"Felis Croatia" u Karlovcu

Perzijski mačak Ante iz Splita sveukupni pobjednik svjetske izložbe mačaka

Hina

Ilustracija / Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja, mačke je ocjenjivao žiri od deset međunarodnih sudaca, a natjecalo se u nizu kategorija i krugova

U organizaciji Kluba ljubitelja mačaka “Felis Croatia”, u Karlovcu je u subotu i nedjelju održana svjetska izložba mačaka po pravilima Svjetske federacije mačaka (WCF), a sveukupni pobjednik je četverogodišnji perzijski mačak Antoshka nadimka Ante vlasnice Gordane Radić iz Splita.


Sudjelovalo je ukupno 354 mačaka i 101 uzgajivač iz 17 zemalja, mačke je ocjenjivao žiri od deset međunarodnih sudaca, a natjecalo se u nizu kategorija i krugova.


Predsjednik Kluba “Felis Croatia” Trpimir-Frane Sulić  kazao je kako je prilično zahtjevno bilo organizirati izložbu, ali da su se na to odlučili iz ljubavi prema mačkama jer su svi članovi uzgajivači i felinolozi – stručnjaci za mačke.


“Tu su i domaće mačke i svjetski prvaci – trebalo je sve podići stepenicu iznad, a ujedno smo htjeli da i drugi dijelovi Hrvatske vide različite mačke i pasmine”, dodao je Sulić.


Izložene su tako mačke i onih pasmina koje nisu uobičajene kod nas, kao što su kurilski bobtail, transilvanijska mačka, Bombay mačka i druge. Sulić je također ocijenio da Hrvatska stoji jako dobro što se tiče kvalitete mačaka.


Gordana Radić je rekla Hini da se sedam godina bavi uzgojem mačaka. “Ne znam kud ću s peharima, a to je zato što sam na početku bavljenja uzgojem kupila mačke od najboljih svjetskih uzgajivača”, objasnila je  Radić, čiji je mačak Fidži također nagrađivan u Karlovcu.


Među izlagačima je bio i Boris Herman iz Maribora čija je mačka Piski dobila najviša priznanja od tri različita svjetska saveza, a proglašena je i najboljom mačkom u Sloveniji. Poveo je sa sobom i Lyru, mačku nešto stariju od godine dana.


“Bavili smo se 25 godina uzgojem, ali smo od toga odustali jer nam je bilo teško odvajati se od mačića prilikom prodaje, a nismo niti bili uvijek sigurni predajemo li ih najboljim ljudima”, rekao je Herman.