Zdravo, zasitno i ukusno u isto vrijeme

GASTRO IZAZOV: Uz savjete Nataše Rajčević naučite kako napraviti savršeni falafel

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Donosimo odlične savjete uz pomoć kojih ćete napraviti meastralno dobar falafel. I to iz prvog puta.

Falafel je ono savršeno jelo – u isto vrijeme je zdravo i zasitno, a prije svega je ukusno. I, vjerovali ili ne, veoma lako se priprema. Kako bismo naučili sve tajne savršenog falafela obratili smo se gastro blogerici Nataši Rajčević, autorici popularnog bloga Burbon i borovnice na kojem redovito objavljuje zdrave i vegetarijanske recepte. 


Do prije par godina je falafel bio u Hrvatskoj nepoznanica. O njemu su uživljeno pričali putnici koji su ga isprobali u nekoj europskoj zemlji, a pravi sretnici su uživali u njemu u jednoj od arapskih zemalja. No, otvaranjem novih gastro mjesta i Hrvatska je počela sve češće nuditi ovo jelo od slanutka. 


“Općenito smo se posljednjih godina malo više otvorili novim okusima, kuhinjama i malo se odmaknuli od nekih ustaljenih načina pripreme jela. Otvara se sve više restorana koji su orijentirani na, nazovimo je, egzotičnu kuhinju tako da konačno možemo probati hranu koja se tradicionalno ne jede kod nas, uključujući i falafele”, za početak objašnjava Nataša


Nataša je postala prava falafel maherica


Na naše pitanje kako nekoga tko nije nikad probao ovo jelo nagovoriti da ipak kuša, gastro blogerica kroz smijeh odgovara: “Samo bi mu pokazala sliku falafela. Nema šanse da bi netko ostao imun na to :)”


Nataša osobno obožava falafel iz dva jednostavna razloga. Prvi jer obožava slanutak. Ističe kako do sada nije isprobala jelo sa slanutkom koje joj se nije svidjelo. Stoga ne iznenađuje kako često radi falafel. U međuvremenu je postala prava falafel majstorica. 


“Drugo, zbilja ga je lako za napraviti. Iziskuje minimalan napor i nije vam potrebno nikakvo posebno znanje u kuhinji. Super je i to što baznom receptu možete dodati razno povrće koje volite, tako možete napraviti falafele s graškom, batatom, ciklom… Dobijete svoje vlastite personalizirane hrskave kuglice. Kad tome dodate i činjenicu da je to jedno nutritivno jako bogato i kvalitetno jelo možete zaključiti zbog čega je toliko popularno.”


FOTO: Nataša Rajčević
Izrada falafela je u biti jednostavna i brza


I tu Nataša razbija mit da je teško izraditi svoj falafel. Naglašava kako nam je, ako ne uključimo vrijeme namakanja slanutka, za izradu ovo jela potrebno svega 15-ak minuta i samo nekoliko namirnica koje većina nas već ima doma. 


Osim slanutka, treba nam češnjak, začini, malo brašna, maslinovog ulja i svježeg korijandera ( ili peršina). I to je manje više to. Osim ovih namirnica, treba nam i blender ili multipraktik.”


Najčešća pogreška prilikom izrade falafela jest korištenje kuhanog ili pak slanutka iz konzerve. Nataša ističe kako je ona dugo radila istu grešku. Koji slanutak trebamo koristiti? Blogerica objašnjava kako se falafel radi od suhog namočenog slanutka. Možda na prvu zvuči čudno, no to je najbolji način.  


FOTO: Nataša Rajčević


“Ako falafel pržimo u ulju šanse da bude suh su zbilja minimalne. Ne treba pretjerivati s brašnom, treba ga dodavati po potrebi. Čim vidimo da je smjesa dovoljno kompaktna za oblikovanje, ima dovoljno brašna. Što se raspadanja tiče, ako koristimo suhi slanutak stvarno nema šanse da se raspadne. Meni se znao raspadati kad sam koristila kuhani slanutak, iako sam dodavala i zamjenu za jaje. S nekuhanim slanutkom vam nikakve zamjene za jaja ne trebaju i falafeli ispadnu savršeno kompaktni svaki put.”


Natašin recept za savršeni falafel


Naravno, morali smo Natašu upitati da s nama podijeli svoj najdraži recept za falafel. Blogerica naglašava da je ovo recept za oko 20-ak kuglica. 


Sastojci: 


  • 250 grama suhog slanutka (otprilike šalica)
  • 2 režnja češnjaka
  • Pola ljubičastog luka ili ljutike
  • Snop svježeg peršina ili korijandera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice ( po potrebi i malo više) pirovog brašna
  • Začini ( sol, kumin, chilli, kurkuma…)
  • Krušne mrvice ( po želji),
  • Ulje za prženje

Priprema:


  1. Slanutak namočite večer prije. 
  2. Ujutro ga isperite i prolijte vodu u kojoj se namakao. 
  3. Sve sastojke (osim krušnih mrvica i ulja za prženje) ubacite u multipraktik ili blender i blendajte dok se slanutak ne usitni i svi sastojci dobro ne povežu. Duljina blendanja ovisi o jačini vašeg blendera, mom treba manje od minute, ali to ćete najbolje sami procijeniti. 
  4. Ako vam se smjesa čini premokra jednostavno dodajte još brašna. Od dobivene smjese morate moći raditi kuglice bez pretjeranog lijepljenja po rukama. Kuglice radite u veličini koja vam odgovara, ja radim dosta sitne a ako želite raditi velike bilo bi pametno malo ih spljoštiti kako bi se ravnomjerno spržile. 
  5. Po želji svaku kuglicu uvaljate u krušne mrvice i pržite na vrućem ulju nekoliko minuta, dok ne pozlate sa svake strane.
  6. Naravno, za malo zdraviju verziju možete ih i peći u pećnici. Jednostavno ih poslažite u posudu koju ste obložili  papirom za pečenje i pecite 15-20 minuta. 
  7. Ali iskreno, prženi su puno bolji 😉

    FOTO: Natašaja Rajčević


Nakon što ste napravili falafel vrijeme je da s njim složite ukusno i zdravo jelo. Nataša objašnjava kako je on uistinu svestran i može se kombinirati na bezbroj načina, a njoj najviše paše uz hummus i pita kruh. 


“Super paše i uz salatu, feta sir i umak od jogurta i limete,  skuhajte paštu i omiljeni umak i ubacite pržene falafele ne kraju, odlični su i u tortilji, uz pomfrit od batata…mogla bih do sutra nabrajati :)”, zaključuje Nataša.