
Foto Davor ŠIŠOVIĆ
S već sada izraženim kvalitetama, teran Anno domini 2015. daje svome tvorcu Nikoli Benvenutiju sasvim dovoljno argumenata za očekivanje da bi se ovo vino moglo čuvati čak i više od dvadeset godina, i sa svakom sljedećom dobivati na kvaliteti
Kaldirska vinarija Benvenuti prošle je godine imala jako dobrih razloga za slavlje: osim osvajanja najviših odličja na dva najprestižnija svjetska ocjenjivanja vina, onom londonskog vinskog magazina Decanter i također londonskog International Wine Challengea, lani je proglašena i hrvatskom vinarijom godine. Sasvim prigodno ovom zasluženom uspjehu, za ovu su godinu Nikola i Albert Benvenuti svojim obožavateljima pripremili ugodno iznenađenje: novu etiketu odnosno teran Anno domini, ekskluzivni teran koji će se pod tim nazivom pojavljivati samo iz izuzetno dobrih berbi.
Vinoljupcima je već odavno poznata Benvenutijeva malvazija Anno domini, koja se na tržištu prvi put pojavila 2010. godine, a napravljena je od grožđa iz berbe 2008. godine. Koncept etikete Anno domini, tada samo za malvaziju, bio je ponuditi od grožđa iz iznimne berbe iznimno dugovječno vino dobiveno dužom maceracijom i duljim odležavanjem u velikim hrastovim bačvama. Kako je 2015. godina bila prema dojmu većine istarskih vinara jedna od najboljih berbi ikada, nakon odležavanja sirovine iz te berbe polako se pokazuje da će njeni rezultati biti u skladu s visokim očekivanjima, pa čak i iznad njih. Tako se i Benvenutijev teran iz te berbe 2015. nakon odležavanja pokazao dostojnim da na etiketi ponese novo ime, i pridruži se malvaziji u najboljoj liniji vinarije Benvenuti s oznakom Anno domini.

Visoki postotak ekstrakta
U vinogradu u kome je raslo grožđe za Benvenutijev teran Anno domini 2015. zelena rezidba kojom je prinos po trsu smanjen na svega jedan kilogram obavljena je krajem srpnja i početkom kolovoza. Ručna berba obavljena je sredinom listopada, u prvoj fazi prerade maceracija je trajala 20 dana, a vino je zatim odležavalo dvije godine u velikim hrastovim bačvama zapremine 2.000 litara. Prije šest mjeseci teran Anno domini napunjen je u boce i njegov izlazak na tržište očekuje se upravo ovih dana. Kako su i naredne dvije berbe terana bile jako dobre, u bačvama već zrije sirovina za teran Anno domini iz 2016. i 2017. godine.
Pravilna zrioba priskrbila je ovom vinu visoki postotak ekstrakta, postojane kiseline i bogate zrele tanine. Teran Anno domini 2015. ima 14 posto alkohola, vrlo je tamne i gotovo neprozirne rubinske boje. Nikola Benvenuti smatra da ga ne treba dekantirati, jer će se sasvim lijepo otvoriti u velikoj balon-čaši. Odmah po natakanju u čašu ovaj će teran ponuditi nježne voćne mirise među kojima prevladavaju višnja i crno grožđe, te kora friško pečenog domaćeg kruha. Nakon nekog vremena razvijaju se mirisi ružinih latica, mokre zemlje, stražnje strane table crne čokolade i duhanske note, a nakon još nekog vremena miris se lagano sliježe i pretapa u aromu sredine svježe pečenog kruha, ljubičica, napete kože na bubnjevima, i humusa. Prvi okusni dojam koji daje ovaj teran vrlo je svjež, zreli tanini i izrazita mineralnost oblikuju se u svojevrsne zemljane note kojima se pridružuje aroma kupine, a u aftertasteu se javljaju arome pečenog povrća.

Teža mesna jela
Odmah po kušanju biva jasno da ovaj izuzetni teran naprosto zahtijeva gastronomsko sljubljivanje s težim mesnim jelima, primjerice šugom od divljači, s mesom na žaru obogaćenom umacima od povrća, ali prije svega s tradicionalnim istarskim načinom pripreme mesa “na padelu”, primjerice teletine ili janjetine. Svježina ovog terana traži i masniju hranu, čak i masniju ribu, pa i hobotnicu pod čripnjom, a u slatkom spektru odlično će pasati uz praline od tamne čokolade.
S već sada izraženim kvalitetama, teran Anno domini 2015. daje svome tvorcu Nikoli Benvenutiju sasvim dovoljno argumenata za očekivanje da bi se ovo vino moglo čuvati čak i više od dvadeset godina, i sa svakom sljedećom dobivati na kvaliteti.