
Foto: iStock
Pripremite fine vegetarijanske rolice sa sastojcima koje imate kod kuće, a uz dodatak slatko- kiselog umaka dobit ćete savršeni i nešto drugačiji ručak
Tražite li ideju za nešto drugačiji ručak, vrijeme je da isprobate najbolje od kineske kuhinje- hrskave vegetarijanske rolice sa slatko- kiselim umakom. Iako zvuči komplicirano, priprema je zapravo vrlo jednostavna, a sastojke smo prilagodili onome što imamo u kuhinji. Umjesto kupovnih rolica možete se poslužiti s listovima savijače, a jednom kad savladate motanje rolica, nećete ih prestati pripremati.
Sastojci za rolice:
6 listova za savijače
1 veća mrkva, nasjeckana na prutiće
250 g šampinjona
pola manje glavice svježeg kupusa
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
komadić (2 cm) svježeg đumbira, nasjeckanog
1 žlica korijandra
1 žlica soja umaka
3 žličice gustina pomiješanog s 3 žlice vode
1 poriluk
sol
ulje za prženje
Za slatko- kiseli umak:
0,5 l vode
2 žlice šećera
2 žlice octa
2 žlice brašna
2 češnja češnjaka
malo đumbira
malo soli
šalica kečapa
Priprema:
1. Na nauljenom vrućem woku ili dubljoj tavi popržite porliluk, mrkvu i kupus. Pržite 2-3 minute, a zatim dodajte češnjak, đumbir i šampinjone i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte soja umak i korijander, posolite i propirjajte još nekoliko minuta, a zatim stavite sa strane.
2. Za pripremu umaka, stavite kuhati pola litre vode i ubacite šećer, sol i ocat te komad đumbira i češnjak. Kad voda prokuha, maknite s vatre, izvadite komadiće češnjaka i đumbira i umiješajte brašno. Kad se malo rashladi, dodajte kečap i dobro promiješajte.
3. Kore za savijače razrežite škarama na kvadrate veličine 17*17 cm (od jednog lista trebali biste dobiti 4 rolice).Na ugao svake rolice stavite jednu žlicu nadjeva i zarolajte dijagonijalno. Kad dođete do sredine tijesta, sa svake strane zamotajte krajeve i namočite s malo smjese s gustinom i vodom, a zatim čvrsto zarolajte.
4. U dubljem loncu zagrijte ulje na 180º C. Rolice pržite u ulju 2-3 minute dok ne postanu zlatno- smeđe boje.