Gorko-slatko

Džem od čilija: originalni recept za ukusnu “Dulceață de ardei iute”

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Rumunjski recept za džem od čili papričica koji je izvrstan uz sireve

Ljuto ali ne previše. Gorko-slatko. S profinjenim okusom. Na rumunjskom se zove “Dulceață de ardei iute”, džem od čilija koji svojom karakterističnom crvenom bojom osvaja pogled prije nepca.


Svježe čili papričice i crvene paprike sjajni su protagonisti ovog ukusnog recepta koji je uz to jednostavan za pripremu.


Sastojci:


  • 1 kg svježih čili papričica
  • 1 kg crvene paprike
  • 500 ml bijelog octa
  • 1 kg smeđeg šećera
  • 1 žličica soli

Priprema: Papričice očistite i prerežite na dva dijela. Uz pomoć žlice izvadite unutarnji dio zajedno sa sjemenkama. Papričice narežite na komadiće i stavite u posudu.


Uzmite crvene paprike, uklonite unutarnje niti, prerežite ih na pola, a zatim ih izrežite na komade i stavite u posudu.


Nasjeckane papričice uspite u blender, pa isto učinite s paprikom, dok se smjesa dobro ne usitni.


I čili i nasjeckanu papriku istresite u tavu, dodajte smeđi šećer, sol i bijeli ocat. Dobro izmiješajte i ostavite smjesu da odstoji tridesetak minuta.


Stavite tavu na štednjak, na srednju vatru, oko sat i pol. Povremeno promiješajte pazeći da se ne zalijepi.


Mora biti želatinasto. Kad je gotovo, vruće ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite odgovarajućim čepom.