Posljedice su vidljive

Evo što se događa s vašom kosom ako redovito koristite peglu za kosu

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Korištenje visokih temperatura šteti vlasimaI vrapci, koji ni nemaju pojma što je ravna kosa, znaju kako pegla i figaro znaju prilikom redovne upotrebe znatno oštetiti vašu kosu. Pa ako vrapci to znaju, zašto i dalje redovito koristite visoke temperature za kreiranje svoje omiljene frizure?


Bez obzira je li koristite peglu za kosu kako biste izravnali kosu ili je pak koristite za uvijanje, visoke temperature negativno utječu na zdravlje i izgled vlasi. 


Posve je jasno zašto se pegla za kosu ubraja među najpopularnija uređaje za uređivanje kose. Veoma jednostavno se koristiti, brza je, a efekt je kao onaj iz frizerskog salona. No, svakodnevno korištenje ovog uređaja, pa čak i samo kako biste popravili frizuru, je prije svega štetno. 
Jeste li ikad prstima slučajno dotaknuli površinu pegle za kosu? Poprilično vruće i bolno, zar ne? Pegla za kosu zna doseći temperature do 230 stupnjeva koje izravno nanosimo na vlasi. 


Ako svaki dan koristimo ovaj uređaj, doslovno topimo svoju kosu. Posljedica toga je tanka, beživotna kosa, oštećene vlasi, a nije rijetkost da dođe i do promjene boje kose. 


Pegla za kosu vlasima oduzima poprilično puno vlage koja im je potrebna za zdravlje i elastičnost. Svakodnevno peglanje kose pretvara kosu u slamu, bez života, sjaja i dinamike. 


Što možete učiniti? Odgovor je veoma jednostavan – smanjite korištenje bilo kojeg uređaja koji radi na principu visokih temperatura. Redovito koristite hranjive maske i kure za kosu i uvijek je zaštite posebnim preparatima prije korištenja pegle ili figara za kosu.