna, juha od vrganja.





Gulaš od divljači savršeno se sljubio s Katunarovim vinom Nigra iz 2019. godine, a zahvaljujući bogatoj vinskoj karti koja je dostupna gostima za svakim stolom, možete birati između više različitih vrsta bijelih i crnih vina uz preporuku jela s kojima će savršeno odgovarati.


Ljubiteljima domaćih sokova svakako preporučamo domaći sok od bazge i koprive, a svima koji ne mogu odoljeti slatkome nakon glavnog jela, odlično će sjesti štrudla od borovnica spravljena od domaćeg vučenog tijesta. Ovdje možete uživati i u slasnom goranskom medunu te neodoljivim malinama.




Kruh “mekan kao duša” uz tradicionalnu kuhinju


Teška srca se odvajamo iz ove zelene oaze ukusne hrane, ali što se mora nije teško pa krećemo put Delnica kraj kojih se smjestio Bistro Lučice. Iako temperatura i u Gorskom kotaru lagano raste, a terasa je ugodna za opustiti se uz čašu rashlađenog pića, smještamo se u dojmljiv interijer koji spaja rustikalan i moderan stil.



Zid od starinske opeke vraća u neka prošla vremena dok nam crni lusteri pričaju da se staro i novo mogu itekako dobro kombinirati.


 



Bistro Lučice na meniju ima tradicionalna domaća jela, a simpatični kuhar Dubravko unatoč vidljivoj gužvi uspijeva izdvojiti nekoliko minuta vremena da nam pojasni što su izdvojili za Gastroventure a la Gorski kotar.


Doznajemo tako da ćemo isprobati odreske od vepra koji su pacani u crnom vinu i jabuci. Dojmljivi odresci nakon „ležanja“ u pacu rade se na bazi svinjske masti (a ne ulja!), tučenog češnjaka i oštrog brašna. Od začina okusom prevladavaju korijander, lovorov list i osjeti se dašak ružmarina, a na kraju se dodaju i gljive ubrane u obližnjoj šumi.


Kao prilog na tanjur se serviraju njoki ili domaća palenta od lokalnog OPG-a. Uz jela se može naručiti i tradicionalna juha od gljiva koja je dostupna tijekom cijele godine, a na meniju se posebno ističe i lungić od vepra punjen suhim šljivama, gulaš od medvjeda i divljači.


Važna napomena je da uz sva jela isprobate kruh koji se svakodnevno spravlja upravo na ovoj adresi jer ćete tek tada, baš poput nas, shvatiti onu staru narodnu da je “mekan kao duša“.




Odlična je vijest što je dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine, a vlasnik Matija Murvin nam kaže da ga gosti često požele i kupiti “za doma” što nažalost, nije moguće.


Našu gastro avanturu završavamo uz štrudlu od borovnica i iznenađuje nas zaključak kojeg smo složno izvukli – u koji god gastro kutak Gorskog kotara zavirite, moći ćete isprobati ovaj specijalitet, ali isto tako u koji god gastro kutak zavirite, svaki put će vam izgledom i okusom biti drugačiji i na kraju nećete znati gdje je najbolji.



Kada shvatite da se sama štrudla od borovnica može napraviti na „tisuću“ načina, onda samo pokušajte zamisliti na koliko se sve načina mogu pripremiti gulaši od divljači i ostala lokalno prepoznatljiva jela.


A tisuću dobrih okusa i više je nego dovoljno dobar razlog da se upustite u Gastroventure a la Gorski kotar, pobjegnete od gradske vreve i vrućine te u zelenom srcu naše županije razmazite svoja osjetila i probudite gastro pustolova u sebi.



 


Gastroslasna avantura

#Gastroventure à la Gorski kotar organiziraju Turistička zajednica Gorskog kotara i goranski ugostitelji kako bi ispričali još jednu neispričanu i apsolutno neodoljivu priču ovog atraktivnog područja.


Naglasak je na sezonskim namirnicama pa ćete tako u srpnju uživati u jelima pripremljenim od mesa mladog vepra, mahuna, borovnica, jagoda i cvjetnog praha, a u kolovozu će jelovnike ispreplesti delicije pripremljene od piletine, goranskog mladog krumpira, cikle, malina i meduna.


U rujnu su na rasporedu šumske gljive, kupine, jelen i koromada.


__


Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Gorskog kotara.