Može biti opasno

Stvari koje vlasnik psa ne smije nikada reći

Šarlota Brnčić

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Savjet je da ponašanje psa ne uzimate zdravo za gotovo samo zato što želite sami sebe uvjeriti da sve imate pod kontrolomSvatko tko ima (ili je imao) psa, zasigurno je barem jednom, a često i više puta izgovorio slijedeće fraze: “Ne brini, on se samo želi igrati!”, ili “Moj pas nikad ne bi ugrizao!” i opet “U redu je, zna se ponašati! “. Ukratko, u bilo kojem kontekstu i situaciji, čini se da je navika “oslobađanja” psa bilo kakve krivnje ili odgovornosti vrlo raširena među ljudima.


Osim što to može biti opasno i ne baš poučno, navika da se uvijek opravdava ponašanje svog psa ukazuje na slabo poznavanje same životinje i još lošiju sposobnost školovanja šteneta, stavljajući mu sebe kao uzor za slijediti i oponašati. S druge strane povodca mora biti netko sposoban slati vrlo specifične i nikad zavaravajuće obrazovne poruke jer svi psi, veliki ili mali, imaju nevjerojatnu sposobnost prepoznati naše pokrete, male geste, ton glasa, kao i izraze lica te im pripisati precizna značenja.


Upravo je to tema nove knjige Patricie McConnell, trenerice i bihevioralne stručnjakinje, a koja je u svojoj knjizi The Other End of the Leash: Why We Do What We Do Around Dogs dala pregled najčešćih fraza koje izgovaraju vlasnici pasa. Donosimo vam pregled uobičajenih fraza:
– Moj pas nikad ne bi ugrizao! Još jedno izrazito rizično predviđanje, s obzirom na to da bi u potencijalno opasnoj situaciji, vođen instinktom, čak i najtiši pas mogao reagirati ugrizom samo u svrhu obrane.


– Moj pas nije kriv! Ako se dva psa svađaju, nije moguće utvrditi tko je u krivu, a tko u pravu. Nitko od nas nije u stanju prevesti njihov jezik u riječi, pa tko god između dva natjecatelja izađe neozlijeđen iz sukoba ili je započeo svađu, to neće nužno biti krvnik ili žrtva onog drugog.


– On se samo želi igrati! To je veliki klasik. Kaže se da se time brani ili minimizira previše osebujan (da ne kažemo dosadan) stav nečijeg psa. Ništa štetnije.


– Moj pas je zaljubljen u djecu! Zapravo, većina pasa je vrlo prilagođena djeci. No, s obzirom na to da svakoj dobi odgovara vrlo različit pristup igri, jesmo li doista sigurni da bi naš pas reagirao na miran način čak i pred malim derištem?


– Spasili smo ga iz loše situacije, pa …  Što je pseće iskustvo problematičnije, to je teže predvidjeti njegovo ponašanje i reakcije. Nemojte uvijek opravdavati svog četveronožnog prijatelja, radije ga pokušajte educirati i ograničiti nemir ili agresiju koju njegovo turbulentno porijeklo nastoji naglasiti.


– Učinio je to bez upozorenja! Dok se mnoge reakcije ne mogu predvidjeti, mnoge se druge najavljuju nedvosmislenim signalima pod uvjetom da ih je onaj tko se nalazi s druge strane povodca voljan “uhvatiti”. Govor tijela naših pasa puno govori o njihovom duševnom stanju. Samo to moramo naučiti razumjeti. Što zahtijeva vrijeme, pažnju i primjenu.


Uglavnom, savjet je da ponašanje psa ne uzimate zdravo za gotovo samo zato što želite sami sebe uvjeriti da sve imate pod kontrolom. Razumijevanje njegove prave prirode i nastojanje da je se “ublaži” tamo gdje je potrebno također znači zadovoljavanje njegovih potreba i uspostavljanje zdravog i svjesnog emocionalnog odnosa s njim.