Potreban je kulturni zaokret

Zaposlene majke nose najveći teret pandemije: “Ova kriza ih je dovela do točke kada to postaje neodrživo”

Hina

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi

Zaposlene majke u Europi i SAD-u nose najveći teret vođenja kućanstva i brige o djeci u vrijeme karantene i mnoge od njih se s time teško nose, pokazalo je istraživanje objavljeno prošlog tjedna.


Majke s djecom tjedno odrade 65 neplaćenih radnih sati, gotovo trećinu više nego očevi, pokazala je analiza konzultantske kuće iz Bostona koja je razgovarala s roditeljima u pet zemalja.


“Žene već predugo nose najveći teret vođenja kućanstva, a ova kriza ih je dovela do točke kada to postaje neodrživo. Potreban nam je kulturni zaokret u našim domovima i u našim tvrtkama… Iskoristimo ovaj trenutak da bismo stvorili bolje uvjete rada i života za sve”, rekla je Rachel Thomas iz američke udruge za ženska prava LeanIn.Org.


Stručnjaci kažu da je teret pandemije pao na teret žena na više načina, od porasta obiteljskog nasilja do pada prihoda jer su neke napustile posao kako bi mogle obavljati nove dužnosti u vrijeme korona krize.


Nakon što je karantena zatvorila škole i prisilila građane da ostanu doma, aktivisti za ljudska prava pozvali su muškarce da preuzmu svoj dio odgovornosti.


No žene, koje već u prosjeku više rade doma nego muškarci, sada nose najveći dio novog »korona-tereta«, pokazalo je istraživanje provedeno na više od 3.000 zaposlenih roditelja u SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.


Broj neplaćenih radnih sati odrađenih kod kuće ženama se gotovo udvostručio i iznosi 65 sati tjedno, prema 50 sati koje obave muškarci. Oko dvije trećine ispitanih žena reklo je da su zabrinute za svoje mentalno zdravlje u odnosu na 50 posto muškaraca, pokazalo je istraživanje.


Nije nikakvo iznenađenje da žene, povrh svojih poslova, obavljaju više kućanskih dužnosti i više brinu o djeci, kaže Jacqui Hunt iz ženske udruge Equality Now.


Ipak, ohrabruje da muškarci u zapadnoj Africi u doba pandemije sve više skrbe o djeci, što ukazuje na promjene društvenih normi, ističe humanitarna organizacija CARE na temelju manjeg istraživanja.