
Jedan od najstarijih likera za glavni sastojak ima jaja. Ukusan i prigodan u različitim situacijama, ovaj liker možete napraviti i sami.
Kada se okupite za blagdane i odlučite održati zdravicu, učinite to omiljenim pićem kojeg ste sami spremili.
Popularni liker od jaja izvorno potječe iz nizozemskih kolonija gdje se za njegovu proizvodnju koristila kaša od avokada. S obzirom na to da u Nizozemskoj nema avokada, Nizozemci su odlučili koristiti samo jaja kojima bi dodali alkohol. Za pripremu likera, vrlo je važno da koristite svježa jaja.
Priprema
Sastruganu srž jednog vanilijinog štapića otopite s 300 g šećera u 220 ml tople vode i pustite da se ohladi. Zatim u zdjeli umutite 15 žumanjaka i ocijedite kroz gusto cjedilo. Šećernu otopinu je potrebno konstantno miješati i dodavati žumanjcima. Nakon toga, umutite jedan žumanjak. Kada ste sve umutili, pomiješajte 230 ml 90% vinske žestine sa 110 ml vode i dodajte pripravku.
Liker od jaja prelijte u bocu i čvrsto zatvorite.
Važno je napomenuti i da načetu bocu treba upotrijebiti u roku od tri mjeseca. Odličan izbor alkohola za miješanje u liker je votka, a za bolji okus dodajte malo slatkog vrhnja.
Živjeli!