U špici sezone teško je pronaći mjesto

Creska plaža Kimen: More je ovdje uvijek malo toplije

Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković

Nekad su se u uvali Kimen nalazili samo betonski platoi, ali je u međuvremenu nasipavanjem između njih stvorena plaža. Najčešće je koriste gosti obližnjeg hotela, ali i mnogi mještani tu rado dolazePo uvali Kimen, udaljenoj od Cresa desetak minuta hoda, naziv je dobio hotel izgrađen u njezinoj blizini 1971. godine. Nakon nekoliko faza preuređenja danas je to hotel kategoriziran s tri zvjezdice koji, s pratećim zgradama, ima gotovo 200 soba.Nekad su se u uvali Kimen nalazili samo betonski platoi, ali je u međuvremenu nasipavanjem između njih stvorena plaža. Najčešće je koriste gosti obližnjeg hotela, ali i mnogi mještani tu rado dolaze, naročito ako nemaju mogućnost za odlazak na neku udaljeniju plažu po kojima je Cres poznat.Plaža Kimen opremljena je s dva tuša, a na njezinim krajevima nalaze se tvrtka za iznajmljivanje plažnih rekvizita i plovila, te fast food, tako da kupačima ništa ne nedostaje. Budući da koncesiju na plažu ima tvrtka Cresanka u čijem sastavu je hotel Kimen, njezini se djelatnici brinu za čišćenje i održavanje plaže.

U špici sezone teško je pronaći mjesto na samoj plaži. Mnogi kupači ručnike i ležaljke postavljaju u šumarku koji se proteže uz cijelu plažu, jer se u njemu može pronaći mjesto u hladu. Stalni posjetitelji ove plaže smatraju kako je more ovdje uvijek malo toplije nego drugdje jer je uvala uvučena u kopno i zaštićena od vjetra.


Kupači na plaži Kimen uživaju u toplom moru, Foto: Walter Salković


Radno mjesto na plaži


Braća Andrea i Paolo Kaštelan ljetni su posao našli na iznajmljivanju ležaljki, pedalina, kajaka i sup daski. Na radnom mjestu često ih posjećuju prijatelji, pa je oko njih uvijek veselo. Zadovoljan je svojim poslom jer vrijeme provodi na plaži, a stigne se i okupati kad nema gužve.– Mlade obitelji najviše uzimaju pedaline jer je to djeci najzanimljivije, dok stariji gosti najradije iznajmljuju ležaljke i uživaju na suncu. Najčešći su gosti iz hotela, ali dolaze i mještani, kaže Paolo, dok njegov mlađi brat sve potvrđuje kimanjem glave.Pedalinu su iznajmile sestre Anja, Maja i Zala, ali u vožnji je najviše uživao njihov nećak Mark. Ljubljančanke već nekoliko godina dolaze u Cres jer im se sviđaju lijepe plaže koje su lako dostupne biciklima, a Marku je najljepše na pedalini. Prethodnih godina njihova obitelj je dolazila u kamp Kovačine, a ovog su ljeta unajmili apartman te im je do plaže Kimen najjednostavniji pristup. Kao glavni adut svoje ljetne destinaciju ističu čisto more.


Andrea i Paolo Kastelan, Foto: Walter SalkovicNa plaži Kimen može se naći i dosta Cresana koji stanuju u blizini i do mora im trebaju dvije-tri minute pješke. Marija Mužić došla je s bratom Ivanom i njegovom djevojkom Andreom Valušek. Nedavno je diplomirala pa ovo ljeto može uživati bez obaveza, a u uvalu Kimen dolaze jer je blizu njihove kuće i lako je dostupna.– Sviđa mi se što tu uvijek ima ljudi, živo je i veselo, a more čisto, kaže Marija, a Riječanka Andrea, koja na Cres dolazi dugi niz godina, dodaje da je uvijek najradije birala baš ovu plažu jer se do nje moglo doći automobilom, mjesto za izležavanje može se odabrati na suncu ili u hladu, a jednostavan je pristup u more.


Anja, Maja, Zala i Mark nekima je pedalina savršeno mjesto za uvježbavanje prvih skokova, Foto: Walter Salkovic


Idealna za malu djecu


Ivica Batinić porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, ali već godinama živi u Austriji. U Cresu ima rodbinu pa kod njih dolazi na ljetovanje već desetak godina – prvo je došao on sa kćerkom Marijom, a uskoro će mu se pridružiti supruga s ostale dvije kćerke jer su tako dobili godišnje odmore.
– Obiteljima s malom djecom ova plaža najviše odgovara jer je zaštićena i ima lijep pristup moru. U blizini je sve što nam treba, mjesto za sunčanje, tuševi i hlad, kaže Ivica.


Plaže su opremljene i tuševima, Foto: Walter SalkovićU dubokom hladu smjestili su se češki gosti Mojmir i Cvetka koji su na otok došli s unucima. Već su četvrti put na Cresu, a ljetovali su i na Lošinju. Kao osnovni razlog zbog kojeg ljetuju na najvećem hrvatskom otoku izdvojili su blizinu, »samo 8-9 sati vožnje«, ali, naravno, i prekrasno more i prirodu. Mojmiru se sviđa ozračje koje vlada na Cresu, a za ljude kaže da su jako ljubazni i prijateljski raspoloženi.Prvi red do mora svojim su ručnicima zauzeli Talijani Antonio i Toni. Od kad su čuli za Cres i upoznali ga, rado se vraćaju.– Cres je prelijep gradić, u njemu se ugodno osjećamo, a more i plaže su prekrasni. Smjestili smo se u hotelu Kimen i najjednostavnije nam je spustiti se na ovu plažu, govore uglas.


Antonio i Toni, Foto: Walter Salkovic


Palačinke od 42 centimetra


Jedini ugostiteljski objekt u blizini plaže Kimen je Fast food Arti kojeg vodi obitelj Balon. Aron je za šankom, njegov brat Tino u kuhinji, a otac Dinko je zadužen za puštanje glazbe. Iz Artija se najčešće čuje rock, jazz i blues. Djeca nagovaraju oca da ponovno, kao u stara dobra vremena kad je vodio disko klub, počne puštati glazbu sa gramofonskih ploča kojih ima veliku kolekciju. Osim toga, Dinko Balon okoliš objekta ukrasio je fontanom i kamenim skulpturama dinosaura koji posebno privlače najmlađe.


Na terasi s pogledom na more za vrućih dana odlično prija pivo ili sok, poznati su po roštilju, a u svako doba dana kupači vole navratiti na Tinove palačinke od 42 centimetra.– Gosti ovdje najviše dolaze zbog ambijenta. Ovo nije neko elitno mjesto i svi se ugodno osjećaju jer je drugačije od drugih ugostiteljskih objekata kakve imaju i kod kuće, kaže Aron. Siromašnu cresku glazbeno-kulturnu ponudu Arti je ove sezone obogatio festivalom Regional koji je započeo nastupom austrijske harfistice Monike Stadler, a do sredine kolovoza održat će se još pet koncerata.


Aron Balon, Foto: Walter Salković


Misteriozne poput otoka #cres


Djevojke koje dolaze na Cres samozatajne su i u potrazi za nedirnutim ljepotama pririode. One su baš poput misterioznog otoka. Uživanje pronalaze u skrovitim mjestima, nepristupačnim s ceste, ali zato jedinstvenim, a upravo takvim plažama obiluje cijeli otok Cres. Svaka od ljepotica pronašla je svoj »naj« trenutak na svojoj plaži.


Ciny je odjenula majicu, stavila šiltericu sve kako bi se zaštitila od sunčevih zraka i sigurno uživala veslajući na dasci te razgledavajući sve detalje plaže


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Cindy H. (@tzyndi)Lisa je socijalna radnica čija je insta-krilatica: manje ega, više duše… Uživanje u creskim plažama zasigurno je potvrdilo njezino geslo


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LISA (@liza.wtm)Elina se popela na svoj vrh »svijeta«


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @elina.zubSanika je uživala uronjena u plavetnilo: ležati na morskoj površini, ispod sebe more, ponad sebe nebo, i sve, sve je plavo


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli S. (@san.iii.ka)Lijepa Natalie iz Njemačke pronašla je svoje usjeke i pokazala im tajne svoje ljepote…(Edita Burburan)