Kućni ljubimci

Preslatke pasmine pasa idealne za život u stanu: Donosimo 6 neodoljivih njuškica koje se uklapaju u manje stanove

Dijana Ljubanović

pomeranac

pomeranac

Ključno je da vašim malim četveronožnim prijateljima bude ugodno i da budu ono što jesu.Kako biste malog, čupavog prijatelja uveli u svoje kućanstvo, najvažnija je ljubav, a nerijetko se ona dogodi i na prvi pogled. Umiljato lice i neodoljivi pogled psića, njihovi su šarmerski aduti zbog čega im malo tko može odoljeti.


No, usprkos velikoj ljubavi i povezanosti, gradski stanovi imaju brojna ograničenja koja sprečavaju slobodan i opušten život nekih pasmina u četiri zida i u zgusnutom susjedstvu.


Prilikom odabira psa koji će živjeti s vama u stanu, važno je uzeti u obzir pseću energiju, zaigranost, lavež, pa čak i susretljivost. Susjedi iz kvarta također će označiti mnoga druženja pa nije loše obratiti pažnju na karakter psa i njegovo ponašanje pri susretima s novim ljudima i drugim ljubimcima.
Ključno je da vašim malim četveronožnim prijateljima bude ugodno i da budu ono što jesu, a i da vama njihov boravak u stanu ne bude problem već zajedničko uživanje. Ovo su pasmine koje se savršeno uklapaju u male stanove i kvartove s mnogo susjeda.


Basenji


Basenji je sjajna opcija kada imate bliske susjede i tanke zidove. Oni su mali, graciozni goniči koji narastu do 40 cm. Prepoznatljivi su po sjajnom kratkom krznu, čvrsto uvijenom repu i naboranom čelu. Imaju izražajne bademaste oči koje prenose različite, ali suptilne osjećaje. I da, istina je, ne laju, ali otkrivaju svoje osjećaje neobičnim zvukom opisanim kao nešto između horte i jodle, piše Dog time.


pas

FOTO/Unsplash


Bichon Frize


Čak i u svom najvećem izdanju neće biti viši od stopala. Ove malene loptice su energične, što znači da jako vole igru, ali i trebaju svakodnevno vježbanje. Bichoni se također linjaju manje od sličnih pasmina, što ih čini idealnima za život u malim četvrtima ili za osobe s alergijama.


pas

FOTO/Unsplash


Bostonski terijer


Još jedna pasmina idealna zbog svoje veličine, bostonski terijer rijetko naraste više od metra. Ti psi mogu biti posebno živahni, pa im je potrebna svakodnevna, užurbana šetnja da bi bili sretni. Ali ako ih možete dobro izvježbati, vidjet ćete koliko su prekrasni, nježni, simpatični kućni ljubimci.


Bostonski-terijer

FOTO/Unsplash


Bulldog


Bulldog je možda najpoznatiji po svojoj lijenosti, što ga čini savršenim psom za male stanove. Kratka šetnja je sve što je potrebno ovim štencima da bi bili sretni. Oni su nevjerojatno nježna pasmina pasa i rijetko su viši od 18 centimetara.


Buldog

FOTO/Unsplash


Maltezer


Maltezer je jedan od najčešćih i najviše obožavanih pasmina kućnih ljubimaca već dugi niz godina. Budući da nemaju poddlaku, ne ispuštaju mnogo dlaka, što bi moglo biti idealno ako trebate živjeti s njima u malom prostoru. Oni su simpatični psi, ali često pate od tjeskobe razdvajanja pa je važno dobro se organizirati kako bi što manje vremena morali provoditi sami.


maltezer

FOTO/Unsplash


Pomeranac


Ova  pasmina je prava slatka, čupava kugla puna energije. Nisu pretjerano ovisna pasmina, pa su dobri kućni ljubimci nekome tko provodi mnogo vremena izvan kuće. Pomerancima su potrebne svakodnevne šetnje za rad na energiji i tjedno četkanje. Nisu od onih koji ne laju, pa ih je rano potrebno naučiti kada je to prikladno.


pomeranac

FOTO/Pexels