SVEČANOST

Amaretto destilerije Brandystra najbolji liker Crospirita 2025.

Siniša Pavić

Foto Siniša Pavić

Foto Siniša Pavić

Šampion među izvrsnima, njih preko 250, moćnog okusa, je Amaretto destilerije iz istarskog Kaštelira. Potvrda kvalitete otišla je u ruke dvoje mladih, vrijednih ljudi, Maura Legovića i supruge mu Angeline

Amaretto destilerije Brandystra najbolji je liker i najbolje ocijenjeni uzorak međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova Crospirit 2025.! Svečana dodjela priznanja bila je veliki finale sedmog po redu Crospirita, ocjenjivanja što se održava u Zagrebu od 2019. godine u organizaciji Gospodarskog lista, u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom.


Preko 250 pristiglih uzoraka potvrdili su status Crospirita kao jednog od najvažnijih regionalnih natjecanja destilata. Uz apsolutnog šampiona 7. Crospirita podijeljeno je još niz diploma različita sjaja, baš kao i dva šampionska odličja, onaj koji je u kategoriji gina za Gin 8 zaslužila destilerija Domnis brand, te ono što ode dunji barrique 2022. Aurelijana Prede koja je najbolja među dunjevačama i najbolje ocijenjena rakija između 130 uzoraka rakije.


No, najbolji među najboljima, najbolje ocijenjen uzorak među njih preko 250, Amaretto je destilerije iz istarskog Kaštelira.


Šampionsko priznanje


Šampionsko priznanje ode u ruke dvoje mladih, vrijednih ljudi, u ruke Maura Legovića i supruge mu Angeline koji nisu krili ni iznenađenje, ni zadovoljstvo. Taman da ih pitamo i tko su, i što su, i kako su odnjegovali šampionski destilat.


Foto Siniša Pavić


– Brandystra je mala obiteljska destilerija – kazuje nam Mauro.


– Velike tradicije. Mi smo odlučili staviti u bocu, osmisliti etiketu i napraviti brend od priče koju ova obiteljska tradicija već ima iza sebe – dodaje Angelina.


Tradiciju od destilata imala je Maurova obitelj, a Angelina ju je, prema vlastitom priznanju, prihvatila. Destilerija je, vele, mala, krenuli su oni tradiciju pretvarati u dobar posao 2018. godine, i zadovoljni su. Nagrada ih je ipak, priznaju, iznenadila.


– Imamo neke druge proizvode na koje smo možda više usmjereni, Amaretto nam je bio u sjeni, sad je iskočio i baš nam je drago – skromno će Legovići. A nije da ima razloga za skromnost kad vam je proizvod najbolje ocijenjen među više od 250 destilata.


– Što ste to učinili, u čemu je tajna vašeg Amaretta – pitamo.


– Ne znam, očito je jako dobar – kazuje Mauro.


– Mislim da smo pogodili recept – veli Angelina.


Foto Siniša Pavić


Vrag nam ne da mira pa ih »tjeramo« da nam u dvije, tri rečenice izreklamiraju svoj šampionski proizvod.


– Naš Amaretto je spoj mendula i meda, to je neki naš glavni sastojak koji dodajemo, i sigurni smo da će svakog hedonista oduševiti – sumira Angelina.


Sve što u ovom piću ima istarsko je, dade se ovaj Amaretto naći i u biranim trgovinama, a destilerija nudi 17 proizvoda, rakija, likera, amaro, pelinkovac, gin… Taman da pitanje što i kako dalje, pitanje o planovima i ciljevima bude pomalo izlišno.


– Samo naprijed! Ne gubiti kvalitetu i nastaviti u istom tonu – skoro pa uglas će Mauro i Angelina Legović.


I da, ovaj Amaretto, kažu, sjajno funkcionira u koktelima. To ljudi vole, reče nam Angelina, pogotovo onaj u kojem je, kako kaže Mauro, amaretto, šećerni sirup, bjelanjak i limeta.


Revno kušao pristigle destilate


Predsjednik stručnog odbora, ocjenjivačkog suda koji je dva dana u kontroliranim uvjetima senzornog laboratorija Agronomskog fakulteta revno kušao pristigle destilate, profesor Agronomskog fakulteta Mario Mihaljević Žulj, zadovoljan je kvalitetom pristiglih uzoraka.


Veli nam kako su ove godine prevladavali brojnošću i kvalitetom likeri, dok su voćne rakije bile nešto lošije. I ne čudi taj pad kvalitete, s obzirom na sve ćudljiviju klimu, smatra Mihaljević Žulj, pri čemu spominje i mrazove, i visoke temperature kod dozrijevanje voća, i činjenicu da se voće kupuje pa strada u transportu.


– Amaretto se izdvojio, jako je interesantan bio, vrlo intenzivan, moćan, punog okusa i mirisa. Jako lijep uzorak. Svi smo se u komisiji oduševili. Odnio je najviše bodova, jednostavno očarao komisiju – ističe Mihaljević Žulj.


Ostalo je na kraju i probati šampionsko piće, makar gut. I bome, čisto je to zlato.