ŽIVJELI!

Donosimo recept za savršeni liker od jaja kojim možete “začiniti” skorašnje blagdane

P. N.

Jedan od najstarijih likera za glavni sastojak ima jaja. Ukusan i prigodan u različitim situacijama, ovaj liker možete napraviti i sami.



Kada se okupite za blagdane  i odlučite održati zdravicu, učinite to omiljenim pićem kojeg ste sami spremili.


Popularni liker od jaja izvorno potječe iz nizozemskih kolonija gdje se za njegovu proizvodnju koristila kaša od avokada. S obzirom na to da u Nizozemskoj nema avokada, Nizozemci su odlučili koristiti samo jaja kojima bi dodali alkohol. Za pripremu likera, vrlo je važno da koristite svježa jaja.


Priprema


Sastruganu srž jednog vanilijinog štapića otopite s 300 g šećera u 220 ml tople vode i pustite da se ohladi. Zatim u zdjeli umutite 15 žumanjaka i ocijedite kroz gusto cjedilo. Šećernu otopinu je potrebno konstantno miješati i dodavati žumanjcima. Nakon toga, umutite jedan žumanjak. Kada ste sve umutili, pomiješajte 230 ml 90% vinske žestine sa 110 ml vode i dodajte pripravku.




Liker od jaja prelijte u bocu i čvrsto zatvorite.


Važno je napomenuti i da načetu bocu treba upotrijebiti u roku od tri mjeseca. Odličan izbor alkohola za miješanje u liker je votka, a za bolji okus dodajte malo slatkog vrhnja. 


Živjeli!