Jesenska slastica

Galette od jabuka i cimeta. Dašak francuske kuhinje koji se topi se u ustima

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Sav okus pite od jabuka, ali pola posla.



Ova jabučna galetica sa cimetom savršena je za lagan, ali ukusan desert. Galette je mnogo lakše napraviti od pita i kolača. Nekoliko ključnih stvari koje treba zapamtiti pri izradi galette od nule su:


  • nemojte pretrpavati galettu
  • dobro je označiti gdje bi rub punjenja trebao biti tanjurom za pitu ili kalupom za tortu
  • pobrinite se da kriške jabuka položite u ravnomjerni sloj
  • ako unutar galette stavite previše punjenja, kora se možda neće dobro ispeći i nadjev bi mogao iscuriti dok je u pećnici
  • po vrhu premažite maslacem. Maslac se topi u pećnici i dodaje suptilno bogatstvo ovom desertu.

SASTOJCI


Za koru:


  • 1 1/4 šalice univerzalnog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 3-4 žlice ledene vode


Za punjenje:


  • 4 srednje jabuke
  • 3 žlice šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 4 žlice maslaca, hladnog i narezanog na male kocke
  • 1 jaje
  • 1 sladoled od vanilije, za posluživanje

UPUTE


Pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac dok smjesa ne nalikuje mokrom pijesku.


Ulijte ledenu vodu, počevši s 3 žlice, pa ponovno pulsirajte. Pulsirajte dok se tijesto ne sjedini, tvoreći kuglu sa strane kuhače. Ako se tijesto ne sjedini, dodajte još žlicu ledene vode. Izvadite tijesto iz posude i stavite na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte tijesto u kuglu, zatim dobro pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta, ali do 2 dana. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Radnu površinu pospite brašnom.


Razvaljajte tijesto u krug. Stavite tijesto na pripremljeni pleh. Stavite kalup za tortu u središte kruga i lagano pritisnite prema dolje. Ovo će stvoriti udubljenje koje će točno pokazati koliko daleko ćete postaviti svoje jabuke!


Jabuke ogulite. Prerežite ih na pola, a zatim polovice narežite na vrlo tanke ploške (u osnovi što tanje koliko možete dobiti). Raširite svaku polovicu laganim pritiskom, a zatim posložite jabuke stavljajući nož za maslac ispod njih i podižući ih na tart. Počnite izvana i dogovorite kako želite. Obično se rasporede 3 jabuke oko kolača, a zatim četvrtom jabukom se popune sve praznine.


U manjoj zdjeli pomiješajte šećer i cimet. Pospite po jabukama. Stavite komadiće maslaca preko jabuka (one će se otopiti u tart dok se kuha!). Podignite tijesto preko jabuka, preklapajući svaka 3-4 centimetra dok obilazite.


Pomiješajte jaje s 1 žlicom vode i premažite koru. Pecite 30-40 minuta, dok jabuke ne omekšaju, a kora ne porumeni. Poslužite sa sladoledom od vanilije!