Back to School

Kupujete novi laptop? Ova tri su nas oduševila cijenom, dizajnom i mogućnostima

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Koji operativni sustav? Koji dizajn? Koja cijena? Kakav je procesor? A grafička?S novom školskom godinom kreće i kupovina školskog pribora, a zahvaljujući današnjem načinu života u kojem ne možemo bez tehnologije, u rujnu se često traži i novi laptop.


Malo koji školarac ne koristi laptop za učenje, istraživanje literature za pisanje eseja ili odmor nakon škole uz omiljene sadržaje na društvenim mrežama, a laptop se pokazao i kao neizostavan prijatelj za vrijeme pohađanja online nastave.


Osim školaraca, koristi ih i veliki broj zaposlenika koji su u mogućnosti ili još uvijek moraju raditi od doma zbog pandemije koronavirusa. Ukratko, gotovo da nema osobe kojoj laptop ili računalo nisu potrebni.
Često biramo laptop umjesto klasičnog računala jer nas privuče njegov dizajn, veličina, minimalno zauzimanje prostora i ono najvažnije – činjenica da ga možemo ponijeti gdje god krenemo.


Bilo da zadaću pišemo za stolom ili si priuštimo zabavu uz smiješne YouTube kanale ili omiljene podcaste u opuštenijem položaju na kauču, laptop je uvijek dobra opcija.


laptop se pokazao i kao neizostavan prijatelj za vrijeme pohađanja online nastave, Foto: iStock


Laptop za ljubitelje minimalističkog dizajna


Iako nas na prvi pogled privuku boja i dizajn laptopa, važno je pogledati i njegove specifikacije ne bi li pronašli onaj odgovarajući model.


Prije svega, potrebno je pogledati koji operativni sustav podržava vaš budući laptop. Ako ste obožavatelj Windowsa koji se pokazao kao najfleksibilniji operativni sustav, onda će vam vrlo vjerojatno zapeti za oko ACER-ov Aspire 5.


Osim što je dizajnom ugodan oku (jer izgleda vrlo profesionalno s aluminijskim poklopcem i aluminijskom šasijom), ima i super uski okvir od 18 milimetara (ultrabook segment) zbog kojeg do izražaja u najboljoj kvaliteti dolazi FHD IPS zaslon od 15.6 inča.


Za sve koji puno vremena provode ispred laptopa i žele dodatno zaštiti oči, zaslon ovog modela je opremljen i tehnologijom Acer Blue Ligh Shield™ stvorenom za zaštitu očiju, a da će sve raditi bez greške pobrinuo se i Ryzen procesor nove generacije.


Kada birate laptop, obratite pozornost i na ergonomske karakteristike. Ako planirate provesti puno vremena uz laptop jer ga koristite za posao, onda je važno da provjerite kakvu povratnu reakciju šalje njegova tipkovnica u dodiru s vašim prstima.Potrebno je provjeriti i kolika je udaljenost između tipki te koliko one idu „dolje“ kada ih stisnete, a kao idealna udaljenost spominje se ona od jednog do dva milimetra.


Dok rade ili uče, mnogi od nas vole slušati i glazbu. S obzirom na to da znanstvenici ionako dokazuju da glazba pozitivno utječe na koncentraciju prilikom posla i učenja, pa kome vjerovati, ako ne znanosti, ovaj nam se model laptopa sviđa i zato što je prilagođen za realističnije zvukove te dublje bas-tonove, tehnologijom Acer TrueHarmony™. 


Kad već slušamo glazbu dok radimo i učimo, zašto tu i tamo ne bi bacili oko na kakav glazbeni spot u pauzi? Ili video šaljivih kućnih ljubimaca, ako se momentalno želimo oraspoložiti i nasmijati. Za kvalitetu videozapisa i fotografija, u ovom će se laptopu pobrinuti njegova ugrađena AMD Radeon™ grafika.


Glazba pozitivno utječe na koncentraciju prilikom posla i učenja


Laptop za sve članove kućanstva, od onih koji uče – do onih koji rade


Kada kupujemo laptop, gledamo i tko će ga koristiti zajedno sa nama. Iako je možda originalna ideja bila kupiti laptop za vaše školarce, vjerojatno će se uređaja dokopati i član kućanstva koji je već završio s obrazovanjem. Što je sasvim u redu.


Bilo da ste stariji brat ili sestra pa s mlađima dijelite laptop ili ste roditelj koji nešto želi obaviti, toplo vam preporučujemo HP-ov model 255 G7 koji će poslužiti svakom članu kućanstva.


laptop


Ima nešto širi okvir od prethodnog ACER-ovog modela, a veličina ekrana ponovno 15.6 inča. Vrlo je lagan (1,78), zbog čega će ga svatko moći preseliti u svoj kutak kuće i uživati na miru.


Pomalo klasičnog dizajna, idealan je za dnevno korištenje, relaksaciju, traženje izvora za eseje i provjeru poslovnih zadataka pa ga najjednostavnije možemo opisati kao Budget friendly. Business ready.


Bombastičan laptop za gamere i dizajnere


Ne možemo reći da se laptop koristi samo za posao i pisanje zadaće jer ga koristi i mnoštvo amaterskih, ali i profesionalnih gamera. Potražili smo laptop i za ekipu koja obožava videoigrice pa nam se strašno svidio Lenovo Legion Y540 koji već u startu ima malo “jači” dizajn.


Kad kažemo “jači”, mislimo na onaj čisti i minimalistički dizajn koji nije nametljiv i koji kada vidite, znate da se radi o nečem vrlo ozbiljnom.


Laptop za ekipu koja obožava videoigrice


Zaslon ovog modela je odmaknut od rubova koji su izuzetno tanki, a da je riječ o laptopu na “duge staze” govori i činjenica da je hlađenje riješeno na način da se zrak uvlači kroz dva ventilatora odozdo, a izlazi sa stražnje strane. Ovaj će laptop zahvaljujući mnoštvu memorije za pohranu, udovoljiti i onim najzahtjevnijim korisnicima. 


Ovakav način hlađenja laptopu je osigurao dugotrajan rad pod velikim opterećenjem.


Ovaj laptop nije idealan samo za gamere već i za one koji laptop koriste za obradu fotografija, montažu videozapisa i dizajniranje. Razlog tome je grafička kartica nVidia GeForce GTX 1660 Ti koja ima memoriju od 6 GB zbog čega će laptop vrlo uspješno raditi uza sve moguće aplikacije i programe.


Na vama je samo da zaključite za što vam točno treba laptop, a ovim odabirima, zasigurno nećete pogriješiti.


 


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Links.