Za prste polizati

Nezaobilazni ljetni ručak: Engleska pita s tikvicama

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Jelo koje zadovoljava svačiji ukus, a pritom je tako lagano i sočno

Tikvice su namirnica koju obožavamo na sto načina. Pogotovo u ljetnim mjesecima. Uz njih, ukusan i zdrav ručak je zajamčen. Danas donosimo jednostavni recept za poznatu englesku pitu s tikvicama koja će razveseliti vaše ukućane. Lako se priprema, a užitak koji donosi na stol je nemjerljiv.


Engleska_pita_s_tikvicama

FOTO/Unsplash


ZA TIJESTO     


  • glatko brašno  500 g
  • ulje  30 ml
  • prašak za pecivo pola vrećice
  • malo soli
  • voda 200 ml
  • tikvice  4
  • bijelo meso 1 komad
  • svježi sir 300 g
  • kiselo vrhnje 200 g
  • mileram 100 g
  • mlijeko 50 ml
  • jaja 4
  • griz 4 žlice
  • parmezan 70 g
  • tvrdi sir 100 g
  • ulje 2 žličice
  • malo soli
  • prstohvat papra

PRIPREMA


Od brašna, ulja, praška za pecivo, soli i vode umijesite glatko testo. Formirajte valjak i odvojte trećinu testa. Oblikujte ga u loptu i ostavite pola sata u frižide¬ru. Tikvice isecite na vrlo tanke kolutove, posolite ih i ocijedite da puste vodu. Pomiješajte mladi sir, tvrdi sir, kiselo vrhnje, mileram i mlijeko.


Miješajte dodajući jedno po jedno jaje, griz i parmezan. Posolite po ukusu i posolite, a na kraju dodajte tikvice i bijelo meso koje ste vlaknasto iscjepkali. Tijesto razvucite ukrug i prenesite ga na podmazan kalup. U kalup sipajte pripremljenu masu i pecite oko sat vremena na 170 stupnjeva.