KALENDAR RADOVA

Vrtlari na ljetnim mukama: Što prije, saditi ili vaditi?

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Plodovito povrće kao što su paprika, krastavci, rajčice i patlidžani treba redovito obilaziti kako bismo navrijeme uočili štetnike i bolestiPromjenjivo vrijeme praćeno jakom sušom pa onda pljuskovima, kakvo imamo ovog ljeta, utječe na biljke svakojako. Treba ih dodatno štititi od bolesti koje se pojavljuju u takvim uvjetima, kao što su plamenjača i pepelnica, ali i dodatno zalijevati te plijeviti korove koji bujaju nakon kiše.


Ni plodovitom povrću ekstremni uvjeti ne prijaju, pa rajčice pucaju od prevelike vlage nakon perioda suše, a uskoro će ih trebati spremati za zimnicu. Jedini kojima ni ovakvo vrijeme ne smeta jesu nametnici, a vrtlari se već uvelike žale na najezdu zlatnih mara i smrdljivih martina, pa će svakom vrtu trebati redovita zaštita i ručno uklanjanje tih insekata, kojima ni insekticidi ne mogu naškoditi.
Smjena kiše i suše, međutim, pogoduje sjetvi i sadnji biljaka.


Tlo je lakše prekopati kada je malo vlažnije, a presadnicama će prijati ako ih po sadnji odmah zalije kiša. Sada je i inače vrijeme za sadnju i sijanje povrtnica koje će i u rujnu i listopadu zahvatiti malo svježine i jesenskih kiša: lisnatog povrća, salata, radiča, špinata i blitve.
I neke se druge kulture u primorskom kraju još mogu sijati u kolovozu: mrkva, peršin, endivija, luk srebrenac, matovilac, poriluk, kineski kupus, mahune, cikla, a sade se cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula i korabica.


Ako sami proizvodimo presadnice, kontejnere je potrebno zalijevati barem dva puta dnevno, držati ih negdje u sjeni, a na sunce ih iznositi tek nakon nicanja kako se u tami ne bi izdužile. Plodovito povrće kao što su paprika, krastavci, rajčice i patlidžani treba redovito obilaziti kako bismo navrijeme uočili štetnike i bolesti pa reagirali dok ne zahvate ostale biljke.Zemlju oko biljaka je sada potrebno prorahliti, korove uništiti, a biljke »ogrnuti«, pa se nećemo morati bojati suše. Dovoljno je obilno zalijevanje svakih 14 dana i kasnije samo beremo plodove. I inače, treba napomenuti da je prilikom zalijevanja bolje jednom tjedno dobro natopiti tlo nego zalijevati svaki dan po malo.


Vrijeme je za berbu ukusnih plodova. Početak kolovoza je idealno vrijeme za sadnju jagoda jer će tada sadnice dati siguran i kvalitetan urod sljedeće sezone. Prije sadnje nemojte zaboraviti gredicu pognojiti, najbolje stajnjakom ili nekim drugim organskim gnojivom.


Kako u kolovozu oslobađamo gredice od krumpira, graha, luka i drugih povrtnica, najbolje ih je odmah prorahliti, pognojiti kompostom i prekriti nekom organskom masom kako bismo spriječili rast korova. Ovako pripremljene gredice će do jeseni uz pomoć glista i brojnih mikroorganizama u tlu biti spremne za jesensku sadnju češnjaka i graška ili ćemo ih prekriti još jednim slojem organske mase pred zimu pa na njih sijati proljetne kulture.


Ovo je i vrijeme sakupljanja sjemena različitog povrća, začinskog i ljekovitog bilja.U voćnjacima dozrijevaju ukusni plodovi bresaka, nektarina, krušaka, ali i ljetne sorte jabuka. Od bobičastog voća tu su aronije, kupine, a još se može naći i pokoja malina. Od ovih ukusnih plodova mogu se raditi pekmezi, džemovi i kompoti.
Što se tiče ukrasnog bilja, kolovoz je vrijeme da se sve ocvale trajnice razmnože dijeljenjem. Lukovice koje smo izvadili iz zemlje treba redovito pregledati da ih ne oštete miševi.


U ukrasnom dijelu vrta treba i dalje redovito uklanjati ocvale cvjetove, biljke prihraniti i redovno zalijevati, a cvjetnjake plijeviti da se korovi ne osjemene. U kolovozu možemo reznicama razmnožiti vazdazeleno ukrasno grmlje.Tijekom ovog mjeseca možemo sakupiti začinsko bilje i staviti ga u teglice ili posaditi u lončanice, kako bi nam tijekom cijele jeseni i zime bili nadohvat ruke.


Krajem mjeseca preporuka je prihraniti travnjak kako bi se potaknuo rast i busanje trave u jesenskom i zimskom periodu, a možemo posijati i novi.