Knjige

Tri knjige idealne za večernje opuštanje: Klasici koji se čitaju u jednom dahu

Dijana Ljubanović

Knjiga

Knjiga

Ove naslove ne biste trebali preskočitiSvakodnevno provođenje sati i sati na društvenim mrežama, bombardiranje informacijama i napetost od užurbane svakodnevice zasigurno imaju velik utjecaj na koncentraciju. Uz sve podražaje iz virtualnog svijeta i nagomilani stres teško je izdvojiti vrijeme za sebe i u miru se posvetiti čitanju. Kako ne biste uzaludno provodili vrijeme nad knjigom i ostavili je na popisu onih koje ćete pročitati neki drugi put, izdvojili smo tri sjajna klasika koji se čitaju u jednom dahu, drže pažnju i pružaju čudesan osjećaj bijega iz stvarnosti. Večer provedite uz knjigu i priuštite si malo uživanja u tihim trenucima sa svojom maštom.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Biser (The Pearl), John Steinbeck


John Steinbeck jedan je od najpoznatijih američkih pisaca 20. stoljeća s dobrim razlogom. Njegove priče su pitke, ali duboke i zanimljive. On je oživio kroz svoja djela obespravljenu i ruralnu Ameriku dajući joj dozu intrigantnosti. Biser govori o Kinu koji, poput svojih predaka. Naporno radi, a zarađuje tek toliko da njegova obitelj može preživjeti, sve dok jednog dana ne nađe nevjerojatno blago. Biser se temelji na meksičkoj narodnoj bajci, a na 96 stranica trebao bi vas preokupirti za nekoliko sesija čitanja.


Najplavlje oko (The Bluest Eye), Toni Morrison


Najplavlje oko bio je debitantski roman legendarne autorice Toni Morrison – koja je postala prva žena Afroamerikanke koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost. Radnja se odvija na 216 stranica što je idealna količina teksta da se odvojite od stvarnosti i pročitate knjigu za svega nekoliko dana. Prati priču o 11-godišnjoj Pecola Breedlove koja odrasta sa svojom obitelji u Ohiju i moli Boga kako bi bila lijepa kao i njezini bijeli vršnjaci. Pecolin život na kraju se mijenja, ali na načine kakve nikada nije mogla zamisliti.


Soba s pogledom (A Room Witha A View), E.M. Forster
Ako čeznete za odmorom u pitoresknim talijenskim predijelima, Soba s pogledom odvest će vas upravo u takav ambijent. Radnja se vrti oko nestašnih djevojaka koje odbijaju slijediti pravila. Lucyin bijeg u Firencu s njezinom rođakom Charlotte, oslobođenom groznice njihovog svakodnevnog života i ograničavajućih društvenih očekivanja koja su postavljena na njih, zabavit će vas i potpuno osvojiti. Osjećat ćete se kao da ste tamo s njima dok istražuju nova mjesta. Priuštit ćete si ukusnu krišku eskapizma.