Sindrom "izgaranja"

Ponekad zbog obaveza zaboravimo na sebe: Evo kako se oporaviti od burnouta

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kad se nagomilaju obveze, počinjemo odbacivati određene aspekte svog života, poput brige o sebi ili vremena za sebe.Izgaranje (burnout) je vrlo stvarno i može uzeti veliki danak na vašu produktivnost, motivaciju i ukupnu sreću.


Svi smo osjetili taj neugodan osjećaj koji nas blokira i unesrećuje. Na popisu imate toliko toga da ne znate odakle početi, pa ne znate. Umjesto toga odgađate jer se osjećate preopterećeno, a lakše je popiti malo alkohola ili satima gledati Netflix umjesto da zapravo radite bilo što produktivno.


Ne brinite, definitivno niste sami u ovakvom osjećaju!
Kako netko održava posao, vezu, prijatelje, tjelovježbu, zdravu prehranu, brigu o sebi, djecu itd.? Kad se nagomilaju obveze, počinjemo odbacivati određene aspekte svog života, poput brige o sebi ili vremena za sebe, piše Adjusting  to Adulthood.


Osjećate se kao da jednostavno nemate dovoljno sati u danu da budete dobra mama, dobar partner, radnik na poslu… Kako ljudi rade sve te stvari, a ne osjećaju se potpuno iscrpljeno do kraja dana?


Vježbajte, dobro se hranite, izdvojite vrijeme za odmor i brigu o sebi.


Zato danas razmislite o koracima koje biste trebali poduzeti kako biste izbjegli ili prevladali izgaranje i oslobodite se ideje da morate napraviti baš sve.


Planirajte, napravite strategiju i raspored


Tako je važno ostati na putu i izbjeći preopterećenje. Planiranje mjeseca i tjedna izvrstan je način da ostanete na dobrom putu i shvatite što želite postići, a što je prioritet.


Stvaranje dugoročnog rasporeda koji će vam pomoći da sagledate širu sliku i omogućiti vam da razbijete zadatke, ciljeve itd. Doista će vam pomoći da se osjećate manje opterećeni.


Na kraju, zakazivanje zadataka držat će vas odgovornima i dosljednima. Zakažite određeni dan u tjednu za izvršavanje određenih zadataka (nedjelja – plan obroka ili priprema, srijeda – jedan sat wellnessa, petak – sastanak s prijateljima itd.)


Blokirajte vrijeme za određene zadatke


Slično kao i zakazivanje vašeg vremena, blokiranje vremena za određene zadatke izvrsna je strategija. Ono što sam počeo činiti kako bih ostao koncentriran na jedan po jedan zadatak je blokiranje dijelova vremena za svaki zadatak. Na primjer, od ponedjeljka od 9:00 do 10:30 usredotočujem se na pisanje sadržaja bloga. Nedjeljom od 9:00 do 11:00 usredotočite se, npr. na čišćenje jednog ili dva dijela svoje kuće.


Izbjegavajte tehnološku crnu rupu


Ovo se odnosi na Pinterest, Facebook, Netflix, online kupovinu. Stvari koje vas usisavaju, a zatim sljedeće što znate jest da je prošlo sat vremena.


Nekima je ponekad upravo ovo “vrijeme za sebe”. No, ako to radimo više puta dnevno, a zatim naglašavamo jer u svom životu nemamo dovoljno vremena da sve postignemo, tada moramo ponovno procijeniti. Odvojite dan i obratite pažnju na vrijeme koje provodite na telefonu ili gledate televiziju. Bit ćete zadivljeni.


Uzmite pauzu i vrijeme za sebe


Ponekad, kada se osjećate preopterećeno ili izgorjelo, najbolje je samo uzeti pauzu i opustiti se. Čak i ako vam se čini da vaš popis obaveza nema kraja. Ako odvojite vrijeme za ponovno punjenje, možete mu se vratiti osvježeni i motivirani, umjesto da se pokušavate pozabaviti svojim popisom poslova nemotivirano i iscrpljeno.


Samo počnite


Jedna od najčešćih nuspojava izgaranja je odugovlačenje. Kad se osjećate izgorjelo, prvo što učinite jest da se počnete pravdati kako se ne biste uhvatili u koštac sa svojom listom zadataka. No, obično ako se uspijete natjerati da započnete jedan lak zadatak na svom popisu, odmah se vraćate na stvari i možete biti malo produktivniji. Ponekad je dovoljno samo natjerati sebe da započnete nešto.


Ako ste doista izgorjeli, dopustite si da malo odugovlačite. Ako započnete svoj zadatak, a još uvijek niste u mogućnosti ući u njega i usredotočiti se, pokušajte se opustiti i napuniti, a zatim se kasnije vratiti na njega i pokušati ponovno.


Napravite popis postignuća


Ponekad izgaranje proizlazi iz osjećaja poraženosti ili kao da ne uspijevate. Taj negativni način razmišljanja može se dugo zadržati. To može biti silazna spirala ako dopustite prisutnost sumnje u sebe i negativnost. Kad osjetite da vam se to događa, trik koji možete koristiti je stvoriti popis svih postignuća ili pobjeda koje ste do sada imali.


Na primjer, ako se osjećate negativno u pogledu dosadašnjeg uspjeha, zapišite i pregledajte sva svoja područja pobjeda i postignuća.


Pregledom svojih postignuća uspjet ćete vratiti svoj način razmišljanja i zapamtiti da to neće biti uspjeh preko noći, ali i primijetit ćete da se odlično snalazite i definitivno ćete biti na dobrom putu.