Filmski maraton

Za modne sladokusce: 5 filmova o modi koji su vječna inspiracija

Dijana Ljubanović

Fotot/Pexels

Fotot/Pexels

Filmovi o modi koji će vas inspirirati, modno osvijestiti i učiniti da se osjećate divno.

Svaki modni znalac reći će vam koliko je modna industrija kompleksna, moćna, ali i prelijepa. U  posljednje je vrijeme na metama kritika zbog zagađenja okoliša, kao drugi najveći onečišćivač u svijetu.


No, moda je način izražavanja, pečat svakog vremena, u isto vrijeme dio svakodnevice, ozbiljnog businessa i umjetnosti. Svako razdoblje ima svoje modne ikone koje su ostavile značajan pečat u povijesti. A tako i mnogi filmovi, koji govore upravo o modi, postaju klasici – cijenjeni i obožavani. Budući da se filmovima o modi uvijek rado vraćamo, izdvojili smo kultnih 5 (i onih koji će to tek postati) za uživanje u filmskim večerima uz fashion inspiraciju.


Doručak kod Tiffany


Ovaj je film klasik nastao 1961. Posebnim su ga učinili glamurozni i klasični modni elementi, a s vremenom je postao jedan od najuspješnijih filmova svog vremena. Modne kombinacije koje su obilježile film, ostavile su takav utjecaj na modnu industriju da je retro stil nešto što se vraća u 21. stoljeće s velikim sjajem.


Ovaj film zaslužan je za stvaranje hypea oko “male crne haljine”. Ovaj je ženstveni komad garderobe ostao zauvijek u trendu i smatra se najjednostavnijim, a opet zadivljujućim dijelom ženstvenog stila.


Holly Golightly s crnom haljinom, dijamantnom ogrlicom i baršunastim rukavicama je ikona stila i za godine koje dolaze.


Doručak kod Tiffany

Screenshot


Annie Hall


Dianne Keaton odabrala je vlastitu garderobu od muških komada u ovom filmu Woodyja Allena koji se okrunio prestižnom nagradom – Best Picture Award. U vrijeme objavljivanja filma ne samo radnja, već čitava estetika i kostimografija filma pretvorena je u nenadmašni trend koji i dalje ostaje jedan od najupečatljivijih lookova svih vremena.


Jedni ga kritiziraju, a drugi obožavaju, ali nikoga nije ostavio ravnodušnim. Annie Hall promijenila je modnu industriju na bolje i na tome smo joj izuzetno zahvalni. Upravo je ovaj film privukao ogroman broj žena da prigrle hlače visokog struka i oversize košulje s profinjenim izgledom koji će ostati zauvijek.


Annie Hall

Screenshot


Seks i grad


Ovaj se film ne može izostaviti s popisa. Riječ je o jednom od najpoznatijih modnih filmova ikad stvorenih. Objelodanjen je 2008. i govori o životu četiri prijateljice u New Yorku postavio je visoke ciljeve za svakog ljubitelja mode. Gotovo svaka scena je vrelo modne inspiracije, dizajnerskih brendova i urbanog newyorškog  stila.


Sve četiri protagonistice imale su trendi odjeću koja je odgovarala njihovoj osobnosti i ukusu. Od upečatljive vjenčanice,  svakodnevnih odvažnih kombinacija i izgleda na tjednu mode, ovim je filmom stvoren prepoznatljiv modni izričaj koji je teško nadmašiti.


Sex i grad

Screenshot


Vrag nosi Pradu


Ovaj film iz 2006. nije tek „običan“ film o modi. Riječ je o jednom od najboljih modnih filmova koji je aktualan i u 2020. Postavio je visoke standarde za svaki film kojemu je centralna tema moda.


Glumice i glumci bili su odjeveni u Chanel od glave do pete. Kultni je klasik iz brojnih razloga – duhovita i poučna priča i melem za oči svakom ljubitelju mode. Odjevne kombinacije glavnih likova i kolekcija torbi i kaputa i dalje su inspiracija svim ljubiteljima mode.


Vrag nosi Pradu

Screenshot


Crazy Rich Asians


Film iz 2008. godine koji prikazuje život najbogatijih azijskih obitelji i njihov raskošan stil, u prvi plan ističe skupe i fine odjevne kombinacije likova. Vjenčanica optočena Swarovski kristalima i vintage look donirani su od Astrid Leong i prikazuju blještavilo komada s potpisom. Sve to stvara impresivnu sliku na gledatelje i utječe na modno tržište.


Crazy Rich Asians

Screenshot