Svakodnevne namirnice

30 zanimljivosti o hrani koje vjerojatno niste znali: Avokado umjesto maslaca, lubenice protiv starenja

Šarlota Brnčić

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Špinat, brokula, mahunarke, orasi, sir, jaja, sardine i morski plodovi puni su kalcija, dok željezom obiluju timijan, kumin, kopar, origano...



Znate li da avokado može poslužiti kao zamjena za maslac? Ili da se jaja galeba u Velikoj Britaniji smatraju pravom delicijom? Ili da su sjemenke lubenice jestive i također pune mnogih blagodati? Ovo su samo neke od zanimljivosti o hrani koje vam donosimo u nastavku.


1. Sjemenke maka pomažu u borbi protiv stresa


Pokušajte staviti sjemenke maka u jogurt. Ustvari, one mogu djelovati na opuštanje živčanog sustava i tako se možete na prirodan način boriti protiv stresa.




2. Avokado – dobra zamjena za maslac


Koristite malu količinu, izbjegavajući da njegova boja postane zelena, a svoje recepte možete pripremiti na zdraviji način.


3. Sporije jedenje pomaže da budemo sretniji


Osim što izbjegavate lošu probavu, jesti sporije pomaže da se riješite stresa i omogućava vam da se ne prejedete jer učite prestati kad više niste gladni.


4. Bijela ili plava riba?


Dvije vrste riba razlikuju se u količini masti koju sadrže. Plava riba obično prelazi 10 posto, dok bijela riba ne dosegne 5 posto. No, budite oprezni, to ne znači da je plava riba manje preporučljiva jer je većina njihovih masnoća zdrava.


5. Naranče nisu hrana s najviše vitamina C


Ako želite spriječiti prehladu, naranče nisu vaši jedini saveznici. Zapravo, peršin, čili, brokula ili papaja imaju više vitamina C. Uključite ih u svoju prehranu!


Foto: iStock


6. Protiv starenja snagom crvenog voća i povrća


Crvenkasta boja koju voće i povrće imaju zasluga je likopena, snažnog antioksidansa, pa jedenje rajčice, paprike ili lubenice pomaže u sprečavanju staničnog starenja.


7. Med nas napuni energijom


Ako tražite zdravu alternativu šećeru, med je izvrsna opcija. Među brojnim svojstvima ova je namirnica sjajan izvor energije ili po zimi može pomoći u ublažavanju kašlja. Probajte!


8. Dinja i lubenica – bolje u podne


Iako su ukusan i odličan ljetni desert, ne preporučuju ih za konzumaciju tijekom večere jer zbog velike količine vode vrlo brzo fermentiraju u želucu i mogu otežati probavu.


Foto: iStock


9. Mlijeko poboljšava zdravlje zuba


Iznenađujuće su neki mliječni proizvodi, poput sira, mlijeka ili jogurta, izvrsni za zdravlje usne šupljine, zahvaljujući prisutnosti mliječne kiseline koja također brine o našim desnima i pomaže održati naše zube u izvrsnoj formi.


10. Tisuću svojstava sjemenki bundeve


Izvor su magnezija, cinka, omega-3 i triptofana. Njihove su prednosti brojne, a okus i svestranost čine ih savršenim za korištenje u desertima, jogurtu, gulašima, povrću… Ukratko, dobro i zdravo!


11. Tisuću načina jedenja vlakana


Osim što su prisutna u bezbroj voća i povrća, vlakna se nalaze i u neočekivanim namirnicama poput kokica, maslina, papra, sjemenki bundeve ili orašastih plodova.


12. Svježi sirevi favoriti!


Znate li da se najviše konzumiraju svježi i poluzreli sirevi? Možda ta brojka ovisi i o činjenici da su ujedno i najzdraviji i najjeftiniji.


Foto: iStock


13. Razne vrste jaja


Navikli smo na kokošja jaja, ali postoji velik izbor kad su ona u pitanju. Naprimjer, nojeva jaja su toliko velika da bi mogla biti porcija za četiri osobe. Galebova jaja se, s druge strane, smatraju delikatesom u zemljama poput Velike Britanije i Norveške. Međutim, ne preporučuje se jesti više od četiri ili pet jaja tjedno.


14. Hrana bogata kalcijem: ne samo mlijeko!


Iako je mlijeko neprikosnoveni izvor kalcija, postoji i mnogo drugih namirnica u kojima se ovaj mineral može pronaći. Među njima su špinat, luk, brokula, mahunarke, orasi, jogurt, sir, jaja, sardine i morski plodovi.


15. Ne bacajte tekućinu od jogurta


Mnogi ljudi obično izbacuju tekućinu jogurta koju vidite kada ga otvorite. Međutim, njegov sadržaj bjelančevina vrlo je važan. Sastoji se od vode i mineralnih soli te je bogat kalcijem i fosforom. Bolje je pojesti sve!


16. Đumbir i šafran – prijatelji strasti


I đumbir i šafran imaju afrodizijačka svojstva pa bi mogli pobuditi seksualnu želju.


Foto: iStock


17. Jedite sjemenke lubenice


Jeste li znali da su sjemenke lubenice jestive i imaju bezbroj korisnih svojstava? Izvor su vlakana, magnezija, cinka, polinezasićenih masti, biljnih bjelančevina… Dobro razmislite prije nego što ih bacite!


18. Rajčice su bolje kuhane


Iako mnogo povrća gubi vitamine i minerale na visokim temperaturama, istraživanje u časopisu Hospital Nutrition objasnilo je da kad se zagrijava, likopen sadržan u rajčici pojačava njihov antioksidativni potencijal.


19. Salata od špinata – dobitna opcija


Listovi povrća izgledaju slično, ali se međusobno jako razlikuju. Naprimjer, kupus pomaže u borbi protiv umora, potočarka je bogata vitaminima A i C, a zelena salata je indicirana za crijeva. Špinat je s druge strane neiscrpan izvor vitamina A, C, E, magnezija, željeza i folne kiseline.


20. Postoje dobre masti!


Nisu sve masti štetne za naše tijelo. Nezasićene masti su zdrave i smanjuju loš kolesterol, stoga se jako preporučuje njihova konzumacija. Prisutne su u namirnicama poput lososa, tune, avokada, oraha, badema, pistacija, sezama i maslinovog ulja.


21. Čokolada za buđenje


Zanimljivo je da čokolada iako u nižoj koncentraciji od kave ili crnog čaja, sadrži kofein, pa se može koristiti kao savršen (iako nježniji) stimulans i kao ukusna alternativa.


Foto: iStock


22. Samo naprijed za sushi!


Osim što je ukusno, jedenje sirove ribe vrlo je korisno i za zdravlje jer sadrži ona svojstva i vitamine koji se gube prilikom zagrijavanja hrane tijekom kuhanja.


23. Chia i sjemenke kvinoje za srce


Osim što su idealni dodatak vašem jogurtu ili desertu, sjemenke chije i kvinoje bogate su omega 3, koji promiču dobar kolesterol i pomažu našem kardiovaskularnom zdravlju.


24. Začini sadrže željezo


Kada govorimo o hrani bogatoj željezom, uvijek mislimo na leću ili školjke, ali istina je da začini u velikom broju sadrže ovaj mineral: timijan, kumin, kopar, origano, lovorov list, bosiljak, cimet u prahu. Dodajte ih u vaše recepte!


25. Žeđ ili glad?


Koliko god se činilo čudnim, mnogi od nas zamijene žeđ s glađu, što nas dovodi do toga da jedemo više. Iz tog razloga preporučuje se popiti čašu vode prije jela kako biste umirili glad i ne jeli više nego što je to potrebno.


26. Hrana koja će vam pomoći da zaspite kao beba


Ako želite bolje spavati, možete računati i na pomoć pojedinih namirnica. Cjelovite žitarice (riža, zob, pšenica ili kukuruz) i mliječni proizvodi (svježi sir, jogurt i mlijeko) bogati su triptofanom koji pomaže u jačanju melatonina, hormona koji potiče san.


27. Zeleni čaj za pomoć probavi


Zeleni čaj bogat je korisnim svojstvima: izvor je antioksidansa, odličan je saveznik u pročišćavanju tijela i sjajno pomagalo za savršenu probavu.


Foto: iStock


28. Voće, bolje prirodno i cjelovito!


Kad ogulimo ili narežemo plodove, mijenjamo njihova svojstva. To se događa jer kontakt sa svjetlošću i prije svega sa zrakom stvara oksidaciju i gubitak vitamina C, pa ako ga nećemo odmah pojesti, bolje je ne obrađivati ​​voće.


29. Vitamini se pohranjuju duže vrijeme


Koliko puta vam je rečeno da ne pijete voćni sok jer vitamina više nema? Postoji lažno vjerovanje da bi vitamin C mogao isparavati iz soka, ali istina je da se to događa samo u ekstremnim uvjetima (pri jakom zagrijavanju). Istina je da se vitamini zadržavaju do 12 sati nakon cijeđenja soka.


30. Bademi i lješnjaci za blistavu kožu


Vitamin E je sjajan saveznik za njegu naše kože. Iako je prisutan u nekoliko orašastih plodova, bademi i lješnjaci su ti koji ga sadrže najviše.