Oksidirani sloj

“Dugine” mrlje na dnu lonca: što su i svi trikovi za njihovo uklanjanje

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Događa se da se na dnu posude od nehrđajućeg čelika stvore bizarne aureoleOve obojene mrlje koje se pojavljuju na dnu čeličnih posuda nisu simptom prljavštine, već su jednostavno estetska nesavršenost.


Poznate su kao “termalna boja”, a u praksi, kako bi se oduprlo habanju, hrđi i koroziji, posuđe od čelika je obogaćeno malom količinom kroma koji, u dodiru sa zrakom, stvara zaštitnu barijeru na površini lonaca.


Međutim, kada se zagrije na visokim temperaturama (na štednjaku), oksidirani sloj na površini može se zgusnuti, a to stvara nijansu duge na čeliku.
Ove mrlje nemaju posljedica za vaše zdravlje i ne utječu na kvalitetu kuhanja jela. No, ako ih želite eliminirati, evo kako to učiniti.


Kako ukloniti termalne mrlje


Za uklanjanje duginih aureola s čeličnih posuda potrebno je koristiti sredstvo za čišćenje u kućanstvu koje često preporučujemo: limunsku kiselinu.


Sve što trebamo učiniti je napuniti dno posude toplom vodom, dodati nekoliko žlica limunske kiseline (možete je lako kupiti na internetu ili u trgovinama kućnim potrepštinama) i pustiti da zavrije.


Kada se limunska kiselina dobro otopi u vodi i smjesa se zagrije, maknite je s vatre i ostavite da se ohladi, prije nego što je nastavite trljati mekom spužvom.


Mrlje će nestati bez napora i brzo i moći ćete ponovno koristiti posudu.


Ako kod kuće nemate limunsku kiselinu, drugo rješenje može biti da mrlje poškropite polovicom limuna, ostavite da djeluje nekoliko minuta i temeljito isperete.