Štorija od mašte

Bračni par Urem Puratić pokrenuo zanimljivu proizvodnju: Od ideje do svijeće, sve u skladu s prirodom

Danijela Bauk

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Kako je bračni par početkom 2021. pokrenuo proizvodnju temeljenu na modernoj tehnologiji, ručnom radu i održivosti

Originalni dizajn, prirodni materijali bez aditiva, boja i mirisa, ručni rad. Sve su to odlike dizajnerskih skulpturalnih svijeća koje nastaju pod okriljem brenda UP Candle Design u maloj radionici u Trinajstićima nedaleko Kastva.


Iza UP Candle Designa krije se kreativni i poduzetni bračni par Margarita Urem Puratić i Juriša Puratić, »dvoje introverta sa zajedničkom ljubavlju prema dizajnu, umjetnosti, rukotvorinama, prirodi, mačkama i dvoje prelijepe djece«, kako će sami sebe opisati.


UP Candle Design osmišljen je početkom 2021. s namjerom stvaranja drukčije vrste svijeća. Juriša je po struci pomorski nautičar s dugogodišnjim iskustvom plovidbe, no u pomorstvu se nikada do kraja nije pronašao te se prvom prilikom zaposlio na »kopnu« i posvetio tada još uvijek hobiju – 3D modeliranju i printanju. Margarita je po zanimanju magistra ekonomije zaposlena u struci, no oduvijek ju je privlačio kreativan rad, a za izradu svijeća specifičnom tehnikom zainteresirala se tijekom porodiljnog dopusta.


– Službeno smo počeli s radom na ljeto 2021. godine. Volimo svijeće i njihovu simboliku, a u periodu kad je Juriša bio između poslova, a ja na porodiljnom, polako se počela formirati i nametati ideja o pokretanju vlastitog biznisa koji bi integrirao segmente koji su nas oboje zanimali – kompjutorsku 3D grafiku i vosak kao materijal podatan za stvaranje i estetskog, i funkcionalnog proizvoda.


Uostalom, izrada svijeća specifičnom tehnikom dio je i mog obiteljskog nasljeđa. Moj brat Andrej Urem s kreiranjem originalnih dizajnerskih svijeća prvo je počeo u Rijeci, potom je biznis preselio u Ameriku, a njegove su se svijeće našle u shopovima poznatih muzeja i art galerija, priča nam Margarita.


Foto: Vedran Karuza


Foto: Vedran Karuza


Prirodno i održivo


Postavši roditelji, više nego ikad osvijestili su kako žele odgajati djecu u skladu s vrijednostima za koje su vjerovali da su važne i trajne.


– Htjeli smo stvoriti nešto što poziva na refleksiju. Živimo u sve više konzumeristički orijentiranom svijetu gdje je masovna proizvodnja dovela do općeg pada vrijednosti i posljedično do razornog utjecaja na okoliš. Ipak, mislimo da se u svijesti suvremenog potrošača dogodio pomak – educiran je, osviješten i želi sudjelovati u pozitivnoj promjeni. Danas više nego ikada ima izbor i mogućnost odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta.


Upravo zato smo željeli stvoriti proizvod s kojim »komunicirate« i koristite ga svakodnevno, i koji vas tjera na razmišljanje i osvješćivanje. Htjeli smo nešto prirodno i održivo, objašnjavaju Puratići.


Skulpturalne svijeće od prirodnih materijala savršeno su se uklopile u Margaritinu i Jurišinu filozofiju života i poslovanja.


– Izrada svijeća i podatna svojstva organskog voska bili su savršen izbor za ono što smo pokušavali postići. Koristeći 3D tehnologiju uz tradicionalne tehnike lijevanja i modeliranja, u naše skulpture od svijeća pretočili smo svoje misli i svoja srca.


Nijedna od naših svijeća nije potpuno ista, baš svaka prođe kroz naše ruke i po nekoliko puta prije nego što odlučimo da je spremna ispričati našu priču o sjeni i svjetlu.


Da, naravno da je ovakav proces izrade dugotrajniji, zahtijeva i više vremena i više truda, posebice sada u ovo blagdansko vrijeme kad imamo više narudžbi jer upravo su svijeće savršen dar, no nas to veseli, govore Puratići dok radoznalo razgledavamo malu radionicu u obiteljskoj kući u Trinajstićima.


Foto: Vedran Karuza


Podatan medij


Svi materijali i sirovine koje koriste su eco friendly, cruelty free i ethically sourced, odnosno ekološki, nisu testirani na životinjama i dolaze iz etički osviještenih izvora – proizvodi i usluge iz opskrbnog lanca dobivaju se na etičan način, što uključuje poštovanje prava, pristojne radne uvjete, zdravlje i sigurnost, dobru poslovnu etiku…


– Otkrili smo da je prirodni vosak savršeno podatan medij kroz koji možemo prenijeti svoja iskustva i pogled na svijet – svaki sa svojom poezijom, simbolikom i filozofijom.


Jako pazimo da su materijali koje koristimo u našim svijećama proizvedeni na održiv način, prirodni i etički dobiveni. Svijeće od parafinskog voska mogu proizvesti određene emisije koje mogu ugroziti kvalitetu zraka u prostoriji gdje gore. No, naše svijeće izrađene su od 100 posto organskog, biljnog voska.


Koristimo sve prirodne, organske veganske i netoksične mješavine voska. Različiti modeli zahtijevaju različite mješavine – od sojinog do repičinog voska, nastojimo u svakom trenutku zadržati prirodne materijale u proizvodnji naših svijeća.


Naše skulpturalne svijeće gore pomoću fitilja od stopostotnog pamuka bez olova sprječavajući čađenje, što znači da nemaju negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš. Čvrsto vjerujemo da treba poduzeti sve moguće korake kako bismo smanjili naš utjecaj na okoliš. Čak se i najmanji trud računa kao dodatak kumulativnom blagotvornom učinku, pojašnjavaju Margarita i Juriša.


Koliko su upoznati, nitko u Hrvatskoj, a ni šire, ne radi svijeće na ovaj način.


– Oboje imamo izraženu kreativnu žicu, baš kao i naše obitelji. Sve naše svijeće su naš originalni dizajn, modeli su rađeni u 3D softweru. Jedinstven autorski dizajn i pažljiva obrada tradicionalnim, zanatskim tehnikama čine naše svijeće i proces drukčijim od ostalih.


Skulpturalne forme pružaju interesantnu igru svjetla i sjene kad je svijeća zapaljena, dok istovremeno mogu služiti kao samostalni dekorativni komadi i bez da ih se upali.


Foto: Vedran Karuza


Složen proces


Proces izrade svijeća s UP Design Candle potpisom uključuje različite i promišljene korake te ravnotežu kreativnosti, intuicije, vještine, tehnike i discipline.


– Volimo taj proces nazvati »od ideje do svijeće«. On uključuje projektiranje, izradu prototipova, izradu kalupa, lijevanje, vađenje iz kalupa i fino poliranje.


Naši modeli su dizajnirani pomoću softvera za 3D modeliranje nakon čega se 3D printaju, pri čemu su kalibracija stroja i stalni nadzor neophodni kako bi konačan ispis bio uspješan.


Modele je naravno potrebno obraditi kako bi kalupi, a time i odljevci, odnosno svijeće, imali što manje nepravilnosti. Ukoliko se modeli tiskaju u više dijelova radi stabilnosti konstrukcije, oni se potom lijepe te tretiraju kitom i autolakom te bruse da bi se izravnale neravnine koje bi se mogle prenijeti na kalup.


Potom je potrebno izraditi kućište u koje položimo i učvrstimo model preko kojeg ćemo zaliti svježe pripremljenu smjesu od silikonske ili poliuretanske gume. Prije lijevanja, kućište i model potrebno je premazati neljepljivim premazom kako bi se spriječilo lijepljenje smjese za kućište i omogućilo lakše uklanjanje.


Prije lijevanja dvokomponentne poliuretanske gume ili silikona radimo takozvano otplinjavanje, odnosno uklanjamo nakupine zraka vakuumskom pumpom.


Ovaj korak je bitan kako bi se osiguralo da modeli nemaju rupe uzrokovane zrakom iz smjesa. Kalupe je prije lijevanja potrebno dobro očistiti i osušiti te dobro i pažljivo učvrstiti kako bi spojevi bili što manje vidljivi.


Prije lijevanja voska pripremaju se čelične žice različitih debljina s pripadajućim držačima kako bi se omogućilo naknadno postavljanje fitilja u svijeće. Tada slijedi lijevanje, a proces počinje topljenjem prirodnog voska.


Kako bi lijevanje prirodnih voskova bilo što uspješnije, potrebno je vosak zagrijati na temperaturu između 65 i 90 stupnjeva. Za optimalne rezultate eksperimentiramo s različitim temperaturama voska, a pri lijevanju se koristi posebna tehnika kako bi se izbjeglo stvaranje mjehurića zraka u svijeći.


Tada na red dolazi umetanje čeličnih žica za naknadno postavljanje fitilja. Nakon lijevanja, svijeća se hladi u kalupu na sobnoj temperaturi oko šest sati, a potom se pažljivo vadi iz kalupa. Nakon vađenja svijeće iz kalupa, potrebno je spojeve i sitne neravnine obraditi alatima za modeliranje. To je taj dio fine obrade zbog kojeg ni jedna svijeća nije u potpunosti ista, objašnjavaju Puratići.


Foto: Vedran Karuza


Foto: Vedran Karuza


Nordijsko tržište


Margarita i Juriša istaknut će da su njihove svijeće namijenjene svima onima koji imaju afinitete prema umjetnosti, dizajnu i prirodi te istovremeno žele sudjelovati u razvoju i poticanju svjesne kupovine ekoloških i ručno rađenih proizvoda.


– Trenutna kolekcija se sastoji od 12 modela, ali pripremamo i neke nove kroz koje se igramo s drukčijim oblicima i konceptima. Počeli smo raditi i dodatni dekor uz svijeće, uglavnom od betona.


A u ovo doba darivanja osmislili smo i takozvane gift boxove, odnosno poklon -pakete različitih veličina u kojima su naše svijeće, ali i naši dizajnerski podlošci i male vaze za sukulente. Ideja je uvijek ista – prirodno i originalno. Uglavnom su to sve naši proizvodi, a ono što nije, nabavljamo od lokalnih malih proizvođača poput nas koji također njeguju filozofiju kvalitetnog ručnog rada, ističe Margarita.


Foto: Vedran Karuza


 


Foto: Vedran Karuza


UP Candle Design prisutan je na svim društvenim mrežama, njihove se svijeće mogu kupiti u njihovom online shopu.


– Bili smo prisutni i u galerijama i gift shopovima, no nažalost ta komisijska prodaja za nas ne funkcionira. Hrvatska je malo tržište, a ovo je specijaliziran proizvod. Da, razmišljamo o svojoj maloj trgovini, ali i o širenju ponude na neke komplementarne dizajnerske proizvode, komade dekora na tragu naših svijeća.


Obilazimo sajmove u Hrvatskoj, bili smo na sajmovima u Švedskoj, prisutni smo u trgovinama na Islandu, u Nizozemskoj i Norveškoj. Dosta komplimenata na dizajn dobivamo upravo iz tih nordijskih zemalja, a oni posebno cijene održiv i ekološki proces rada, te malu manufakturu.


Svijeće za »Zmajevu kuću«

Zanimljivo je da su Juriša i Margarita surađivali i s američkom televizijskom mrežom HBO. Riječ je o seriji svijeća napravljenim za potrebe promocije serije »Zmajeva kuća« koja se snimala između ostalog i u Hrvatskoj. Svijeće su rađene prema digitalnom dizajnu i specifikacijama koje su dobili od HBO-a.


Ta suradnja s HBO-om dobar je primjer posebnih narudžbi i jedan od smjerova u kojem Puratići razvijaju poslovanje.


– Upravo zato što nismo veliki proizvođači, možemo realizirati manje, personalizirane serije svijeća. Uostalom, i naši se poklon-paketi mogu besplatno personalizirati s porukom, ali i graviranjem na drvene poklopce mirisnih svijeća.

Foto: Vedran Karuza