Štorija od mašte

Eli’s Fantasy: Riječanka Jelena Brozović izrađuje neodoljivi nakit geometrijskih oblika

Sanda Milinković

Foto: Jelena Brozović

Foto: Jelena Brozović

Sve je krenulo s dvije akrilne boje, kistom i potrebom za stvaranjem.Riječka kreativka Jelena Brozović s dvije je akrilne boje, jednim kistom i čistom potrebom da nešto stvara stvorila Eli’s Fantasy. Kreativni kutak rezultat je dvanaest godina rada onim jednim kistom s početka priče, a nudi bogatu lepezu minimalističkog nakita apstraktnih motiva.


U početku je igra kistom, uz posao, bila hobi, a sada svoj nakit prodaje online, putem web-shopa te u dvadesetak galerija na području Hrvatske. Njezinu odluku da pokrene vlastiti brend »poguralo« je i nezadovoljstvo poslom koji je obavljala.


– Ono što sam radila prije bilo je daleko od mojih stvarnih interesa. Moj hobi se, eto, pretvorio u posao pa je granica postala nejasna. Sinteza toga je formula koja meni najviše odgovara, kaže Jelena koja, osim što stvara nakit, trenutačno radi i kao učiteljica joge s grupom polaznika u Rijeci.


elis_fantasy

Foto: Jelena Brozović


Eli’s Fantasy kao fantazija i opsesija
Naziv brenda nastao je kao spoj njezina nadimka Eli i potrebe da se izrazi koju opisuje fantazijom i opsesijom. Do sada je napravila više od tisuću komada nakita, a svog se prvog niti ne sjeća.


– Kod mene je cijeli proces išao nekako sporo i bez preskakanja koraka. Od samog početka do trenutka kada sam mogla živjeti od toga. Nije jednostavno jer na neki način kroz takav posao stalno se suočavate sami sa sobom, odnosno ograničenjima koja su zapravo u nama samima. Biti odgovoran sam za sebe i ne moći nikoga okriviti za neuspjeh vrlo je snažan proces kroz koji vjerujem da prolaze svi koji su krenuli ovim putem.


Biti sam sebi šef je u isto vrijeme najgore i najbolje, objašnjava Jelena. S obzirom na to da radi u svom stanu, često dolazi do ispreplitanja privatnog i poslovnog što, kako nam sama kaže, odgovara njezinom karakteru.


– Doduše, moram priznati da je meni bilo jako teško pronaći ravnotežu ili, konkretnije rečeno, previše sam radila i previše sam mislila o poslu. To nas na kraju dovede do disbalansa na svim razinama pa je potrebna reorganizacija. Joga i snažna želja da se uravnotežim imale su tu ključnu ulogu, kaže.


Foto: Jelena Brozović


Inspiracija dolazi sama


Njezin nakit nam je zapeo za oko jer je rađen uglavnom od drva pa nam je kazala da se privikla na njegovu strukturu.
– Znam kako će reagirati kad preko njega prijeđem kistom. Nekako se razumijemo. Imam planove za budućnost i s drugim materijalima, ali moram priznati da me privlače više ovi »tradicionalni«, otkriva nam.


Objasnila nam je i proces izrade nakita pa smo tako doznali da je prvi dio – kompjutorski.


– Crtam željene oblike koje zatim prosljeđujem suradniku na izrezivanje. Sljedeći korak je priprema – postavljanje metalnih dijelova, bojenje pozadine i lakiranje te zatim bojenje podloge prednjeg dijela. Tek tada dolazi onaj meni najdraži dio – oslikavanje, pojašnjava Jelena.


Neodoljivi prsteni i naušnice motiva koji se zbog svoje jednostavnosti i geometrijskih oblika uklapaju u svačiji stil nastaju trenutačnom inspiracijom uz prilagodbu boja prema sezoni i željama kupaca. Na naše pitanje o tome otkuda crpi inspiraciju, odgovara da inspiracija dolazi sama jer kada je tražiš, nema je nigdje na vidiku. U moru naušnica, prstenja i broševa, doznajemo da nema sezonskih kolekcija, ali ono čega ima je rad po želji kupca za koji kaže da je nekad malo i rizičan.


Foto: Jelena Brozović


“Izleti” s drugim materijalima


– Trebaš procijeniti osobu da bi dobro izrazila ono što ona želi. U zadnje vrijeme radim to samo ako mi daju slobodu da napravim kako ja to zamišljam uz njihovu nekakvu natuknicu u vidu boje i slično, objašnjava.


Osim prstenja i naušnica za koje kaže da su najtraženiji modni dodaci u ponudi, ova kreativka izrađuje i ogrlice, a ponekad se u tim trenucima upusti u izlete s drugim materijalima.


– Volim ih raditi jer one su kao svojevrsna pauza i mogućnost da se zaigram na malo drukčiji način, otkriva nam.Wall Art


Proces stvaranja ogrlica drukčiji je od prethodno opisanog, a osim kistova, ovdje su potrebne i škare te igla i konac. Obožavateljica drva koje tako magično prenosi njezinu viziju, za izradu ogrlica koristi i prirodnu kožu, špagu te metalne i plastične dijelove.


Još jedan od njezinih izleta opazili smo u vidu većih formata, točnije wall art oslikavanja drvenih ploča.
– Budući da stalno oslikavam minijature, veliki formati su mi kao želja koju si ispunim povremeno iz gušta.


Većinom za sebe privatno, a nešto i objavim. Trenutno kad nađem vremena, slikam, kaže Jelena i dodaje da i sama rado nosi vlastiti, ali i nakit kolega iz iste branše.


– Podržavam koliko i kako mogu sve koji su krenuli u samostalan posao. Čvrsto vjerujem u individualnost i odgovornost koje prema mom iskustvu trebaju biti isprepletene s blagošću prema sebi. Dopustiti si odmor je velika vještina, zaključuje Jelena Brozović.


Foto: Jelena Brozović